Από τότε που ο κορωνοϊός μπήκε στην ζωή μας, η κοινωνική αποστασιοποίηση αποτελεί μέρος της καθημερινότητας των περισσότερων ανθρώπων. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, πρόκειται για ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, ειδικά όταν συνδυάζεται με άλλα μέτρα δημόσιας υγείας.

Τι είναι ακριβώς η κοινωνική αποστασιοποίηση;

Οι όροι «κοινωνική αποστασιοποίηση» και «φυσική αποστασιοποίηση» χρησιμοποιούνται εναλλακτικά από την αρχή της πανδημίας, αλλά πρόκειται για δύο ελαφρώς διαφορετικά πράγματα:

  • Η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στη δημόσια υγεία και σηματοδοτεί την παραμονή στο σπίτι ή την απομάκρυνση από τους άλλους όσο το δυνατόν περισσότερο, προκειμένου να αποτρέψετε ή να μειώσετε την πιθανότητα εξάπλωσης της νόσου.
  • Με τον όρο της φυσικής αποστασιοποίησης αναφερόμαστε στην απόσταση που έχουν δύο άτομα, που πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,8 μέτρα.

Πώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η έλλειψη έκθεσης σε μικρόβια λόγω της κοινωνικής αποστασιοποίησης αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και μας κάνει πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις και ασθένειες. Αυτό ονομάζεται, σύμφωνα με τους ειδικούς «υπόθεση υγιεινής».

Ενώ χρειαζόμαστε έκθεση σε μικρόβια για να χτίσουμε μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση, το να μένουμε μακριά από μικρόβια δεν θα αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας. Το σώμα «θυμάται» την έκθεση στα μικρόβια και η έλλειψη έκθεσης σε μικρόβια, που επιτυγχάνεται από την κοινωνική αποστασιοποίηση, δεν αποδυναμώνει τη «μνήμη» του οργανισμού.

Ωστόσο, οι μειωμένες ή ελάχιστες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις που αποτελούν μέρος της κοινωνικής αποστασιοποίησης μπορεί να έχουν ψυχολογικές επιπτώσεις. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει κατάθλιψη. αισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης.

Με τη σειρά τους, αυτά μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και στην καθημερινή μας συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης της καθιστικής ζωής, των αρνητικών αλλαγών στη διατροφή και της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.

Δεν έρχεται σε αντίθεση με την προστασία της «ανοσίας της αγέλης»;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει την ανοσία της αγέλης ως την έμμεση ανοσία ή προστασία από μια ασθένεια που εμφανίζεται όταν μεγάλο μέρος του πληθυσμού αποκτά ανοσία στην ασθένεια, είτε από εμβολιασμό είτε από πρότερη νόσηση.

Η κοινωνική αποστασιοποίηση δεν έρχεται σε αντίθεση με την έννοια της ανοσίας της αγέλης, αλλά αντίθετα λειτουργεί παράλληλα με αυτήν, μας λένε οι ειδικοί.

Η κοινωνική αποστασιοποίηση λειτουργεί συνδυαστικά με την ανοσία της αγέλης, καθώς τα άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να εμβολιαστούν ενώ εφαρμόζεται το μέτρο της αποστασιοποίησης. Αυτό επιτρέπει την ελάχιστη επαφή μεταξύ των ατόμων, ενώ λαμβάνονται μέτρα για τον μετριασμό της εξάπλωσης της μόλυνσης.

Βοηθά επίσης στην προστασία των ευάλωτων πληθυσμών και εκείνων που δεν μπορούν να εμβολιαστούν στην παρούσα φάση.

Και κατά της γρίπης

Η κοινωνική απόσταση δεν είναι μέτρο που εφαρμόζεται ειδικά για την πανδημία. Μπορεί επίσης να σας προστατεύσει από τη γρίπη, ειδικά όταν χρησιμοποιείται μαζί με άλλες προφυλάξεις, όπως:

  • Ο αντιγριπικός εμβολιασμός.
  • Η χρήση προστατευτικής μάσκας.
  • Το σωστό και τακτικό πλύσιμο χεριών.
  • Η αποφυγή του πλήθους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλειστείτε στο σπίτι σας όλο το χειμώνα, λένε οι ειδικοί. Ωστόσο, λαμβάνοντας μια σειρά από προληπτικά μέτρα, μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες να μολυνθείτε.