Ακριβώς όπως η ερωτική απιστία, η οικονομική ανεντιμότητα σε μια σχέση περιλαμβάνει ορισμένες παραβάσεις που γίνονται εν αγνοία του συντρόφου σας. Αυτές περιλαμβάνουν το να λέτε ψέματα για τις οικονομικές σας αποφάσεις, το χρέος ή την απόκρυψη οποιονδήποτε οικονομικών πληροφοριών που πρέπει να γνωρίζει ο σύντροφός σας. Ένα συνηθισμένο παράδειγμα οικονομικής απιστίας είναι οι τακτικές αναλήψεις από τον κοινό λογαριασμό που διατηρείτε στην τράπεζα για να χρηματοδοτήσετε τον εθισμό σας στα ψώνια.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα ζευγάρι παπούτσια που αγοράσατε στις εκπτώσεις και τα έχετε κρύψει στο πίσω μέρος της ντουλάπας σας είναι έγκλημα. Ωστόσο, η επαναλαμβανόμενη ή μεγάλης κλίμακας οικονομική απιστία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια εμπιστοσύνης, διαφωνίες ακόμη και στο τέλος μιας σχέσης.

Παραδείγματα οικονομικής απιστίας

Συνήθεις τρόποι με τους οποίους εκδηλώνεται η οικονομική απιστία περιλαμβάνουν το να:

  • Κάνετε σημαντικές αγορές χωρίς να το πείτε στον σύντροφό σας ή λέτε ψέματα για το πραγματικό κόστος των αγορών σας
  • Συσσωρεύετε χρέη χωρίς να το πείτε στον σύζυγό σας
  • Λέτε ψέματα για τα εισοδήματά σας και κρατάτε ένα μεγάλο μέρος από αυτά για τον εαυτό σου
  • Διατηρείτε μυστικό τραπεζικό λογαριασμό, πιστωτική κάρτα ή δάνειο
  • Αποκρύπτετε μετρητά από τον σύζυγό σας
  • Αποκρύπτετε έναν εθισμό, όπως το τζόγο ή τις αγορές
  • Βγάζετε χρήματα από τα συνταξιοδοτικά ταμεία ή τα επενδυτικά σας σχέδια χωρίς να συμβουλευτείτε τον σύζυγό σας

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι όλες αυτές οι συμπεριφορές έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό – ο σύντροφός σας πιθανότατα δεν θα τις ενέκρινε, γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι τις κρατούν μυστικές.

Πώς η οικονομική απιστία επηρεάζει τις σχέσεις

Τη στιγμή που συνδυάζετε τα οικονομικά με τον σύζυγο ή τον σύντροφό σας, συμφωνείτε να αντιμετωπίσετε τα χρήματα ως ομάδα. Αυτό σημαίνει ότι εργάζεστε μαζί για αμοιβαίους στόχους όπως η συνταξιοδότηση, ο προϋπολογισμός του νοικοκυριού ή το ταμείο εκπαίδευσης των παιδιών σας.

Για να λειτουργήσει αυτό πρέπει να υπάρχει πλήρης οικονομική διαφάνεια. Όταν επιλέγετε σκόπιμα να κρύψετε τις οικονομικές σας συνήθειες από τον σύζυγό σας, δεν αναζητάτε πλέον τα αμοιβαία σας συμφέροντα.

Αυτή η παραβίαση εμπιστοσύνης προκαλεί μεγάλο οικονομικό άγχος σε μια σχέση. Για παράδειγμα, εάν έχετε ένα πρόβλημα με τον τζόγο και συσσωρεύετε πολλά χρέη, το χρέος σας γίνεται επίσης χρέος του συντρόφου σας. Η οικονομική σας απιστία πιθανότατα θα θέσει σε κίνδυνο και την οικονομική του ασφάλεια.

Η οικονομική απιστία επιβαρύνει επίσης τον γάμο, οδηγώντας σε καυγάδες και απώλεια εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με έρευνα του Journal of Financial Therapy, το 76% των παντρεμένων ζευγαριών λέει ότι η οικονομική απιστία επηρέασε αρνητικά τον γάμο τους και το 10% χώρισε εξαιτίας αυτού.