Σας έχει τύχει ποτέ να μυρίσετε ένα έντονο άρωμα και λίγο αργότερα να αισθανθείτε έντονη δυσφορία, πονοκέφαλο ή ακόμα και ημικρανία; Ακόμα και αν δεν το έχετε συνειδητοποιήσει, μπορεί πράγματι να σας συμβεί, με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι η αποστροφή προς τα έντονα αρώματα αποτελεί ένα αρκετά κοινό ζήτημα. Για να το περιγράψουν, χρησιμοποιούν τον όρο «υπεροσμία», η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένη όσφρηση.

Ενώ η ευαισθησία προς τις οσμές μπορεί να φαίνεται αβλαβής, τα συμπτώματα, που μπορεί να πυροδοτήσει και κυμαίνονται από πονοκεφάλους και αναπνευστικά προβλήματα μέχρι άγχος και ναυτία, μπορούν να διαταράξουν την ομαλή καθημερινότητα. Εάν το έχετε αισθανθεί, σίγουρα θα αποφεύγετε να μυρίσετε πολλά και διαφορετικά αρώματα αλλά και μέρη, όπως το κομμωτήριο που τα προϊόντα styling χρησιμοποιούνται συχνά και αφήνουν στον χώρο την χαρακτηριστική τους οσμή.

Από τι προκαλείται η ευαισθησία στα αρώματα;

Όλα έχουν να κάνουν με ένα νεύρο που καλύπτει τη ρινική κοιλότητα και ονομάζεται τρίδυμο νεύρο, σύμφωνα με την Zara Patel, καθηγήτρια ωτορινολαρυγγολογίας στο Stanford Medicine. Αυτό το νεύρο στέλνει αισθητηριακές πληροφορίες -πόνο, αφή, θερμοκρασία- από τη μύτη στον εγκέφαλο, ώστε να μπορούμε να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας.

Σε άτομα με ευαισθησίες στις μυρωδιές, το τρίδυμο νεύρο μπορεί να γίνει λίγο πιο ευαίσθητο όταν εκτίθεται σε ορισμένες μυρωδιές, λέει η δρ Zara Patel. Αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες, η κύρια υπόθεση είναι «ότι υπάρχει κάποια ανισορροπία» στα νεύρα που επεξεργάζονται τη μυρωδιά.

Η συγκεκριμένη αντίδραση, σύμφωνα με την ίδια, δεν έχει να κάνει με την ίδια τη μυρωδιά, αλλά με τα μικροσκοπικά σωματίδια που την προκαλούν. Το τρίδυμο νεύρο ουσιαστικά συλλαμβάνει αυτά τα σωματίδια που απελευθερώνονται στον αέρα και ερεθίζεται από αυτά. Αυτός ο ερεθισμός μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει όλα τα είδη προβλημάτων, όπως ρινικό ερεθισμό, συμφόρηση και πονοκεφάλους.

Ορισμένα αρωματικά προϊόντα—όπως άρωμα, σαπούνι πλυντηρίου, προμήθειες καθαρισμού και αποσμητικά χώρου—μπορεί να εντείνουν το πρόβλημα αλλά διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μερικοί άνθρωποι έχουν υψηλότερη ευαισθησία στην οσμή από άλλους. Για παράδειγμα, τα άτομα με άσθμα, αλλεργίες και ημικρανία είναι πιο πιθανό να έχουν ευαισθησίες ή ακόμα και αποστροφή προς μυρωδιές, όπως και τα άτομα που αντιμετωπίζουν ορμονικές διακυμάνσεις (για παράδειγμα, λόγω εγκυμοσύνης ή του εμμηνορροϊκού κύκλου τους).

Η ηλικία φαίνεται να παίζει επίσης ρόλο, καθώς πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αυτό το πρόβλημα εντείνεται όσο μεγαλώνουν. Επίσης μπορεί να οφείλεται σε γενετικά στοιχεία ενώ άλλοι ειδικοί προσθέτουν στην λίστα με τους παράγοντες ορισμένα φάρμακα (συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών) ή ακόμα και την ώρα της ημέρας.

Πώς θα ανακουφιστείτε

Εάν ορισμένες μυρωδιές σας προκαλούν ημικρανίες, η θεραπεία της ίδιας της ημικρανίας θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα. Φυσικά, μπορείτε πάντα να προσπαθήσετε να αποφύγετε ορισμένους «ένοχους», αφού αντιληφθείτε ότι προκαλούν πρόβλημα.

Αν πάλι δεν μπορείτε να αποφύγετε τις συγκεκριμένες μυρωδιές, μην ανησυχήσετε. Η περιστασιακή έκθεση μπορεί να σας απευαισθητοποιήσει λίγο και τελικά να σας βοηθήσει να ανεχτείτε καλύτερα διάφορες οσμές ή αρώματα, με αποτέλεσμα την μειωμένη ένταση των συμπτωμάτων εάν τελικά εμφανιστούν.