Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια χρόνια πάθηση κατά την οποία το σώμα δεν μπορεί να παράγει ινσουλίνη, μια βασική ορμόνη που μετατρέπει τη γλυκόζη σε ενέργεια. Εμφανίζεται συνήθως κατά την παιδική ηλικία, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και λίγο αργότερα. Το 2021, εκτιμάται ότι 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με διαβήτη τύπου 1 σε όλο τον κόσμο. Κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους τυχαίνει να είναι διάσημοι.

Ο τρόπος ζωής των διασήμων δεν είναι μόνο όλο λάμψη και γοητεία. Αυτό δεν είναι πάντα το σενάριο για όσους celebrities πάσχουν από νεανικό διαβήτη. Παρά τις προκλήσεις, αυτοί οι διάσημοι αποδεικνύουν ότι με την κατάλληλη διαχείριση και αποφασιστικότητα, ο διαβήτης δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα όνειρα.

Λίλα Μος

Το ανερχόμενο αστέρι στη βιομηχανία της μόδας και κόρη της Κέιτ Μος, έχει ξεχωρίσει από τα πρώτα κιόλας της βήματα. Κατακτά την πασαρέλα με αντλία ινσουλίνης και ποζάρει παρέα με τον μετρητή γλυκόζης. Το νεαρό μοντέλο χρησιμοποιεί τη συσκευή για να μετράει την ποσότητα σακχάρου στο αίμα της, προκειμένου να διαχειρίζεται τον διαβήτη τύπου 1.

Η μικρή Μος βρίσκεται στο φως της δημοσιότητας από το ντεμπούτο της, όχι μόνο λόγω του ταλέντου, της ομορφιάς και της διάσημης μητέρας της, αλλά επειδή επέλεξε να μην κρύψει ένα κομμάτι του εαυτού της. Φορώντας την τεχνολογία που σώζει ζωές σε τόσο υψηλού προφίλ εκδηλώσεις, τράβηξε την παγκόσμια προσοχή στην πάθηση. Η Λίλα Μος αποτελεί υπενθύμιση ότι οι ιατρικές συσκευές ζωτικής σημασίας, είναι το πιο σημαντικό αξεσουάρ από το περίπτερο μέχρι το Met Gala.

Lila Grace Moss wearing Burberry while walking on the red carpet at the 2022 Metropolitan Museum of Art Costume Institute Gala celebrating the opening of the exhibition titled In America: An Anthology of Fashion held at the Metropolitan Museum of Art in New York, NY on May 2, 2022. (Photo by Anthony Behar/Sipa USA via Reuters

Χάλι Μπέρι

Η 56χρονη σταρ διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1 σε ηλικία 19 ετών. Το γεγονός αυτό την ώθησε να τρώει υγιεινά και να ασκείται. «Όντας διαβητική στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου, έπρεπε πάντα να παίρνω το φαγητό πολύ σοβαρά», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

«Έτσι, εδώ και χρόνια, ακολουθώ την δίαιτα keto. Μισώ τη λέξη δίαιτα, οπότε απλά το βλέπω ως αλλαγή τρόπου ζωής και όχι ως δίαιτα! Είναι ένα πολύ χαμηλό σε υδατάνθρακες διατροφικό πλάνο, το οποίο στην πραγματικότητα αναγκάζει το σώμα μου να καίει λίπος σαν τρελό…», δηλώνει η γνωστή ηθοποιός.

Νικ Τζόνας

Το 2005 ήταν ένα σημαντικό έτος για το εφηβικό είδωλο και ένα από τα αδέρφια Τζόνας: Σχηματίστηκε το θρυλικό ποπ συγκρότημα Jonas Brothers και ο Νικ ανακάλυψε ότι πάσχει από διαβήτη τύπου 1.

«Δεν τα έχω καταλάβει όλα, αλλά το να κυνηγάς την τελειότητα με τον διαβήτη τύπου 1 είναι αδύνατο. Υπάρχουν τόσα πολλά που δεν είναι στο χέρι σου. Το να βρεις έναν τρόπο να παραμένεις ήρεμος και υπομονετικός, σε στιγμές που ο διαβήτης διαταράσσει τη ζωή σου, είναι το κλειδί», δηλώνει ο συνιδρυτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Beyond Type 1.

Ο εν λόγω οργανισμός έχει στόχο την εκπαίδευση και την ενδυνάμωση των ανθρώπων που ζουν με διαβήτη. Ο μικρότερος Τζόνας βοήθησε και στην έναρξη του GetInsulin.org, μιας δωρεάν διαδικτυακής πηγής που συμβάλλει στη βελτίωση της πρόσβασης στην ινσουλίνη.

Τερέζα Μέι

Το 2016, η Τερέζα Μέι έγινε μόλις η δεύτερη γυναίκα που διετέλεσε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι όμως η πρώτη παγκόσμια ηγέτιδα που υπηρέτησε μετά από διάγνωση διαβήτη τύπου 1. Η ίδια είχε αποκαλύψει στο παρελθόν, ότι δεν άφησε την κατάσταση να επηρεάσει τον απαιτητικό της ρόλο.

«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν ότι είναι αδύνατο», αφού «στην ηλικία μου δεν το παθαίνεις», σχολίασε. Η Τερέζα Μέι κατέρριψε τη δημοφιλή παρανόηση ότι μόνο οι νεότεροι άνθρωποι μπορούν να διαγνωστούν με Τύπο 1. «Θα ήθελα να περάσω το μήνυμα ότι ο διαβήτης δεν αλλάζει αυτό που μπορείς να κάνεις», εξηγεί. «Όσο περισσότεροι άνθρωποι δουν ότι μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, κάνοντας τα πράγματα που κάνουν οι άλλοι, τόσο πιο εύκολο είναι για όσους έχουν διαγνωστεί με διαβήτη να το αντιμετωπίσουν».