Εδώ και αρκετό καιρό, πριν ακόμα τις γιορτές, έχουμε μπει σε χριστουγεννιάτικη διάθεση κι αν δεν έχουμε μπει, οι στολισμοί, τα τραγούδια στο ραδιόφωνο, τα λαμπάκια στα γειτονικά σπίτια μάς φέρνουν όλο και πιο κοντά στο πνεύμα των Χριστουγέννων.

Ολοι και όλα δείχνουν ότι το κλίμα είναι εορταστικό αλλά εσύ αναρωτιέσαι τι σου συμβαίνει και γιατί δεν μπορείς να συμμεριστείς την τόση χαρά. Αναρωτιέσαι τι είναι αυτό που σου φταίει και είσαι η παραφωνία σε όλη αυτή τη γιορτή.

Κάπου εκεί σου έρχονται στο μυαλό κάποιες εικόνες από το παρελθόν, κάπου εκεί αναδύονται μνήμες από την παιδική σου ηλικία και κάπου εκεί αναρωτιέσαι πώς άλλαξες έτσι.
Θυμάσαι ότι στο παρελθόν ήταν τα πράγματα πιο εύκολα, πιο απλοϊκά, οι άνθρωποι ήταν διαφορετικοί και κάπου εκεί ξεκινάς να πέφτεις όλο και πιο πολύ αναλογιζόμενος όλα όσα είχες πει ότι θα κάνεις και τελικά ποτέ δεν έκανες. Ισως να σκέφτεσαι και τους αγαπημένους σου που δεν είναι πια στη ζωή και δυστυχώς για αυτό δεν μπορείς να κάνεις τίποτα πια.

Αυτές τις γιορτές και πάλι παιδί

Αλλά μήπως μπορείς να κάνεις κάτι για όλα τα υπόλοιπα; Μήπως τελικά μπορείς να απολαύσεις περισσότερο τη χριστουγεννιάτικη περίοδο; Σε αυτό το σημείο θα σε παραπέμψω στα παιδιά, στην ηλικία κάτω των 7 ετών.

Τα παιδιά είναι εξαιρετικοί δάσκαλοι, για να μας εκπαιδεύσουν στην ανεμελιά, στο παιχνίδι και στην αγάπη.
Εάν τα παρατηρήσεις όταν παίζουν θα δεις ότι πολύ εύκολα και γρήγορα συμφιλιώνονται μεταξύ τους γιατί η ανάγκη τους για αγάπη και για παιχνίδι είναι πολύ μεγαλύτερη από το να μαλώσουν.

Η αγάπη πάνω από όλα

Θα ήθελα λοιπόν να σκεφτείς πόσο πιο εύκολη και απλή θα ήταν η ζωή σου εάν έβαζες την αγάπη πάνω από όλα εκείνα που σε ξενίζουν στους άλλους. Πόσο πιο όμορφα θα περνούσες ένα έδινες στον εαυτό σου τη δυνατότητα να ζήσεις αυτές τις ημέρες πιο ανέμελα;

Ξέρω τι σκέφτεσαι, “με τόσες υποχρεώσεις πώς να νιώσω ανέμελα;”. Το άγχος μας στερεί το τώρα και όλα όσα μπορούμε να ζήσουμε στο σήμερα επειδή σκεφτόμαστε δυσάρεστα το αύριο.
Δες σε πρακτικό επίπεδο τι μπορείς να κάνεις και ύστερα ασχολήσου με πράγματα που σε ευχαριστούν. Κάνε κάτι διαφορετικό από αυτό που θα έκανες συνήθως.

Πάρε τηλέφωνο αγαπημένους φίλους και σχεδιάστε να παίξετε επιτραπέζιο, να πάτε μια βόλτα ή να κάνετε μια εκδρομή. Πίστεψε και πάλι στον Αγιο Βασίλη, ξέρω ότι σου φαίνεται ακραίο αυτό που διαβάζεις, όμως σκέψου λίγο τα παιδιά, τη χαρά που αισθάνονται στο άκουσμα του Αϊ-Βασίλη, με την άσπρη γενειάδα και τα κατακόκκινα ρούχα, σκέψου λίγο τι θα του ζητούσες.

Η μαγεία είναι κάτι που ξεχνάμε κατά την ενηλικίωση αλλά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει επειδή εμείς μάθαμε να εστιάζουμε στα πρέπει και στις υποχρεώσεις.
Αυτή είναι η πιο όμορφη εποχή του χρόνου, εάν αποφασίσεις να τη δεις έτσι και αν αποφασίσεις να τη δεις μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, με καθαρή αγάπη.

Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι μπορείς να αισθάνεσαι όπως εσύ επιλέξεις και θυμήσου να του κάνεις τα χατίρια λίγο παραπάνω αυτές τις μέρες.

Το παιδί που ήσουν, εξακολουθεί να υπάρχει μέσα στην ψυχή σου και είναι έτοιμο να βγει στην επιφάνεια μόλις του δώσεις την αγάπη και την αποδοχή που χρειάζεται για να αισθανθεί ασφαλές.
Εύχομαι να απολαύσεις αυτή την περίοδο, και αυτά τα Χριστούγεννα να τα αναπολείς μετά από πολλά πολλά χρόνια.

Αυτά τα Χριστούγεννα άνοιξε την καρδιά σου και πίστεψε και πάλι σε αυτά που την κάνουν να φτερουγίζει από χαρά