Η ουσία κρύβεται στις λεπτομέρειες, λένε. Κάτι που αποδεικνύεται πιο εύστοχο από ποτέ όταν αναφερόμαστε στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Ετσι είτε μόλις μετακομίσαμε είτε θέλουμε να ανανεώσουμε τον χώρο μας, ακολουθούμε τους παρακάτω θεμελιώδεις κανόνες που εφαρμόζουν οι διακοσμητές. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι το «κλειδί» για τη δημιουργία ενός ισορροπημένου και ελκυστικού χώρου βρίσκεται στους κατάλληλους συνδυασμούς και στην ανάμειξη των τάσεων. Κάποια από τα παρακάτω tips μπορεί να μας φανούν πολύ απλά, ενώ άλλα χρειάζονται περισσότερη εξάσκηση προκειμένου να «λειτουργήσουν». Ωστόσο, μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά στην εικόνα οποιουδήποτε δωματίου.

Τip #1: Κάνουμε mix ‘n’ match σε patterns

Δεν χρειάζεται να κολλήσουμε σε ένα μοτίβο. Μπορούμε να αναμείξουμε δύο ή τρία διαφορετικά patterns και μάλιστα χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Τι να προσέξουμε: Τα μοτίβα που έχουν μικρότερα σχέδια με περισσότερες λεπτομέρειες και χρώματα, ταιριάζουν ιδανικά σε μαξιλάρια ή σε χαλιά δαπέδου και όχι π.χ. σε μία ταπετσαρία ή σε έναν μεγάλο τοίχο γιατί θα κουράσουν το μάτι. Επίσης, τα έντονα, μεγάλα σχέδια συνήθως αναδεικνύονται καλύτερα σε έναν λευκό χώρο.

Τip #2: Προσθέτουμε γλάστρες

Τα φυτά εσωτερικού χώρου χαρίζουν ένα γήινο στοιχείο και έναν πιο cozy χαρακτήρα σε κάθε δωμάτιο, είτε θέλουμε να προσθέσουμε ένα statement κομμάτι που θα δεσπόζει στο δωμάτιο είτε απλά να γεμίσουμε μια άδεια γωνία ή ένα τραπέζι. Για παράδειγμα, αν είμαστε λάτρεις του μινιμαλισμού, μία γλάστρα από πέτρα, πηλό ή μέταλλο θα χαρίσει έξτρα πόντους στυλ αλλά και μια νότα φρεσκάδας. Αν πάλι μας αρέσει ο μαξιμαλισμός, μπορούμε να τοποθετήσουμε φυτά σε βάζα, μικρά pots ή terrarium.

Τip #3: Εφαρμόζουμε το τρικ με τους μικρούς πίνακες

Μερικές φορές, ένας μεγάλος πίνακας μπορεί να «πνίξει» έναν χώρο, σε αντίθεση με μια συλλογή από μικρότερα κάδρα παρόμοιου χρώματος και ύφους. Οταν τα τοποθετήσουμε σε μία επιφάνεια τοίχου, όπως π.χ. πάνω από τον καναπέ ή από το κρεβάτι, θα εκπλαγούμε από το πόσο καλά λειτουργεί αυτό το οπτικό εφέ στον χώρο μας.

Τip #4: Προτιμάμε διάφορα αντικείμενα που μοιάζουν οπτικά

Τι εννοούμε: Μερικές φορές ένα σύνολο από μικρότερα αντικείμενα είναι πιο καλαίσθητο οπτικά σε σύγκριση με ένα μεμονωμένο κομμάτι. Αυτό ισχύει σχεδόν για κάθε στοιχείο της εσωτερικής διακόσμησης – από έργα τέχνης, μαξιλάρια και βάζα, μέχρι και κρεμαστά φωτιστικά. Τα κομμάτια δεν χρειάζεται απαραίτητα να ταιριάζουν εντελώς, απλά πρέπει να έχουν παρόμοια αισθητική. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε σε ένα τραπεζάκι μία σειρά από ρουστίκ αγγεία ή βάζα σε διαφορετικά μεγέθη, ή να προσθέσουμε διάφορα μαξιλάρια στον καναπέ σε έθνικ σχέδια και χρώματα κ.λπ.

Tip #5: Βάζουμε συναίσθημα

Για μια πραγματικά μοναδική διακόσμηση, δεν πρέπει να λείπουν τα αντικείμενα που αγαπάμε. Αλλωστε αυτά είναι τα στοιχεία που καθορίζουν το στυλ και κάνουν το δωμάτιο να φαίνεται ενδιαφέρον, αποτελώντας μία επέκταση της προσωπικότητάς μας. Κάθε χώρος χωρίς τα κομμάτια που μας ξυπνούν αναμνήσεις όπως φωτογραφίες, αγαπημένα αναμνηστικά, vintage κειμήλια κ.λπ. είναι ημιτελής ή απρόσωπος.

Tip #6: Εστιάζουμε στον κενό χώρο

Η συσσώρευση πολλών στοιχείων τείνει να γίνεται κουραστική στο μάτι. Ετσι διαχωρίζουμε τη διάταξη των επίπλων μας προκειμένου τα αντικείμενα που έχουμε τοποθετήσει να αναδεικνύονται και να συνδυάζονται αρμονικά μεταξύ τους.

Tip #7: Διαμορφώνουμε σταδιακά τον χώρο μας

Η διακόσμηση υποτίθεται ότι είναι μία διασκεδαστική εμπειρία, μία εποικοδομητική και αγχολυτική ασχολία και όχι αγγαρεία. Ωστόσο μερικές φορές νιώθουμε ότι πρέπει να τη διαγράψουμε από τη λίστα με τις δουλειές που έχουμε να κάνουμε.

Το αποτέλεσμα; Αγοράζουμε όλα τα αξεσουάρ και τα αντικείμενά μας ταυτόχρονα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γεμίζουμε τον χώρο μας με άστοχες επιλογές που είτε δεν ταιριάζουν πραγματικά με τη διακόσμησή μας είτε κάνουν το δωμάτιο απρόσωπο. Τι κάνουμε: Ξεκινάμε διαλέγοντας προσεκτικά δύο ή τρία αξεσουάρ ή έπιπλα και σταδιακά «χτίζουμε» το αποτέλεσμα με τα κομμάτια που αγαπάμε.

Tip #8: Στα μικρά δωμάτια κάνουμε layering

Αυτή η απλή μέθοδος θα προκαλέσει μια αίσθηση οικειότητας. Τι κάνουμε: Χρησιμοποιούμε πίνακες ζωγραφικής, καθρέφτες ή ράφια τοίχου για να δημιουργήσουμε ένα cozy φόντο. Στη συνέχεια, προτιμάμε έπιπλα όπως το τραπέζι, οι καρέκλες ή ο καναπές που δεν έχουν μεγάλες διαστάσεις, ώστε να φαίνονται αρμονικά στο δωμάτιο χωρίς να το «κλείνουν». Τέλος, προσθέτουμε χαλιά, καλύμματα κρεβατιού ή ριχτάρια για να ενισχύσουμε την αίσθηση άνεσης και να ολοκληρώσουμε το συνολικό αποτέλεσμα.

Tip #9: Ανάμειξέ το

Μερικές φορές, είναι πολύ εύκολο να παρασυρθoύμε από τα «πρέπει» της εσωτερικής διακόσμησης, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουμε ένα στείρο και ανέμπνευστο αποτέλεσμα. Ειδικά αν επιμένουμε σε ένα συγκεκριμένο στυλ.

Γι’ αυτό καλό είναι να πειραματιστούμε και να γίνουμε δημιουργικοί συνδυάζοντας διαφορετικά στυλ επίπλων και αντικειμένων. Π.χ. vintage με έθνικ, μινιμαλισμός με αρ ντεκό στοιχεία, μαξιμαλισμός με βιομηχανικού τύπου πινελιές, κ.ο.κ. Οι ασυνήθιστες ιδέες μπορούν να οδηγήσουν σε εξαιρετικά πρωτότυπους χώρους που φέρουν την προσωπική μας σφραγίδα.

Τip #10: Βγάζουμε μια φωτογραφία

Εχουμε αμφιβολίες για το τελικό αποτέλεσμα; Θέλουμε να δούμε πώς φαίνεται ο χώρος μας από μία άλλη οπτική; Τότε είναι σημαντικό να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να τον παρατηρήσουμε. Γιατί κάθε φορά που ασχολούμαστε με κάτι πολύ στενά, μπορεί να χάσουμε τη μεγαλύτερη εικόνα, ειδικά όταν πρόκειται για την εσωτερική διακόσμηση. Τι κάνουμε: Η λήψη φωτογραφιών από τον χώρο μας θα μας βοηθήσει να αναλύσουμε πιο εύκολα τα αδύναμα σημεία και να αποκτήσουμε μια καλύτερη οπτική για το τι πρέπει να κάνουμε στη συνέχεια.