Η χειραγώγηση, είτε άμεση είτε έμμεση, μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε σχέση, από έναν καυγά με τον σύντροφό σας μέχρι την πίεση που μπορεί να δεχθείτε για να συμφωνήσετε σε κάτι που θέλει ένας φίλος σας και μπορεί μάλιστα, να μην το αντιληφθείτε καν όταν συμβαίνει. Αυτό διότι υπάρχουν διάφοροι τύποι χειριστικών συμπεριφορών, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σημάδια χειριστικής συμπεριφοράς

Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές ενδείξεις χειριστικής συμπεριφοράς ενός συντρόφου, περιλαμβάνουν:

  • Gaslighting, ψέματα και επίρριψη ευθυνών.
  • Άρνηση συμβιβασμού.
  • Παθητική-επιθετική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένου του «silent treatment» (σιωπηλή συμπεριφορά μετά από έναν τσακωμό, διένεξη).
  • Ακραίες συναισθηματικές διακυμάνσεις, που επηρεάζουν την σχέση.
  • Σας απομονώνει από άλλες σχέσεις στην ζωή σας, όπως η οικογένεια και οι φίλοι.
  • Προσπαθεί να βλάψει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σας κάνοντας προσβλητικά σχόλια και αστεία.
  • Σας πιέζει να πάρετε γρήγορες αποφάσεις.
  • Αποκρύπτει πληροφορίες από εσάς.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο να χειραγωγηθεί;

Τα άτομα που δυσκολεύονται να θέσουν όρια, έχουν έντονη ενσυναίσθηση και χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι πιο εύκολο να πέσουν θύματα χειραγώγησης. Ενώ η ενσυναίσθηση είναι μια ευγενής ιδιότητα, μπορεί να υπονομεύσει την ψυχική και συναισθηματική σας ευημερία, λένε οι ειδικοί.

Τα άτομα με χειριστικές τάσεις προσεγγίζουν άτομα με ατελείωτα «αποθέματα» ενσυναίσθησης και έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης, κάνοντάς τα να αισθάνονται ότι δεν μπορούν να βρουν κάτι καλύτερο στην ζωή τους.

Οι ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν

Εάν δεν είστε βέβαιοι αν σας χειραγωγούν, οι ειδικοί προτείνουν να κάνετε στον εαυτό σας μερικές ερωτήσεις, που θα σας βοηθήσουν να ξεδιαλύνετε την κατάσταση.

Μου κάνει gaslighting;

Εάν αμφισβητείτε συνεχώς την πραγματικότητα και σκέφτεστε διαρκώς καταστάσεις, προσπαθώντας να θυμηθείτε και να διασφαλίσετε την εγκυρότητα ορισμένων λεπτομερειών, ώστε να διαπιστώσετε αν όσα θυμάστε είναι πράγματι αλήθεια, τότε είναι πολύ πιθανό να σας κάνουν gaslighting.

Απομονώνομαι από άλλες σχέσεις;

Ένα χειριστικό άτομο αποζητά την πλήρη προσοχή και την αφοσίωσή σας και συχνά θα κάνει βήματα για να δημιουργήσει απόσταση ανάμεσα σε εσάς και στα υπόλοιπα σημαντικά άτομα στην ζωή σας, όπως η οικογένεια και οι φίλοι σας.

Πιέζομαι για να πάρω γρήγορες αποφάσεις;

Ίσως νιώθετε ότι έχετε αρκετές πληροφορίες ή ίσως το ένστικτο σας προειδοποιεί ότι κάτι δεν είναι σωστό. Κάποιος που επιδίδεται σε χειριστική συμπεριφορά θα σας ασκήσει υπερβολική πίεση να αγνοήσετε αυτά τα συναισθήματα και να κάνετε γρήγορες επιλογές.

Τι να κάνετε αν παρατηρήσετε ότι σας χειραγωγούν

Η χειραγώγηση μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική και συναισθηματική σας ευεξία, επομένως η προσέγγιση ατόμων που μπορείτε να εμπιστευτείτε, όπως το δίκτυο υποστήριξής σας (συγγενείς και φίλοι) ή ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας είναι ιδιαίτερα επωφελής κίνηση.

Η συνεχής χειραγώγηση μπορεί να συμβεί σε πολύ στενές σχέσεις για παρατεταμένη περίοδο και η πολυπλοκότητα μπορεί να κάνει ακόμα πιο δύσκολη την αναγνώριση και την διαχείριση, μας λένε οι ειδικοί.

Ο καθορισμός ισχυρών ορίων είναι ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνετε αφού παρατηρήσετε χειριστική συμπεριφορά. Ενώ τα σαφή και συνεπή όρια μπορούν να σας προστατεύσουν από τη χειραγώγηση, μην εκπλαγείτε αν το χειριστικό άτομο ανταποκριθεί ελάχιστα ή και καθόλου στα όριά σας.

Εάν κάποιος παραβιάζει συνεχώς τα όριά σας και δεν είναι πρόθυμος να αλλάξει, αξίζει να σκεφτείτε εάν η σχέση παραμένει λειτουργική και υγιής για εσάς.