Το multitasking θα μπορούσαμε να το κατανοήσουμε σκεπτόμενοι μονάχα μια μέρα μας. Πόσα πράγματα κατορθώνουμε σχεδόν ταχυδακτυλουργικά να φέρουμε εις πέρας…

Από τη στιγμή που ξυπνάμε μέχρι να ξαπλώσουμε στο κρεβάτι, ο εγκέφαλός μας αλλάζει συνεχώς «ταχύτητες» για να καταφέρει να αντεπεξέλθει.

Και ενώ η ημέρα φτάνει στο τέλος της και εμείς νομίζουμε πως τα καταφέραμε, οι ειδικοί μάς ενημερώνουν πως στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι είμαστε λιγότερο αποτελεσματικοί και πιο επιρρεπείς στα λάθη.

Κι αυτό διότι το μυαλό μας δεν προορίζεται για να πραγματοποιεί πολλές εργασίες ταυτοχρόνως, παρά την πεποίθηση που επικρατεί.

Σύμφωνα με μελέτες, η μόνη φορά που μπορούμε όντως να κάνουμε πολλαπλές εργασίες την ίδια στιγμή είναι όταν η μία από αυτές δεν απαιτεί την προσοχή και τη διανοητική μας ενέργεια, όπως για παράδειγμα το να κάνουμε τζόκινγκ ενώ ακούμε μουσική.

Δεν έχει λοιπόν κανένα νόημα να προσπαθούμε να «μοιράσουμε» την ενέργειά μας σε πολλές δραστηριότητες μαζί.

Μια τέτοια, σχεδόν ακατόρθωτη για έναν άνθρωπο συνήθεια, είναι λογικό να έχει μακροπρόθεσμες και επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία, στην ευημερία και στην παραγωγικότητά του.

Το μη εποικοδομητικό multitasking και πώς να το περιορίσετε

Αν αισθάνεστε multitasker αλλά η κάθε σας εργασία καταλήγει στο «κενό», τότε θα πρέπει να προχωρήσετε σε ριζικές αλλαγές.

*Αλλάξτε συνειδητά «ταχύτητα»

Αντί να προσπαθείτε να ολοκληρώσετε δύο δραστηριότητες ταυτόχρονα, σκεφτείτε να δημιουργήσετε ένα «σύστημα» που θα σας υπενθυμίζει το πότε πρέπει να αλλάξετε την εστίασή σας. Με άλλα λόγια, βάλτε «ξυπνητήρια» στον εαυτό σας.

Είτε ως υπενθύμιση στο κινητό είτε με ένα σημείωμα πάνω στον υπολογιστή, καθορίστε τι θα γίνεται και πότε κατά σειρά προτεραιότητας έτσι ώστε κάθε φορά να επικεντρώνεστε σε ένα και μόνο task.

*Μείνετε μακριά από περισπασμούς

Οι ανοιχτές καρτέλες στον υπολογιστή και στο κινητό σας λειτουργούν σαν «ανοιχτές προσκλήσεις» για την απόσπαση της προσοχής σας.

Αφιερώστε λίγο χρόνο καθημερινά για να διαγράψετε τα αναγνωσμένα εισερχόμενα μηνύματα, να απενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις και να ξεκαθαρίσετε την επιφάνεια εργασίας σας.

*Πρέπει να λέτε «όχι»

Αυτό δεν σημαίνει να είστε αρνητικοί απέναντι σε όλους και σε όλα. Απλώς να μη λέτε αμέσως «ναι». Διότι ένα επιπόλαιο «ναι», δημιουργεί απευθείας μία δέσμευση στην οποία μπορεί να μην είστε έτοιμοι να ανταποκριθείτε.

Είναι προτιμότερο να επιλέξετε το «θα το σκεφτώ» ή «θα σε ενημερώσω αργότερα» για να έχετε τον απαιτούμενο χρόνο και για να σκεφτείτε ό,τι σας είπαν και για να συνεχίσετε μέχρι την ολοκλήρωση της προηγούμενής σας εργασίας.

Το εποικοδομητικό multitasking και πώς να το κατακτήσετε

Εάν έχετε πολλά να διαχειριστείτε και πιστεύετε ότι το multitasking είναι αναπόφευκτο, αυτές είναι οι δεξιότητες που θα σας χρειαστούν:

*Ξεκάθαροι και εφικτοί στόχοι

Συχνά «παγιδευόμαστε» στο να κάνουμε πράγματα ασήμαντα που μας απομακρύνουν από εκείνο που πραγματικά επιθυμούμε. Βεβαιωθείτε ότι οι στόχοι που θέτετε είναι σαφείς και επιτεύξιμοι. Οταν ασχολείστε με κάτι, προσπαθήστε να εκπληρώσετε τις απαιτήσεις που θέσατε στον εαυτό σας.

Για να το πετύχετε αυτό, θα πρέπει να «σπάσετε» τους στόχους σας σε καθημερινά, εβδομαδιαία, μηνιαία και ετήσια «κομμάτια» ώστε να καταφέρετε να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και παραγωγικοί και να μην αναλώνεστε άσκοπα.

Οι στόχοι γενικά βοηθούν στο να αποφασίσουμε τι είναι σημαντικό και τι όχι. Εάν λοιπόν ορίσουμε ξεκάθαρα χρονικά όρια στα «θέλω» μας, η ενέργεια και ο χρόνος μας αφιερώνονται σε ό,τι έχει πραγματική αξία για εμάς.

*Ιεράρχηση εργασιών

Το «κλειδί» για ένα αποτελεσματικό multitasking είναι να δώσετε προτεραιότητα στις εργασίες σας με βάση τους στόχους σας. Το να γνωρίζετε τι πρέπει να γίνει και πότε και γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί κάτι πριν από κάτι άλλο, είναι ζωτικής σημασίας. Οχι μόνο ενισχύει την παραγωγικότητά σας, αλλά σας βοηθά και στο να εκτελείτε πολλαπλές εργασίες με επιτυχία.

*Πολλαπλή ανάθεση και παράλληλη πρόοδος

Οι multitaskers τείνουν να αναλαμβάνουν τα πάντα μόνοι τους. Το αποτέλεσμα είναι μια αργή πρόοδος αφού πρακτικά η κάθε ξεχωριστή εργασία απαιτεί την αποκλειστική και πλήρη συγκέντρωσή τους ώστε να γίνει σωστά.

Αν οι εργασίες που πρέπει να γίνουν μοιράζονται μεταξύ συνεργατών, μελών της οικογένειας ή και φίλων, η εξέλιξη είναι παράλληλη και η πρόοδος μεγαλύτερη.

*Κατηγοριοποίηση εργασιών

Μια άλλη σημαντική δεξιότητα που πρέπει να προσπαθήσετε να κατακτήσετε είναι να «ταιριάξετε» τις εργασίες που μπορούν να γίνουν μαζί.

Μπορείτε να απαριθμήσετε όλες τις εργασίες που έχετε κατά νου και στη συνέχεια να ενσωματώσετε στην ίδια κατηγορία εκείνες που είναι παρόμοιας φύσης.

Ετσι, θα καταφέρετε να κάνετε ποικίλες δραστηριότητες ταυτόχρονα, εξοικονομώντας χρόνο και ενέργεια καθώς το μυαλό σας δεν θα «μεταπηδά» από τη μία εργασία στην άλλη.