Εχουμε αναρωτηθεί ποτέ πόσες ώρες περνάμε τη μέρα μπροστά σε έναν υπολογιστή ή στην τηλεόραση; Το αποτέλεσμα ίσως μας σοκάρει, ιδίως αν κάνουμε δουλειά γραφείου ή ζούμε σε αστικό περιβάλλον. Ο τρόπος ζωής μας έτσι όπως έχει εξελιχθεί δεν συνάδει με τη φύση του ανθρώπου, καθώς δεν είναι φτιαγμένος για να κάνει καθιστική ζωή, αλλά να κινείται στο ύπαιθρο. Ας μην ξεχνάμε ότι οι πρόγονοί μας πριν από χιλιάδες χρόνια ήταν τροφοσυλλεκτικά όντα, που για να επιβιώσουν έπρεπε να κυνηγούν την τροφή τους.
Από τότε βέβαια πολλά έχουν αλλάξει, όμως η κίνηση στη φύση είναι απαραίτητη για την ευζωία μας. Και το αντίθετο. Η έλλειψη επαφής με το πράσινο έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική μας ευεξία αλλά και στη μακροζωία, ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούμε. Δεν το λέμε εμείς, αλλά ένα πλήθος από επιστημονικές έρευνες.
Μελετώντας τες οι επαγγελματίες υγείας στον Καναδά εδώ και λίγο διάστημα συνταγογραφούν δωρεάν ετήσιες κάρτες για τα εθνικά πάρκα της χώρας τους, μέσω του προγράμματος PaRx, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία των Εθνικών Πάρκων Καναδά με το Ιδρυμα BC. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η βελτίωση της υγείας των ανθρώπων και παράλληλα η μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Κάν’ το όπως οι Καναδοί
Το πρόγραμμα PaRx ξεκίνησε πιλοτικά το 2020 από τη Βρετανική Κολούμπια και μέχρι το 2021 μπήκε σε εφαρμογή και σε άλλες επαρχίες του Καναδά, και πιο συγκεκριμένα στο Οντάριο, στη Μανιτόμπα και στο Σασκάτσουαν, θέτοντας σε προτεραιότητα τους ασθενείς που το χρειάζονται περισσότερο καθώς και όσους διαμένουν κοντά στα εθνικά, ιστορικά και θαλάσσια πάρκα.
Οι οδηγίες του προτείνουν να περνάμε αρχικά 2 ώρες την εβδομάδα στη φύση, ενώ κάθε παραμονή μας εκεί πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον 20 λεπτά. Ωστόσο δεν χρειάζεται να έχουμε το μυαλό μας στο ρολόι, εφόσον σύντομα θα νιώσουμε πόσο καλό μας κάνει, είτε καθώς περπατάμε στο βουνό είτε καθώς τρώμε το μεσημεριανό μας σε ένα αστικό πάρκο.
Τι λένε οι παγκόσμιες έρευνες
Μία πληθώρα μελετών αποδεικνύουν τον συσχετισμό μεταξύ της αυξημένης επαφής με τη φύση και της βελτιωμένης σωματικής και ψυχικής υγείας.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με αυστραλιανές μελέτες, αρκεί μια ημίωρη βόλτα στο πάρκο για να μειωθεί η κατάθλιψη κατά 7% καθώς και η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά 9%. Μια ιαπωνική μελέτη επιβεβαιώνει τα παραπάνω, συμπεραίνοντας ότι όσοι σύχναζαν σε πάρκα ή δάση είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους κατοίκους των πόλεων.
Επιπλέον, η επαφή με τη φύση βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης, της δημιουργικότητας και της αυτοσυγκέντρωσης.
Φυσικά, τα στοιχεία δεν αφορούν μόνο τους ενηλίκους, αλλά και τα παιδιά.
Το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης διαπίστωσε ότι το αστικό πράσινο, όπως τα πάρκα και οι κήποι, ενισχύει την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου, οξύνοντας τη μνήμη και τη συγκέντρωση και μειώνοντας την απροσεξία.
Ο κύκλος της ζωής
Ωστόσο το να αφιερώνουμε χρόνο στη φύση δεν βοηθάει μόνο την υγεία και την ψυχολογία μας, αλλά και τον πλανήτη. Στατιστικές έδειξαν ότι όσοι περνούσαν χρόνο σε κάποιο φυσικό περιβάλλον ήταν πιο πιθανό να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση. Αλλωστε οι άνθρωποι που περνούν χρόνο στη φύση έχουν την τάση να την προστατεύουν, λένε οι ειδικοί.
Βόλτα στο πάρκο, η κρυφή μας δύναμη
Φυσικά, δεν χρειαζόμαστε συνταγή για το αυτονόητο προκειμένου να αξιοποιούμε τη μαγική επιρροή της φύσης στον οργανισμό μας. Αρκεί να καθιερώσουμε ως κομμάτι της καθημερινής μας ρουτίνας μία 20λεπτη βόλτα είτε στα δάση (αν είμαστε τυχεροί και μένουμε κοντά σε αυτά) είτε στα αστικά πάρκα.
Είναι θέμα χρόνου να διαπιστώσουμε τον ευεργετικό τους αντίκτυπο, τόσο στη διαχείριση του στρες, στην ευεξία μας, στην καλλιέργεια των κοινωνικών επαφών μας, όσο και στην απόκτηση ενός νοήματος στη ζωή μας.