Ενώ τα εμβόλια είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για την προστασία της δημόσιας υγείας από μολυσματικές ασθένειες, δεν παρέχεται σε όλους το ίδιο επίπεδο προστασίας. Πολλοί παράγοντες καθορίζουν εάν ένα άτομο που ανταποκρίνεται στον εμβολιασμό θα δημιουργήσει επαρκή ανοσία, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων βιοδεικτών στο ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν εάν αυτοί οι παράγοντες ήταν καθολικοί για ένα ευρύ φάσμα εμβολίων.

Οι ερευνητές στην μετα-ανάλυση τους, που δημοσιεύτηκε στο Nature Immunology, εξετάζουν τους βιολογικούς μηχανισμούς που ευθύνονται για τις διαφορετικές αντιδράσεις των ανθρώπων στα εμβόλια, κάτι που θα μπορούσε να έχει παγκόσμιες επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τη χορήγηση εμβολίων.

Πώς σχετίζεται η φλεγμονή με τα αντισώματα από το εμβόλιο;

Ως μέρος μιας σειράς μελετών για το Human Immunology Project Consortium (HIPC), ένα δίκτυο εθνικών ερευνητικών ιδρυμάτων που μελετούν το φάσμα των αντιδράσεων σε διάφορες λοιμώξεις και εμβολιασμούς, οι ερευνητές τουEmory Health Sciences ανέλυσαν τα μοριακά χαρακτηριστικά 820 υγιών νεαρών ενηλίκων, που ανοσοποιήθηκαν με 13 διαφορετικά εμβόλια για τον εντοπισμό συγκεκριμένων βιοδεικτών που δημιουργούν απόκριση αντισωμάτων στα εμβόλια.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ενδοτύπους ή ομάδες με κοινή γονιδιακή έκφραση, με βάση το επίπεδο της φλεγμονώδους απόκρισης πριν από τον εμβολιασμό, σε μια ομάδα υψηλής φλεγμονής, μια ομάδα χαμηλής φλεγμονής και μια ομάδα μέσης φλεγμονής.

Αφού μελέτησαν τις ανοσολογικές αλλαγές που συνέβησαν στους συμμετέχοντες μετά τον εμβολιασμό, οι ερευνητές βρήκαν ότι η ομάδα που είχε τα υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής πριν από τον εμβολιασμό είχε την ισχυρότερη απόκριση αντισωμάτων.

«Εκπλαγήκαμε γιατί η φλεγμονή συνήθως απεικονίζεται ως κάτι που είναι κακό», λένε οι ερευνητές. «Αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι ορισμένοι τύποι φλεγμονής μπορούν πραγματικά να προάγουν μια ισχυρότερη απόκριση από ένα εμβόλιο» συμπληρώνουν.

Καλύτερη προστασία ακόμα και με αδύναμο ανοσοποιητικό

«Με τη γνώση που έχουμε τώρα για τα χαρακτηριστικά του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτρέπουν μια πιο ισχυρή απόκριση, τα εμβόλια μπορούν να προσαρμοστούν για να προκαλέσουν αυτή την απόκριση και να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητά τους» εξηγούν.

Αυτά τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν ταυτόχρονα με τρεις άλλες μελέτες HIPC από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Yale, του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της απόκρισης στα εμβόλια σε όλα τα άτομα.

Η καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο διάφορες ανοσολογικές καταστάσεις πριν από τον εμβολιασμό επηρεάζουν τις αποκρίσεις αντισωμάτων αφήνει περιθώρια εξέλιξης για καλύτερη προστασία ακόμα και σε πιο ευάλωτα άτομα, που έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.