Το εξαιρετικά δημοφιλές είδος της ρομαντικής κωμωδίας έχει επικρατήσει σε όλη την έκταση της κινηματογραφικής ιστορίας και χρονολογείται ακόμη από την Αρχαία Ελλάδα και τις πρώτες μορφές αφήγησης. Τα θεμέλια μιας ρομαντικής κωμωδίας στον κινηματογράφο είναι αρκετά απλά, εύκολα κατανοητά και συνήθως επικεντρώνονται σε ένα συμπαθές καστ. Το είδος διατηρείται ευθυγραμμισμένο με μια σειρά από αυτοεκπληρούμενες ιστορίες, καταλήγοντας σε μια ικανοποιητική νότα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα meet-cutes μας ανταμείβουν με το τέλος που περιμένουμε. Αλλά, η δημοφιλία των rom-coms δεν πηγάζει μόνο από τον νόμο της ζήτησης.

Αυτοί είναι τέσσερις ακόμη λόγοι για τους οποίους οι ρομαντικές κωμωδίες αποτελούν εισπρακτικές επιτυχίες, είτε προβάλλονται στις κινηματογραφικές αίθουσες είτε στις πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης:

1 Οι RomComs αποπνέουν αγάπη, όχι μόνο ρομαντισμό

Οι ρομαντικές κωμωδίες κρατούν τη ρομαντική πτυχή στο επίκεντρο της ταινίας χωρίς να χρειάζεται να περιοριστούν μόνο σε αυτό. Υπάρχει συχνά κάποιο είδος στοργής για την οικογένεια, τους φίλους ή τις υγιείς μεταξύ συναδέλφων που χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι η πλατωνική αγάπη είναι εξίσου πολύτιμη με μια ρομαντική έλξη. Οι ρομαντικές κωμωδίες γιορτάζουν την αγάπη για τους γύρω μας, υπενθυμίζοντας ότι ο σύντροφος δεν καθορίζει την έκταση της προσωπικής αξίας. Καταπιάνονται δηλαδή με διαφορετικά είδη σχέσεων, πώς τις αντιλαμβανόμαστε και πόσο πραγματικά ανεκτίμητες μπορούν να είναι όλες.

2 Ενεργοποιούν την απελευθέρωση ωκυτοκίνης

Η ωκυτοκίνη μπορεί να συμβάλει στη δημοφιλία των ρομαντικών κωμωδιών λόγω της συσχέτισής της με θετικές αναμνήσεις σχέσεων και της σύνδεσής της με τις «ορμόνες της ευτυχίας». Η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη σχετίζονται με την ωκυτοκίνη και τα ευχάριστα που νιώθετε όταν παρακολουθείτε ρομαντικές κωμωδίες προκαλούν αυτά τα σήματα νευροδιαβιβαστών. Οι ρομαντικές κωμωδίες σχετίζονται πιο στενά με τις απαντήσεις του καθενός, που σημαίνει ότι όταν προβάλλονται, το σώμα ανταμείβεται από αυτά τα συναισθήματα. Η ωκυτοκίνη συνδέεται με την επιτυχία στις ρομαντικές σχέσεις λόγω της προώθησης της ενσυναίσθησης και της κατανόησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει συμπάθεια για τους χαρακτήρες στις ρομαντικές κωμωδίες και υπάρχει η τάση να εφαρμόζονται συναισθηματικές αντιδράσεις που λαμβάνονται από τα μέσα σε άλλες πτυχές της καθημερινής ζωής.

3 Είναι ένα είδος θεάματος, χωρίς άγχος

Οι ρομαντικές κωμωδίες είναι πολύ πιο χαλαρές σε σύγκριση με τις δραματικές ταινίες, τα θρίλερ και άλλα ανταγωνιστικά είδη θεάματος στην κατηγορία τους. Οι γραμμές πλοκής εξηγούνται με σαφείς, αδιάκοπες αφηγήσεις και είναι εύκολο να χωνευτούν. Δεν ζητείται από το κοινό να ερευνήσει το ποιος είναι ποιος, πριν καλά-καλά ξεκινήσει η αφήγηση. Παράλληλα, προσφέρουν μια εμπειρία προβολής χωρίς άγχος που είναι φτιαγμένη για να φέρει τους ανθρώπους κοντά και να περάσει ευχάριστα η ώρα τους, χωρίς το περιεχόμενο να είναι ακριβώς ανόητο  αλλά ούτε και εγκεφαλικό. Το γεγονός ότι είναι τόσο εύκολο να τις παρακολουθήσουν διαφορετικά είδη ανθρώπων, κάνει τις ρομαντικές κωμωδίες ένα τόσο δημοφιλές είδος. Ίσως δεν είναι ό,τι πιο συναρπαστικό μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος, ωστόσο είναι ό,τι πιο ψυχαγωγικό.

4 Οι Rom-Coms είναι ένας υγιής συνδυασμός ρεαλισμού και μαγείας του Χόλυγουντ

Οι ρομαντικές κωμωδίες παρουσιάζουν κανονικούς ανθρώπους σε κανονικές συνθήκες. Οι ιστορίες που διηγούνται για την αναζήτηση ενός παντοτινού συντρόφου αγγίζονται, ωστόσο, από τη δύναμη της «μαγείας» του Χόλυγουντ για την αναζήτηση ενός ευτυχισμένου τέλους. Είτε πιστεύετε στο «happily ever after» είτε όχι, οι προκλήσεις που όλοι αντιμετωπίζουμε στην αναζήτηση της παντοτινής αγάπης είναι ο λόγος πίσω από τη δημοφιλία των meet-cutes.