Αποτελεί ένα από τα αγαπημένα λουκ celebrities με αψεγάδιαστη επιδερμίδα, όπως η Jessica Chastein, η Saoirse Ronan και η Amanda Seyfried. Μιλάμε για το ματ μακιγιάζ, το οποίο χρειάζεται μία άλλη διαδικασία από το no make up make up. Σε αυτήν την περίπτωση, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη βάση, και όσο για τις σκιές και το χρώμα του κραγιόν, αυτά ποικίλλουν ανάλογα με τα γούστα μας.  Ωστόσο δε χρειάζεται να προβληματιζόμαστε. Ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα, μαθαίνουμε τα μυστικά της επιτυχίας του και εξασφαλίζουμε ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα που διαρκεί πολλές ώρες.

# Η προετοιμασία

Όπως στην περίπτωση του glass skin έτσι και για αυτό το λουκ, κάνουμε την απαραίτητη προεργασία στο skincare.

-Απολέπιση

Η ανομοιόμορφη υφή της επιδερμίδας, η τραχιά επιφάνειά της και τα σπιθουράκια διαγράφονται στο ματ μακιγιάζ. Για να απλωθεί ομοιόμορφα το φον ντε τεν και η πούδρα, είναι σημαντικό εκτός από την ενυδάτωση να κάνουμε κι απολέπιση. Ετσι η επιδερμίδα μας θα γίνει πιο λεία και θα απλώνεται εύκολα και σωστά η καλυπτική μας σύνθεση. Μετά το scrub, χρησιμοποιούμε μία τονωτική σύνθεση, είτε λοσιόν είτε ένα face mist, και ταμπονάρουμε απαλά με ένα χαρτομάντιλο.

-Στα χείλη

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα σε περίπτωση που θέλουμε να βάλουμε ένα ματ κραγιόν. Κι αυτό γιατί η σύνθεσή του τονίζει τα αφυδατωμένα ή ξεφλουδισμένα χείλη. Μετά την απολέπιση με το scrub ή με μία μαλακή οδοντόβουρτσα, εφαρμόζουμε ένα lip balm, το οποίο θα τα θρέψει και θα τα κάνει βελούδινα απαλά, όση ώρα ασχολούμαστε με το υπόλοιπο μακιγιάζ.

 

  1. Primer

Δεν είναι προαιρετικό καθώς εδώ είναι το προϊόν-κλειδί προκειμένου να αποκτήσει η επιδερμίδα λεία, ομοιόμορφη υφή και να απλωθεί το foundation στην εντέλεια. Επιλέγουμε ένα διάφανο primer ειδικά σχεδιασμένο ώστε να  καλύπτει πόρους και γραμμές έκφρασης και παράλληλα να ρυθμίζει τη λιπαρότητα χαρίζοντας φυσική ματ όψη και διάρκεια στο αποτέλεσμα.

  1. Foundation

Αναζητάμε μία σύνθεση με ματ φινίρισμα και την απλώνουμε από το κέντρο του προσώπου προς τα έξω. Η εφαρμογή μπορεί να γίνει είτε με τα δάχτυλα, είτε με ένα σφουγγάρι ή με ένα πινέλο, αναλόγως τι μας βολεύει.

  1. Ματ πούδρα

Αποτελεί άλλο ένα βασικό προϊόν  για αυτό το μακιγιάζ, καθώς ενισχύει το ματ φινίρισμα και παράλληλα απορροφά τις γυαλάδες οι οποίες εμφανίζονται κυρίως στο Τ του προσώπου, δηλαδή μέτωπο και μύτη.

  1. Ματ κραγιόν

Αφαιρούμε την περιττή ποσότητα του lip balm και απλώνουμε το κραγιόν μας, είτε με το στικ είτε με πινελάκι. Προαιρετικά, κάνουμε ένα περίγραμμα με ένα μολύβι στην ίδια απόχρωση. Αφού το εφαρμόσουμε, πιέζουμε τα χείλη σε ένα χαρτομάντιλο και στη συνέχεια περνάμε άλλη μια στρώση κραγιόν. Ετσι εξασφαλίζουμε περισσότερη διάρκεια και ένταση στο αποτέλεσμα. Δείτε εδώ το video με τα βήματα.

Τι αποφεύγουμε

Δε συνδυάζουμε τα ματ προϊόντα μακιγιάζ με εκείνα που έχουν κρεμώδεις ή ελαιώδεις συνθέσεις. Αυτές οι φόρμουλες δεν είναι συμβατές μεταξύ τους οπότε δεν απλώνονται καλά στην επιδερμίδα.

Ματ μακιγιάζ: Είναι κατάλληλο για εμάς;

Είναι ιδανικό για κάθε τόνο επιδερμίδας όχι όμως και για κάθε τύπο. Ετσι, αν έχουμε ξηρό τύπο ή πολλές ρυτίδες, καλό είναι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το ματ foundation ή την πούδρα. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να το αντιγράψουμε με επιτυχία. Τι κάνουμε:

Αντί για ένα foundation με ματ φινίρισμα, επιλέγουμε μία ενυδατική ή αντιγηραντική σύνθεση μέικ απ και στη συνέχεια, απλώνουμε μία ματ κόμπακτ πούδρα που θα μας χαρίσει το επιθυμητό εφέ.