Υλικά

350 γρ. αλεύρι σκληρό
7 γρ. μαγιά ξηρή
40 γρ. ζάχαρη καστανή
1 αβγό, ελαφρώς χτυπημένο
40 γρ. βούτυρο, μαλακό
50 γρ. κόντιτα (γλασέ φρούτα ψιλοκομμένα)
50 γρ. κερασάκια γλασέ
50 γρ. σταφίδες ξανθές
140 ml γάλα, χλιαρό
Ξύσμα πορτοκάλι
100 γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα
Λίγο ρούμι ή κονιάκ
Για την αμυγδαλόπαστα
200 γρ. αμυγδαλόψιχα
200 γρ. ζάχαρη (ψιλή)
3-4 κ.σ. νερό ή λίγο ανθόνερο αραιωμένο με νερό

Εκτέλεση
1. Ζεσταίνετε το ρούμι ή το κονιάκ και μουλιάζετε τις σταφίδες. Μόλις φουσκώσουν τις βγάζετε και τις σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας.
2. Βάζετε σε μια λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέτετε το γάλα, το αβγό και το βούτυρο και ζυμώνετε με το χέρι ή με τον γάντζο αν χρησιμοποιήσετε το μίξερ, μέχρι να πάρετε μια ελαστική ζύμη.
3. Τη μεταφέρετε σε ένα λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 40 με 50 λεπτά. Βάζετε τα φιστίκια και τα φρούτα (κόντιτα, σταφίδες, κερασάκια) σε έναν πολυκόφτη και τα κόβετε.
4. Ανοίγετε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια τη ζύμη, με τη βοήθεια του πλάστη, σε ορθογώνιο σχήμα. Απλώνετε το μείγμα από τα φιστίκια και τα φρούτα στη μέση κατά μήκος της ζύμης, αλείφετε με λίγο νερό την άκρη της αριστερής μεριάς, και καπακώνετε με τη δεξιά πλευρά της ζύμης. Πιέζετε ελαφρά έτσι ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους, και τα αφήνετε για 30 λεπτά σκεπασμένα με πετσέτα, μέχρι να φουσκώσει.
5. Ψήνετε το στόλεν για περίπου 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, μέχρι να ροδίσει. Στο μεταξύ ετοιμάζετε την αμυγδαλόπαστα. Βάζετε στο μπλέντερ την αμυγδαλόψιχα με τη ζάχαρη και τα αλέθετε μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτετε λίγο λίγο το νερό να γίνει ζύμη. Βγάζετε το στόλεν από τον φούρνο και μόλις κρυώσει καλύπτετε την επιφάνειά του με την αμυγδαλόπαστα.