Καθώς ο καιρός ψυχραίνει, οι περισσότεροι από εμάς περιορίζουμε τις εξόδους μας κι όταν είμαστε μέσα δεν ανοίγουμε τόσο πολύ τις πόρτες και τα παράθυρα για να ανανεωθεί η ατμόσφαιρα στο χώρο μας. Έτσι, ο αέρας στο σπίτι μας μπορεί να μολυνθεί από τον καπνό των τσιγάρων, τα αρώματα που περιέχουν τα προϊόντα οικιακής καθαριότητας, την υπερβολική υγρασία από το μπάνιο και την κουζίνα, τις σκόνες από τα παπούτσια, τα χνούδια από τα ρούχα και τα χαλιά, κ.ο.κ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σε εσάς και την οικογένειά σας συμπτώματα όπως ζάλη, πονοκεφάλους και κόπωση – κάτι που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η χρήση ενός ιονιστή αέρα είναι μια πολύ καλή προσθήκη στο νοικοκυριό σας για να διατηρείτε τον αέρα του σπιτιού σας καθαρό και υγιεινό. Αλλά αν η κατανάλωση ρεύματος σας προβληματίζει ή απλά προτιμάτε τις φυσικές λύσεις, δείτε μερικούς – όχι τόσο γνωστούς τρόπους – με τους οποίους μπορείτε να καθαρίσετε την ατμόσφαιρα του χώρου σας… φυσικά.

#1 Φίλτρα HEPA

Εάν έχετε κεντρική θέρμανση, φροντίστε να αντικαθιστάτε τακτικά το φίλτρο αέρα και χρησιμοποιήστε ένα υψηλής ποιότητας φίλτρο HEPA. Αυτά τα φίλτρα είναι τα πιο αποτελεσματικά στην παγίδευση αερομεταφερόμενων σωματιδίων, γύρης, καπνού, τρίχας κατοικίδιων ζώων και ακάρεων σκόνης. Ακόμα κι αν δεν έχετε φίλτρο HEPA στην κεντρική σας θέρμανση, μπορείτε να προμηθευτείτε ηλεκτρικές σκούπες που έχουν. Αντί να σκορπίζουν τη σκόνη, βοηθούν στον καθαρισμό του εσωτερικού αέρα φιλτράροντας τα σωματίδια και παγιδεύοντάς τα.

#2 Λάμπες κρυστάλλων ροζ αλατιού

Οι λάμπες από κρυστάλλους αλατιού Ιμαλαΐων είναι σαν όμορφα έργα τέχνης που μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον καθαρισμό του αέρα στο σπίτι σας. Το όμορφο ροζ αλάτι που χρησιμοποιείται σε αυτούς τους λαμπτήρες είναι υγροσκοπικό, που σημαίνει ότι μπορεί να προσελκύσει και να απορροφήσει μόρια νερού από τον αέρα. Η θερμότητα από τον λαμπτήρα στη συνέχεια εξατμίζει το νερό πίσω στον αέρα και κρατά τυχόν σωματίδια σκόνης, γύρης, καπνού ή άλλους ρύπους παγιδευμένους μέσα στο αλάτι.

#3 Αιθέρια έλαια

Η προσθήκη λίγων μόνο σταγόνων αιθέριου ελαίου σε ένα air diffuser όχι μόνο γεμίζει το σπίτι σας με ένα όμορφο άρωμα, αλλά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον αέρα στο σπίτι σας καθαρό. Τα αιθέρια έλαια είναι φυσικά αντιβακτηριακά και αντιικά, έτσι μπορούν να σκοτώσουν τα βακτήρια στον αέρα. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλεργίας και κρυολογήματος, όπως η συμφόρηση.

Μία άλλη λύση είναι τα κεριά. Αλλά προσοχή! Όσα είναι φτιαγμένα από παραφίνη απελευθερώνουν βενζόλιο, τολουόλιο και αιθάλη στον αέρα. Αντίθετα, τα κεριά από κερί μέλισσας δεν περιέχουν αυτές τις χημικές ουσίες και λειτουργούν ως φυσικοί καθαριστές της ατμόσφαιρας, ιονίζοντας τον αέρα κι εξουδετερώνοντας τοξικές ενώσεις και άλλα συστατικά.

Extra tips!

Είναι πιο εύκολο να διατηρείτε τον αέρα στο σπίτι σας καθαρό κάνοντας μικρά πράγματα με συνέπεια. Ακολουθούν πέντε επιπλέον συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το σπίτι σας ανανεωμένο.

  • Τα χαλιά είναι σαν σφουγγάρια, γι’ αυτό καθαρίστε τα συχνά, ειδικά κοντά στις εισόδους. Χρησιμοποιήστε ένα χαλάκι και βγάλτε τα παπούτσια στην πόρτα για να μειώσετε τις κοινές τοξίνες του χαλιού κατά περίπου 60%.
  • Πείτε όχι στο στεγνό ξεσκόνισμα: χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί για να καθαρίσετε και αποφύγετε την εισπνοή σωματιδίων σκόνης που ανασηκώνονται στον αέρα ενώ καθαρίζετε.
  • Καθαρίζετε τακτικά το κλιματιστικό σας για να κρατήσετε μακριά τα αίτια του άσθματος. Εάν παρατηρήσετε τυχόν σταγόνες ή διαρροές, διορθώστε τις το συντομότερο δυνατό.
  • Προτιμήστε περισσότερα φυσικά είδη οικιακής χρήσης και εναλλακτικές λύσεις σε αντικείμενα που περιέχουν χημικά.
  • Τα προϊόντα dry clean μπορεί να είναι τοξικά για την αναπνοή, επομένως αφήστε τα ρούχα σας να αεριστούν καλά έξω πριν τα φέρετε σε εσωτερικό χώρο.
  • Απενεργοποιείστε τις ηλεκτρικές συσκευές, όταν δεν τις χρησιμοποιείτε, καθώς λόγω στατικού ηλεκτρισμού προσελκύουν σκόνη και άλλα βλαβερά μικροσωματίδια.
  • Τοποθετείστε στρατηγικά στο χώρο σας φυτά εσωτερικού χώρου που έχουν την ιδιότητα να «αιχμαλωτίζουν» τη σκόνη και τους ρύπους.
  • Αερίζετε τακτικά το χώρο σας. Ανοίγοντας τα παράθυρα ή τις πόρτες σας για λίγα λεπτά την ημέρα μπορείτε να βελτιώσετε άμεσα την ποιότητα του αέρα.