Ένα καλό πάρτι – όταν είναι η κατάλληλη στιγμή – μπορεί να ωφελήσει την υγεία και την ευεξία. Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, οι εορτασμοί πρέπει να έχουν τρεις προϋποθέσεις. Την κοινωνική συγκέντρωση, το φαγητό ή το ποτό και την αναγνώριση ενός θετικού γεγονότος. Αυτά, προωθούν την αυξημένη αντιληπτή κοινωνική υποστήριξη.

Τι είναι η αντιλαμβανόμενη κοινωνική υποστήριξη; Είναι η πεποίθηση ότι έχετε ένα κοινωνικό δίκτυο που θα σας στηρίξει όταν συμβεί κάτι αρνητικό στη ζωή σας. Οι ερευνητές λένε ότι μια τέτοια πεποίθηση συνδέεται με βελτιωμένα αποτελέσματα στην υγεία και την ευημερία.

Αυτό συμπεριλαμβάνει την αύξηση της διάρκειας ζωής. Παράλληλα, μειώνει το άγχους και τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης. «Πολλοί εορτασμοί αυτή την εποχή του χρόνου περιλαμβάνουν δύο από τις τρεις προϋποθέσεις», αναφέρει η συν-συγγραφέας Kelley Gullo Wight.

«Συνήθως είναι το φαγητό και ποτό, ενώ μαζεύονται όλοι μαζί», λέει η επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα. «Η προσθήκη μιας τρίτης συνθήκης», προσθέτει, «είναι το κλειδί». Το μυστικό βρίσκεται στην «προσπάθεια αναγνώρισης των θετικών επιτευγμάτων των άλλων».

Μην αποφεύγετε τα πάρτι

«Αφιερώστε χρόνο για να συγχαρείτε κάποιον που έγινε δεκτός στο πανεπιστήμιο της πρώτης του επιλογής». Άλλα παραδείγματα αποτελούν «μια εργασία που πήγε καλά ή μια νέα προσφορά εργασίας». «Αυτό θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη για την ευημερία όλων των παρευρισκομένων στο πάρτι», επισημαίνει η Wight.

Λόγω της πανδημίας, οι ερευνητές εξέτασαν και την περίπτωση που μια συγκέντρωση είναι εικονική. «Αν όλοι έχουν φαγητό και ποτό (άσχετα αν είναι υγιεινά) και γιορτάζουν θετικά γεγονότα, αυξάνεται η αντιλαμβανόμενη κοινωνική υποστήριξη, μαζί με όλα τα οφέλη που συνεπάγεται», παρατηρούν.

Διαπιστώσαν ότι όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι υποστηρίζονται κοινωνικά μετά από έναν εορτασμό, είναι πιο φιλοκοινωνικοί. «Είναι δηλαδή πιο πρόθυμοι να προσφέρουν εθελοντικά το χρόνο τους ή να κάνουν δωρεές για έναν σκοπό», σημειώνει η συν-συγγραφέας Danielle Brick, επίκουρη καθηγήτρια μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.

Οι εορτασμοί σε χώρους που εξυπηρετούν πληθυσμούς που κινδυνεύουν περισσότερο από τη μοναξιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμοι. Για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει άτομα σε οίκους ευγηρίας να μη νιώθουν απομόνωση. Το φαγητό ή το ποτό διασφαλίzει ότι οι άνθρωποι φεύγουν από τον εορτασμό νιώθοντας κοινωνική υποστήριξη.