Ολα τα είδη προπόνησης επηρεάζουν θετικά την ταχύτητα του μεταβολισμού και αυξάνουν την καύση θερμίδων. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μόνο μία συγκεκριμένη μέθοδος προπόνησης που αποδεδειγμένα μεγιστοποιεί τις καύσεις, και αυτή είναι η καρδιοαναπνευστική διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης. Γνωστή διεθνώς με τα αρχικά HIIT ή και ως διαλειμματική προπόνηση, η καρδιοαναπνευστική διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης παρέχει τη δυνατότητα ταχύτερων βελτιώσεων της αερόβιας ικανότητας, κοινώς «αντοχής», με λιγότερο χρόνο ημερήσιας προπόνησης.

Λόγου του υψηλότερου μέσου επιπέδου έντασης, οι θερμίδες που καίμε ανά λεπτό κατά τη διάρκεια της προπόνησης είναι ιδιαίτερα αυξημένες ενώ η ταχύτητα του μεταβολισμού διατηρείται υψηλή για περισσότερο χρόνο και συνεχίζουμε να καίμε πολλές θερμίδες για αρκετές ώρες μετά την προπόνηση.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την διαλειμματική προπόνηση

Η υψηλότερη ένταση καρδιαγγειακής άσκησης είναι ιδανική για τη μείωση του στρες, επειδή το σώμα σας απελευθερώνει ενδορφίνες, τις γνωστές «feel-good» ορμόνες που σας χαρίζουν καλή αίσθηση και ενισχύουν την ενέργεια και την διάθεσή σας.

Η διαλειμματική προπόνηση βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος επιτρέποντάς σας να εργάζεστε σε υψηλότερες εντάσεις για μικρότερα χρονικά διαστήματα, καθιστώντας την προπόνηση αποτελεσματική και αποδοτική.

Πώς θα την κάνετε

  • Επιλέξτε οποιαδήποτε δραστηριότητα σας αρέσει όπως το τρέξιμο ή το περπάτημα.
  • Ζεσταθείτε για περίπου 5-10 λεπτά.
  • Αυξήστε την ένταση (προσθέτοντας λόφους, κλίση, αντίσταση και/ή ταχύτητα) έτσι ώστε να εργάζεστε στο επίπεδο 7-8 σε αυτήν την αντιληπτή κλίμακα άσκησης για 30-60 δευτερόλεπτα.
  • Μειώστε την ένταση και ξεκουραστείτε για 2 ή περισσότερα λεπτά. Επαναλάβετε ανά διαστήματα για 20 ή περισσότερα λεπτά.

Αφιερώστε μόλις εννέα λεπτά για να «κάψετε» θερμίδες και να τονώσετε τον μεταβολισμό σας: