Οι περισσότεροι γνωρίζουν το παλιό ρητό της δίαιτας που μας προτείνει να “τρώμε πρωινό πρωινό σαν βασιλιάδες, μεσημεριανό σαν πρίγκιπες και βραδινό σαν φτωχοί”, το οποίο βασίζεται στην υπόθεση ότι η κατανάλωση του μεγαλύτερου μέρους των ημερήσιων θερμίδων το πρωί βελτιστοποιεί την απώλεια βάρους καίγοντας θερμίδες πιο αποτελεσματικά και γρήγορα.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη όμως, που δημοσιεύθηκε στο Cell Metabolism, το εάν ένα άτομο τρώει το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας νωρίς ή αργά φάνηκε να μην επηρεάζει τον τρόπο που το σώμα μεταβολίζει τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε.

Οι άνθρωποι όμως, που κατανάλωναν το μεγαλύτερό τους γεύμα το πρωί, σύμφωνα με την μελέτη, ανέφεραν ότι αισθάνονταν λιγότερο πεινασμένοι αργότερα μέσα στην ημέρα, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ευκολότερη απώλεια βάρους.

Πώς ενισχύει το πρωινό το αδυνάτισμα

«Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το χρονοδιάγραμμα του φαγητού και πώς μπορεί να επηρεάσει είτε το σωματικό βάρος είτε την υγεία. Εμείς προσπαθήσαμε να βρούμε ρεαλιστικά στοιχεία για να απλοποιήσουμε την διαδικασία απώλειας βάρους στην πραγματική ζωή», λέει η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen στην Σκωτία.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές συγκέντρωσαν υγιή άτομα που ήταν υπέρβαρα ή και παχύσαρκα για να ελέγχεται η δίαιτά τους και να υπολογίζεται ο μεταβολισμός τους σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Σε κάθε συμμετέχοντα ανατέθηκε τυχαία ένα πρόγραμμα διατροφής, που είτε περιελάμβανε τα μεγαλύτερα θερμιδικά γεύματα το πρωί είτε το βράδυ. Οι δίαιτες ήταν ισοθερμιδικές, με ισορροπία 30% πρωτεϊνών, 35% υδατανθράκων και 35% λιπαρών.

Μετά από την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, κάθε συμμετέχων ακολούθησε την “αντίθετη” δίαιτα για τέσσερις εβδομάδες. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε συμμετέχων ενήργησε ως δικός του έλεγχος της μελέτης.

Ίδια απώλεια… διαφορετική πείνα

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενεργειακές δαπάνες και η συνολική απώλεια βάρους ήταν ίδιες για τις πρωινές και τις βραδινές δίαιτες. Τα άτομα έχασαν κατά μέσο όρο λίγο περισσότερο από 3 κιλά κατά τη διάρκεια κάθε μιας από τις περιόδους των τεσσάρων εβδομάδων.

Τα δευτερεύοντα τελικά σημεία ήταν ο υποκειμενικός έλεγχος της όρεξης, ο γλυκαιμικός έλεγχος και η σύσταση του σώματος. «Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι η όρεξή τους ήταν καλύτερα ελεγχόμενη τις ημέρες που έτρωγαν μεγαλύτερο πρωινό και ότι ένιωθαν χορτάτοι όλη την υπόλοιπη ημέρα», λένε οι ερευνητές.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο στο πραγματικό περιβάλλον, σε σχέση με το ερευνητικό περιβάλλον στο οποίο εργαζόμασταν» υπογραμμίζουν.

Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι διεξήχθη υπό συνθήκες ελεύθερης διαβίωσης και όχι στο εργαστήριο. Επιπλέον, ορισμένες μεταβολικές μετρήσεις ήταν διαθέσιμες μόνο μετά το πρωινό και όχι μετά το δείπνο.

Επηρεάζει ο κιρκάδιος ρυθμός;

Στόχος των ερευνητών είναι να επεκτείνουν την έρευνα τους σχετικά με το πώς η ώρα της ημέρας επηρεάζει τον μεταβολισμό διεξάγοντας μελέτες παρόμοιες με αυτές που περιγράφονται εδώ σε άτομα που εργάζονται σε βάρδιες.

Είναι πιθανό αυτά τα άτομα να έχουν διαφορετικές μεταβολικές αποκρίσεις λόγω της διαταραχής του κιρκάδιου ρυθμού τους.

«Η κατανόηση του τρόπου που μπορεί να επηρεάζονται τα άτομα αυτά, θα είναι το μέλλον των μελετών διατροφής, αλλά είναι κάτι που είναι πολύ δύσκολο να μετρηθεί» καταλήγουν οι ερευνητές.