Ορισμένα τρόφιμα είναι δυνητικά επικίνδυνα όταν καταναλώνονται ωμά, όπως το αλεύρι. Τι γίνεται όμως με την ωμή βρώμη; Μπορείτε να αναμίξετε ωμή βρώμη σε ένα smoothie, να φτιάξετε ένα πλιγούρι βρώμης για βραδινό ή να την χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε νόστιμες μπουκίτσες – αλλά είναι ασφαλές να καταναλωθεί με αυτόν τον τρόπο ή θα σας αρρωστήσουν; Παρακάτω θα βρείτε πολλά παραδείγματα για το πότε η κατανάλωση ωμής βρώμης μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνη και πότε είναι ασφαλής.

Σε ποια μορφή η βρώμη είναι ασφαλής για απευθείας κατανάλωση

Υπάρχουν διάφορες μορφές βρώμης, αλλά η βρώμη σε νιφάδες είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες. Σύμφωνα με τον FDA, το πίτουρο βρώμης παράγεται από 100% αποφλοιωμένους, καθαρούς κόκκους βρώμης που μαγειρεύονται στον ατμό και τεμαχίζονται. Ομοίως, το οι νιφάδες βρώμης είναι χοντροκοπανισμένοι κόκκοι οι οποίοι στη συνέχεια μαγειρεύονται στον ατμό.

Το άτμισμα της βρώμης βοηθά στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου παρουσίας παθογόνων μικροοργανισμών και καθιστά την ωμή βρώμη ασφαλή για κατανάλωση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η βρώμη για βραδινό ή οι συνταγές που χρησιμοποιούν πλιγούρι βρώμης ή πίτουρο βρώμης είναι ασφαλείς για κατανάλωση.

Επιπλέον, η βρώμη μπορεί να καταναλωθεί ωμή, όπως όταν θέλετε να φτιάξετε μπάρες δημητριακών για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας νιφάδες. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι έχουν πιο ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, οπότε αν δοκιμάζετε ωμή βρώμη για πρώτη φορά, εισάγετέ την στη διατροφή σας αργά και αυξήστε την πρόσληψη υγρών όταν το κάνετε.

Πώς να αποθηκεύετε την βρώμη

Αν και η χρήση ακατέργαστης βρώμης για να παρασκευάσετε πλιγούρι για βραδινό είναι ασφαλής, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι η ποσότητα που θα περισσέψει πρέπει να διατηρηθεί στο ψυγείο, καθώς οι υγροί υδατάνθρακες δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων.

Για να διατηρήσετε την ωμή βρώμη σας όσο πιο φρέσκια γίνεται, είναι σημαντικό να την αποθηκεύετε σωστά. Διάφοροι τρόποι για να το κάνετε αυτό και οι οποίοι προτείνονται από το Michigan State University, περιλαμβάνουν:

  • Να αποθηκεύετε το ξηρό πλιγούρι βρώμης που δεν έχει ανοιχτεί σε δροσερό, ξηρό μέρος.
  • Να αποθηκεύετε την ανοιγμένη βρώμη στο αρχικό της δοχείο με κλειστό καπάκι. Στη συνέχεια θα πρέπει να την καλύψετε με μια επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα ή να την τοποθετήσετε σε ένα πλαστικό ή γυάλινο δοχείο. Η βρώμη που έχει ανοιχτεί πρέπει να χρησιμοποιηθεί εντός ενός έτους.
  • Να αποθηκεύετε την ξηρή ακατέργαστη βρώμη σε αεροστεγή σακούλα τροφίμων και να την τοποθετείτε στην κατάψυξη για έως και ένα χρόνο.

Οι σημάνσεις «κατανάλωση έως» ή «να καταναλωθεί εντός … ημερών από το άνοιγμα» είναι προτάσεις ποιότητας που τοποθετούνται στη συσκευασία από τους κατασκευαστές τροφίμων. Η βρώμη εξακολουθεί να είναι ασφαλής για κατανάλωση μετά από αυτή την ημερομηνία. Ωστόσο, εάν η βρώμη αποκτήσει μια περίεργη γεύση ή οσμή, τότε πετάξτε την αμέσως.