Ξέρουμε ότι ο πόνος στην μέση, τα χέρια, τους γοφούς, ακόμα και στον αυχένα πρόκειται για τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια της “κακής” στάσης. Οι πόνοι στο σώμα όμως, δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της λανθασμένης στάσης, μας λένε οι ειδικοί.

Σε τι άλλο οφείλονται οι πόνοι στο σώμα

Αν σας αρέσει να κάθεστε σκυμμένοι πάνω από το γραφείο ή τον υπολογιστή σας, αυτό δεν αποτελεί απαραίτητα λόγο ανησυχίας. Αυτό όμως, που πρέπει να σας ανησυχήσει είναι η διάρκεια που περνάτε καθισμένοι με αυτόν τον τρόπο.

Αυτό που το κάνει «κακό» είναι να διατηρείτε την “κακή” στάση του σώματος για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς τότε είναι που συσσωρεύεται ολοένα και περισσότερη ένταση σε σημεία όπως η μέση και ο αυχένας ενώ μπορεί και να αποδυναμώνονται.

Όταν περνάμε ώρες κάθε φορά εκτός ευθυγράμμισης, ορισμένοι μύες χάνουν δύναμη ενώ άλλα μέρη του σώματός μας φέρουν όλο το βάρος, με αποτέλεσμα να πονούν.

Πώς θα ανακουφιστούμε

Σε όποια θέση και αν βρίσκεστε, είναι σημαντικό να κάνετε διαλείμματα, ειδικά αν κάθεστε σκυμμένοι ή με το κεφάλι σας γερμένο προς τα κάτω κοιτάζοντας την οθόνη του υπολογιστή σας.

Αν δουλεύετε από το σπίτι, δοκιμάστε να μετακινηθείτε από τον καναπέ σας στο τραπέζι της κουζίνας για λίγο ή ακόμα και στο πάτωμα.

Και αν κάθεστε πάντα με το ένα πόδι σταυρωμένο, δοκιμάστε να βάλετε το άλλο από πάνω ή, ακόμα καλύτερα, προσπαθήστε να κρατήσετε και τα δύο πόδια στο έδαφος.

Ο ευκολότερος τρόπος για να βελτιώσετε τη συνολική σας στάση είναι να σηκώνεστε και όχι απλώς να περπατάτε, αλλά να εργάζεστε και στην κινητικότητα σας.

Οι ειδικοί προτείνουν να τεντώνεστε συχνά ή να κάνετε μερικές διατάσεις, όπως αυτή της γάτας-αγελάδας. Τα σώματά μας προορίζονται να κινούνται. Η σπονδυλική στήλη προορίζεται να κάμπτεται και να εκτείνεται, επομένως είναι καλό να το κάνετε αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.