Με έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια, η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστή εδώ και καιρό για τα πολλαπλά οφέλη της στην υγεία. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί επίσης να ενισχύσει την ανδρική γονιμότητα, καθιστώντας την μια μη παρεμβατική και οικονομικά προσιτή στρατηγική για ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν.

Η ανασκόπηση διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Monash, το University of the Sunshine Coast και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και διαπιστώθηκε ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα, την επιτυχία της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART) και την ποιότητα του σπέρματος στους άνδρες.

Η μεσογειακή διατροφή για ένα παγκόσμιο ζήτημα

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εντόπισαν ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μιας μεσογειακής διατροφής μπορούν να βελτιώσουν τις πιθανότητες σύλληψης των ζευγαριών.

Η υπογονιμότητα πρόκειται για μια παγκόσμια ανησυχία για την υγεία που επηρεάζει 48 εκατομμύρια ζευγάρια και 186 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.

“Η έρευνα δείχνει ότι η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, επηρεάζοντας την ποιότητα του σπέρματος, τους εμμηνορροϊκούς κύκλους και την εμφύτευση” αναφέρουν οι ερευνητές.

“Έχουμε ενδείξεις ότι ακολουθώντας μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα – μια που περιλαμβάνει πολλά πολυακόρεστα ή «υγιεινά» λιπαρά, φλαβονοειδή (όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά) και περιορισμένη ποσότητα κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος – μπορούμε να βελτιώσουμε τη γονιμότητα” συμπληρώνουν.

“Η μεσογειακή διατροφή κατατάσσεται σταθερά στις πιο υγιεινές δίαιτες στον κόσμο. Η τροποποίηση της διατροφής σας είναι μια μη παρεμβατική και οικονομικά προσιτή στρατηγική που θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει τη γονιμότητα.

“Φυσικά, χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα, αλλά τουλάχιστον, η στροφή σε μια μεσογειακή διατροφή όχι μόνο θα βελτιώσει τη συνολική υγεία σας, αλλά και τις πιθανότητές σας να συλλάβετε” καταλήγουν οι ερευνητές.