Αν ελέγχετε συχνά το βάρος σας στη ζυγαριά οι παρακάτω απαντήσεις θα λύσουν τις απορίες σας και θα σας βοηθήσουν αποκτήσετε μια πραγματική εικόνα για το νούμερο που αυτή δείχνει κάθε φορά.

Είναι πιο αξιόπιστη η ένδειξη της ζυγαριάς ή το νούμερο των ρούχων;

Συνήθως μεγαλώνοντας παίρνουμε βάρος, επειδή μειώνεται ελαφρά ο βασικός μας μεταβολισμός, αυξάνεται η πρόσληψη τροφής και μειώνεται η άσκηση. Γι’ αυτό και καλό είναι να παρακολουθούμε πιθανές αλλαγές στο σώμα μας, τόσο με τη βοήθεια της ζυγαριάς, όσο και με το νούμερο στα ρούχα.

Στα πλεονεκτήματα της ζυγαριάς συγκαταλέγεται το γεγονός ότι καταγράφει το βάρος με μεγαλύτερη αξιοπιστία από ότι το νούμερο στα ρούχα. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν μπορεί να διακρίνει τις αλλαγές στη μυϊκή μάζα. Τι σημαίνει αυτό;

Στην περίπτωση που κάνουμε εντατική άσκηση, το πρώτο διάστημα της δίαιτας ίσως παρατηρήσουμε μια αύξηση του βάρους μας στη ζυγαριά, ενώ οι πόντοι μας μειώνονται και υπάρχει ορατή αλλαγή στην εφαρμογή των ρούχων.

Κατά συνέπεια, άτομα με σταθερές συνήθειες άσκησης μπορούν να εμπιστευτούν τη ζυγαριά, ενώ άνθρωποι που άλλαξαν σημαντικά τα επίπεδα άσκησης, πρέπει να συμβουλεύονται παράλληλα και το νούμερο στα ρούχα τους.

Η έντονη άσκηση επηρεάζει τη ζυγαριά;

Όταν ξεκινάμε να προπονούμαστε με βάρη μπορεί να δούμε το βάρος μας να αυξάνεται, επειδή ο οργανισμός μας αποθηκεύει μυϊκό γλυκογόνο για να καλύψει τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες των μυών μας.

Αυτή η αντίδραση προκαλεί την απότομη αύξηση του βάρους μας λόγω των συγκρατούμενων υγρών.

Από την άλλη, μπορεί το βάρος μας να μειωθεί μετά από μια έντονη προπόνηση, επειδή έχουμε αποβάλει υγρά μέσω της εφίδρωσης.

Επηρεάζει το βάρος στην περίοδο;

Οι ορμονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα κατά την έμμηνο ρύση συχνά δημιουργούν κατακράτηση υγρών και εμφανίζονται ως πλασματική αύξηση βάρους. Το αυξημένο, δηλαδή, βάρος που αναγράφεται στη ζυγαριά δεν αντιστοιχεί σε λίπος, αλλά σε υγρά.

Πρόκειται για οίδημα που σύντομα θα φύγει, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Για να περιορίσουμε, όμως, την κατακράτηση υγρών, καλό είναι να καταναλώνουμε λιγότερο μαγειρικό αλάτι, καθώς και τροφές πλούσιες σε αλάτι (π.χ. τυριά, ελιές, πατατάκια).