Κάθε σύμβουλος θεραπείας ζευγαριών γνωρίζει πολύ καλά τους τρεις βασικούς λόγους που φέρνουν συχνότερα τα ζευγαριά στο ιατρείο τους: Η πλήξη, οι διαρκείς συγκρούσεις και οι «τρίτοι». Αν δεν τους δωθεί η απαιτούμενη σημασία, είναι ικανά να οδηγήσουν ένα μια σχέση στο χωρισμό.

Κάντε μια ειλικρινή συζήτηση με τον σύντροφό σας. Συζητήστε ανοιχτά αν κάποιο από τα τρία θέματα έχει γίνει θέμα για κάποιον από εσάς πρόσφατα. Ελέγχοντας τις απειλές και μαθαίνοντας να ζείτε πιο συντροφικά, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε και να εμβαθύνετε τη σχέση σας. Διαβάστε μαζί πώς να αποτρέψετε τη σχέση σας από το να διαβρωθεί σιγά σιγά.

Βαρεμάρα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να πληγωθούν. Ωστόσο, το να είσαι σε μια στενή, μακροχρόνια, αφοσιωμένη σχέση έχει τους κινδύνους του. Σε κάθε σχέση, θα πληγωθείτε, θα προσβληθείτε, θα γελοιοποιηθείτε, θα προδοθείτε, ακόμα και θα αγνοηθείτε. Ένας τρόπος για να προστατευτούμε είναι η ασαφής επικοινωνία – να μην δείχνουμε τις αδυναμίες μας.

Αποφεύγουμε θέματα που μπορεί να αυξήσουν τις εντάσεις, όπως το σεξ, η ανατροφή των παιδιών, τα χρήματα, η εξουσία και ο θάνατος. Μια τέτοια προσεκτική επικοινωνία προστατεύει μεν τους συντρόφους από την ανοιχτή σύγκρουση και τον πόνο, αλλά καταστρέφει σταδιακά τη σχέση.

Ο μεγαλύτερος φόρος αυτής της μερικής, επεξεργασμένης και προσεκτικής δυναμικής είναι η πλήξη. Με την πάροδο του χρόνου, υπάρχουν όλο και λιγότερα θέματα που μπορούν να συζητηθούν. Τα ζευγάρια βρίσκονται να τρώνε σιωπηλά μαζί, να ξεφεύγουν σε οθόνες ή άλλες δραστηριότητες επειδή δεν έχουν τι άλλο να πουν.

Η πλήξη εμποδίζει τους συντρόφους να αναπτυχθούν μαζί. Είναι ένα σημάδι στασιμότητας. Δείχνει ότι οι σύντροφοι δεν εξελίσσονται μέσα στη σχέση.

Έτσι θα διατηρήσετε το πάθος ζωντανό:

  • Πείτε κάτι που θα αναζωογονήσει τη σχέση σας. Δοκιμάστε να είστε ανοιχτοί και ξεκάθαροι με τον σύντροφό σας.
  • Βάλτε τον ενεστώτα χρόνο στην επικοινωνία σας. Τολμήστε να μιλήσετε στο εδώ και τώρα, χωρίς να κρύβεστε πίσω από συνειδητοποιήσεις του παρελθόντος. Στη συνέχεια, αγκαλιάστε τις αναπόφευκτες συνέπειες.
  • Μιλήστε στο σύντροφό σας με αριθμούς. Το να μιλάτε με αριθμούς αίρει την ασάφεια και εισάγει περισσότερη ζωντάνια στην επικοινωνία σας.
  • Κάντε δική σας τη σκιά σας. Τολμήστε να φέρετε περισσότερες αποχρώσεις του εαυτού σας, ειδικά αυτές για τις οποίες μπορεί να είστε λιγότερο περήφανοι. Γιατί αν θέλετε πραγματικά να σας αγαπούν, πρέπει να δείξετε και τις σκοτεινές σας πλευρές
  • Φέρτε περισσότερη από την επιθετικότητά σας με σεβασμό και δημιουργικό τρόπο στο δεσμό σας.
  • Κατακτήστε την τέχνη της οικειότητας και μοιραστείτε περισσότερα από τα παρασκήνια του μυαλού σας.

Αδιάκοπες συγκρούσεις

Όλα τα ζευγάρια τσακώνονται. Μερικά το κάνουν καλύτερα από άλλα. Όταν οι συγκρούσεις, οι διαφωνίες, οι καβγάδες, οι χαρακτηρισμοί και άλλες επιθετικές συμπεριφορές είναι ο κανόνας, τότε είναι που νιώθετε αβοήθητοι και παγιδευμένοι. Το σπίτι σας αρχίζει να μοιάζει με αρένα.

Με την πάροδο του χρόνου, η σχέση σας θα σας εξαντλήσει και δεν θα χρησιμεύει ως πηγή ενέργειας, δύναμης ή ισχύος. Τότε είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι να αρχίσετε και οι δύο να ψάχνετε έξω από τη σχέση για κάποια παρηγοριά. Είστε καταβεβλημένοι από τις ατελείωτες διαμάχες στη σχέση σας;

Ήρθε η ώρα να μάθετε πώς να αξιοποιείτε τη δύναμη της σύγκρουσης για προσωπική και συντροφική ανάπτυξη:

  • Αναγνωρίστε και ρυθμίστε τις πλημμύρες.
  • Διαφωνείστε πιο εποικοδομητικά και να συμφιλιωθείτε πιο θερμά.
  • Το υποκειμενικό είναι ο μόνος στόχος στις σχέσεις. Μάθετε να αφήνετε την ανάγκη σας να έχετε δίκιο και να επιτρέπετε σε δύο αφηγήσεις να ζουν δίπλα-δίπλα.
  • Σταματήστε να αμύνεστε ή να προσβάλλεστε από την αλήθεια του συντρόφου σας, αλλά ανοίξτε τον εαυτό σας στην εκδοχή του.

«Τρίτοι» και άλλες εξωτερικές απειλές

Υπάρχουν πάντα εξωτερικές απειλές για τη δυάδα. Οι «τρίτοι» έρχονται με αμέτρητους τρόπους. Ο προφανής είναι μια ρομαντική ή σεξουαλική σχέση, αλλά μπορεί επίσης να είναι κάποιος ή κάτι  στο οποίο οι σύντροφοι αναθέτουν το μεγαλύτερο μέρος της λίμπιντό τους: χόμπι, εργασία, χρήματα, πορνό, άσκηση, φίλοι, οθόνες και πολλά άλλα.

Νιώθετε ότι έχει μπει ένας «τρίτος» ανάμεσά σας και απειλεί απειλεί να τερματίσει τη σχέση σας;

Πώς να πράξετε όταν αναγνωρίσετε ότι εσείς ή ο σύντροφός σας δίνει την ενέργειά του αλλού:

  • Κατανοήστε ότι οι «τρίτοι» είναι αναπόφευκτοι.
  • Κάντε έναν απολογισμό του πού ο καθένας από εσάς έχει δίνει υπερβολικά σε «τρίτους».
  • Προσπαθήστε ενεργά να μπλοκάρετε τους εξωτερικούς περισπασμούς που σας εμποδίζουν να είστε περισσότερο παρόντες στη σχέση σας.