Σε όλους αρέσει ένα καλό hack. Αν υπάρχει τρόπος να κάνουμε τη δουλειά μας, το χόμπι μας ή μια αγγαρεία πιο εύκολη, πιο γρήγορη, πιο απλή ή πιο αποτελεσματική, θέλουμε να τον μάθουμε. Ειδικά στην περίπτωση της διατροφής, που πρόκειται για ένα κομβικό κομμάτι για την διατήρηση και την θωράκιση της υγείας, μπορούμε να μάθουμε να τρώμε πιο υγιεινά, ετοιμάζοντας καθημερινά θρεπτικά γεύματα χωρίς να αφιερώνουμε πολύ χρόνο.

Πιο θρεπτικά γεύματα σε λίγα βήματα

Μερικοί από τους καλύτερους τρόπους για να τα καταφέρετε, περιλαμβάνουν:

Συνδυάστε φυτικές πηγές σιδήρου με βιταμίνη C

Τα κορίτσια στην εφηβεία αλλά και οι γυναίκες μέχρι την μέση ηλικία δεν προσλαμβάνουν επαρκή ποσότητα σιδήρου. Αν δεν θέλετε να τρώτε κρέας, το οποίο είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, υπάρχουν φυτικές πηγές, όπως εμπλουτισμένα δημητριακά, φυλλώδη λαχανικά, τόφου, φασόλια και φακές.

Επειδή όμως, ο φυτικός σίδηρος απορροφάται ελάχιστα χωρίς βιταμίνη C, είναι σημαντικό να συνδυάσετε τα δημητριακά σας με μούρα, την ρεβιθοσαλάτα με ντομάτες και πιπεριές και φυλλώδη λαχανικά με χυμό λεμονιού.

Κρύα ζυμαρικά και πατάτες στην σαλάτα

Κάντε μια πράσινη σαλάτα κήπου ακόμα πιο θρεπτική προσθέτοντας κρύα ζυμαρικά ή πατάτες. Όταν τα μαγειρεμένα ζυμαρικά και οι πατάτες αφήνονται να κρυώσουν, μετατρέπονται σε ανθεκτικό άμυλο. Αυτό το είδος αμύλου δρα όπως οι διαλυτές φυτικές ίνες.

Μειώνει την όρεξη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Επειδή ζυμώνεται στο κόλον, το ανθεκτικό άμυλο είναι ένα προ-βιοτικό, που τροφοδοτεί τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο και μπορεί δυνητικά να βελτιώσει και την λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Απολαύστε τα αυγά σας με καρότο

Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε μια σαλάτα κήπου γεμάτη ωμά καρότα, πορτοκαλί πιπεριές και ντομάτες, κόψτε σε φέτες ένα βρασμένο αυγό και ανακατέψτε το στην σαλάτα σας.

Η προσθήκη μαγειρεμένων αυγών σε σαλάτες βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει καροτενοειδή όπως η καροτίνη και το λυκοπένιο που βρίσκονται στα ωμά λαχανικά που έχουν κόκκινες, πορτοκαλί και κίτρινες χρωστικές, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά σε αυτά τα πολύχρωμα λαχανικά είναι ισχυρά αντιφλεγμονώδη. Για να έχετε τα μέγιστα οφέλη, μην παραλείπετε τους κρόκους των αυγών, καθώς περιλαμβάνουν τα καλά λιπαρά που βοηθούν το έντερό σας να απορροφήσει τα καροτενοειδή.

Ψιλοκόψτε το σκόρδο και μην το ρίξετε απευθείας στην φωτιά

Το σκόρδο έχει μελετηθεί για τον ρόλο του στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και του στομάχου. Το λιώσιμο του σκόρδου ενεργοποιεί τα φυσικά φυτοθρεπτικά συστατικά του που καταπολεμούν τις ασθένειες. Δυστυχώς όμως, η θερμότητα «απενεργοποιεί» αμέσως αυτά τα φυτοθρεπτικά συστατικά.

Για να διατηρήσετε τις προστατευτικές του δράσεις, ψιλοκόψτε το και στην συνέχεια αφήστε το να «ξεκουραστεί» για περίπου 10 λεπτά πριν να το ζεστάνετε. Αφήνοντας το ψιλοκομμένο ή θρυμματισμένο σκόρδο να καθίσει για μόλις 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, δίνετε πολύτιμο χρόνο στα ένζυμά του να δράσουν και να διατηρήσει τελικά τα φυτοθρεπτικά του συστατικά.