Γνωρίζετε ότι ενδείξεις όπως η δυσκολία κατά την αναπνοή ή ο πόνος στο στήθος απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα. Υπάρχουν όμως και άλλες που, ενώ είναι πιο εύκολο να τις αγνοήσετε, θεωρώντας πως δεν υποδηλώνουν κίνδυνο, στην πραγματικότητα αξίζουν άμεσης προσοχής.

«Πολλές χρόνιες σοβαρές ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η νεφρική νόσος συχνά μένουν αδιάγνωστες για μήνες έως χρόνια, καθώς συχνά δεν σχετίζονται με σοβαρά συμπτώματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Christopher Davis, καρδιολόγος στη Σαρασότα της Φλόριντα. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας όταν πρόκειται για τη γενική μας υγεία».

Ποιες είναι λοιπόν, οι ενδείξεις που θα πρέπει να σας προειδοποιήσουν; Οι πιο κοινές, που καλό θα ήταν να μην αγνοήσετε, περιλαμβάνουν:

Εξάντληση που επιμένει

Το να αισθάνεστε κουρασμένοι ή νωχελικοί μετά από μια νύχτα που δεν κοιμηθήκατε και τόσο καλά, δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Αλλά η κούραση που επιμένει παρά τις προσπάθειές σας να ξεκουραστείτε ή που σας εμποδίζει να κάνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες μπορεί να είναι σημάδι μιας κοινής ασθένειας, όπως η γρίπη.

Θα μπορούσε επίσης να είναι σημάδι της νόσου του Lyme, του ιού Epstein-Barr ή του στρεπτόκοκκου, σύμφωνα με τον Davis. Η μειωμένη ενέργεια μπορεί επίσης να είναι σημάδι προβλήματος ψυχικής υγείας, ειδικά εάν συνοδεύεται από απώλεια ενδιαφέροντος για τα πράγματα που συνήθως απολαμβάνετε.

Όταν αυτά τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από δύο εβδομάδες, είναι σημαντικό να αναζητήσετε την βοήθεια των ειδικών και να ακολουθήσετε τις οδηγίες τους.

Ανεξήγητη αύξηση βάρους

Συχνά μερικά επιπλέον κιλά μπορούν να εξισωθούν με ένα σνακ περισσότερο από το συνηθισμένο ή με τις μικρές απολαύσεις των διακοπών. Υπάρχουν ακόμη και φορές που η αύξηση βάρους μπορεί να είναι εντελώς φυσιολογική. Όταν όμως πραγματικά δεν μπορείτε να καταλάβετε από πού προέρχονται τα έξτρα κιλά, είναι καλή ιδέα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ακούσια αύξηση βάρους μπορεί να προκληθεί από υπολειτουργικό θυρεοειδή ή σύνδρομο Cushing, σύμφωνα με τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH). Θα μπορούσε επίσης να σχετίζεται με ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται από την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση.

Μερικές φορές το έξτρα βάρος είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα του άβολου φουσκώματος ή της συσσώρευσης υγρών. Αυτό συχνά σχετίζεται με φυσιολογικές ορμονικές αλλαγές που μπορεί να συμβούν καθ’όλη την διάρκεια του κύκλου σας. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η αύξηση βάρους που προκαλείται από τη συσσώρευση υγρών θα μπορούσε να προκληθεί από σοβαρά προβλήματα όπως καρδιακές παθήσεις ή νεφρική ανεπάρκεια.

Έντονη εφίδρωση

Η έντονη εφίδρωση δεν είναι απλώς ενοχλητική. Εάν ιδρώνετε όταν δεν ασκείστε και δεν κάνει ζέστη έξω, μπορεί να είναι σημάδι προβλημάτων θυρεοειδούς, διαβήτη, διαταραχών του νευρικού συστήματος, λοιμώξεων ή σε σπάνιες περιπτώσεις καρκίνου, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Επίσης η ανεξήγητη ή ξαφνική εφίδρωση μπορεί επίσης να σχετίζεται με εξάψεις στην εμμηνόπαυση.

Χρόνιος πόνος

Οι αυξανόμενοι πόνοι είναι συχνοί καθώς μεγαλώνουμε. Μερικές φορές είναι αποτέλεσμα φυσικής φθοράς ή προβλημάτων όπως η αρθρίτιδα. Σε άλλες περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας αυτοάνοσης κατάστασης ή άλλης συστηματικής ασθένειας.

Το να ανακαλύψετε τον ένοχο δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά η προσοχή σε άλλα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε μπορεί να σας βοηθήσει. «Ο πόνος που σχετίζεται με πιο συστηματικές ασθένειες σχετίζεται συχνά με συμπτώματα όπως απώλεια βάρους, πονοκέφαλος, απώλεια όρεξης, νυχτερινές εφιδρώσεις ή κόπωση», λέει ο Davis.

Έντονη κόπωση κατά την γυμναστική

Αν ξαφνικά κουραστείτε περισσότερο από το συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της κανονικής σας προπόνησης, δεν σημαίνει ότι χάσατε την φόρμα σας σε μια νύχτα. Είναι πιθανό η δύσπνοιά σας να προκαλείται στην πραγματικότητα από άσθμα, ειδικά αν βήχετε ή παρατηρείται συριγμό ή σφίξιμο στο στήθος, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI).

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η δύσπνοια κατά την διάρκεια της γυμναστικής, μπορεί να σχετίζεται με καρδιακή νόσο. Αυτά τα διακριτικά συμπτώματα είναι πιο πιθανό να είναι σημαντικά για κάποιον με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο λόγω υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερόλης ή διαβήτη.

Εγκεφαλική ομίχλη

Η αργή, υποτονική σκέψη ή η αδυναμία εστίασης μπορεί να προέλθει από στέρηση ύπνου ή διάσειση και μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, σύμφωνα με τους ειδικούς. Μερικές φορές όμως, μπορεί να προκληθεί και από ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας.

«Θα μπορούσε να σχετίζεται με ορμονική ανισορροπία, λοιμώξεις, τοξίνες, ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών, εντερική δυσβίωση ή προβλήματα νευροδιαβιβαστών» λέει ο Davis. «Συχνά η ομίχλη του εγκεφάλου που σχετίζεται με αυτές τις καταστάσεις θα έχει συνοδά συμπτώματα όπως υπερβολική κόπωση, πονοκέφαλο, πόνους στο σώμα, άγχος και κατάθλιψη».

Το να έχετε ένα από αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνει αυτόματα ότι έχετε μια σοβαρή ασθένεια. Αλλά όταν ένα ασυνήθιστο πρόβλημα υγείας εμφανίζεται από το πουθενά και επιμένει, αξίζει να το ελέγξετε. Μαζί, εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να συζητήσετε τα συμπτώματά σας ώστε να σας συστήσει τις κατάλληλες εξετάσεις.