Η περίοδος των γιορτών φέρνει πολύ χαρά αλλά μπορεί να φέρει και αυξημένη χοληστερίνη, αν δεν προσέξουμε τις διατροφικές μας επιλογές. Μάλιστα, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη δανών ερευνητών τα επίπεδα χοληστερίνης αυξάνονται περισσότερο αυτή την εποχή του χρόνου, σχεδόν κατά 20%. Ο συνδυασμός της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών και του άγχους που προκαλείται από την ενασχόληση με πολλές δραστηριότητες, όπως ψώνια, ταξίδια, συμμετοχή σε πάρτι και πολλά άλλα μπορεί να αφήσει λιγότερο χρόνο για προσεκτικό φαγητό και φυσική δραστηριότητα.

Πώς δεν θα αυξηθεί η χοληστερίνη στις γιορτές

Περίπου το 15 έως 20% των επιπέδων χοληστερόλης επηρεάζεται από συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση, ενώ το 85% της χοληστερόλης παράγεται στο ήπαρ και βρίσκεται υπό γενετικό έλεγχο.

Η υψηλή χοληστερίνη οφείλεται κυρίως σε γενετικούς παράγοντες. Ενώ η διατροφή και η άσκηση είναι σημαντικά και μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία πολλών ασθενειών, είναι πολύ δύσκολο να ελέγξουμε την υψηλή χοληστερίνη μόνο μέσω της διατροφής και της άσκησης, αναφέρουν οι ερευνητές.

Τα καλά νέα είναι, ωστόσο ότι μειώνοντας την ποσότητα κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή σας και κάνοντας καθημερινά 30 έως 45 λεπτά αερόβια γυμναστική ή γυμναστική με βάρος-αντίσταση, 4 έως 5 φορές την εβδομάδα μπορείτε να μειώσετε την χοληστερίνη έως 10-20%.

Τι να προσέξουμε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση των παρακάτω, καθώς συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης:

  • Διαλυτές ίνες: Οι διαλυτές ίνες, όπως αυτές που βρίσκονται στην βρώμη, το μήλο, το κριθάρι, ο αρακάς, τα φασόλια, τα καρότα και τα εσπεριδοειδή μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερίνης έως και 10%.
  • Τροφές με φυτικές στερόλες και στανόλες: σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης. Πρόκειται για ουσίες που βρίσκουμε φυσικά σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς αλλά και σπόρους.
  • Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί παρέχουν μια καλή πηγή φυτικών ινών και περιέχουν καλά λιπαρά που συμβάλλουν στην αύξηση της καλής χοληστερόλης και στην μείωση της κακής (δηλαδή της χοληστερίνης).

Επιπλέον, προτείνουν τον περιορισμό των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες για να διατηρηθούν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων χαμηλά.

Σε γενικότερο πλαίσιο, ένα διατροφικό πρότυπο μεσογειακής διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην μείωσή της. Κυρίως προσπαθήστε να εστιάζετε:

  • Λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και όσπρια.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά, ψάρια, πουλερικά, μη τροπικά φυτικά έλαια και ξηρούς καρπούς.
  • Περιορισμένα πρόσθετα σάκχαρα, ζαχαρούχα ποτά, νάτριο, εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, κορεσμένα λίπη και λιπαρά ή επεξεργασμένα κρέατα.