Σας έχει τύχει ποτέ να αισθάνεστε έντονο άγχος και παρά τις φιλότιμες προσπάθειές σας, τα χέρια σας να καταλήγουν σχεδόν πάντα στο μέτωπο, τα μάγουλα ή την μύτη σας, αναζητώντας… σπυράκια; Εάν ναι, τότε είναι πιθανό να γνωρίζετε ήδη πόσο επιβλαβής είναι η συγκεκριμένη συνήθεια για την επιδερμίδα σας.

Όπως μας λένε οι ειδικοί, όχι μόνο εντείνεται ένα μικρό πρόβλημα που πιθανότατα θα εξαφανιστεί σε λίγες μέρες από μόνο του αλλά ανοίγετε την δίοδο για να περάσουν μικρόβια ή βακτήρια, που μπορούν να προκαλέσουν άλλες πιο επίμονες δερματικές παθήσεις.

Τι να κάνετε εάν πειράξατε τα σπυράκια

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχετε να κάνετε είναι να σταματήσετε αμέσως και να πλύνετε τα χέρια σας σχολαστικά. Στην συνέχεια, προχωρήστε στο απαραίτητο… «damage control» για να διαπιστώσετε σε ποια σημεία και κατά πόσο έχετε βλάψει την επιδερμίδα σας.

Διαβάστε επίσης: Τι είναι τo υβριδικό skincare και γιατί θα το ακούμε συνεχώς από εδώ και πέρα

Μερικές από τις πιο αποτελεσματικές συμβουλές για να περιορίσετε ή να αποτρέψετε τις συνέπειες της βλαβερής συνήθειας, περιλαμβάνουν:

Χρησιμοποιήστε απαλά καθαριστικά και τόνερ

«Ξεκινήστε πλένοντας την περιοχή του προσώπου με ένα απαλό καθαριστικό για να αποτρέψετε τη μόλυνση της περιοχής» αναφέρει ο δρ Ramya Garlapati, πιστοποιημένος δερματολόγος με έδρα το Μαϊάμι.

Επιλέξτε μια κρεμώδη φόρμουλα που δεν αφρίζει, αφήνει το δέρμα καθαρό, αλλά δεν απογυμνώνει το πρόσωπό σας από τα φυσικά του έλαια.

Αναζητήστε καθαριστικά και τόνερ που διαθέτουν κεραμίδια που ενισχύουν τους φραγμούς, βοηθώντας στην ανανέωση και επούλωση του ευαίσθητου δέρματος και υαλουρονικό οξύ για τη διατήρηση της υγρασίας.

Αποφύγετε τα ισχυρά ενεργά συστατικά ή αρώματα, που μπορεί να ερεθίσουν περαιτέρω το ήδη καταπονημένο δέρμα.

Χρησιμοποιήστε μια καταπραϋντική ενυδατική κρέμα

Η δρ Shereene Idriss, πιστοποιημένη δερματολόγος, αναφέρει ότι μια ενυδατική κρέμα με βάση τη γλυκερίνη είναι απαραίτητη όταν φροντίζετε το δέρμα σας αφού έχετε πειράξει τα σπυράκια.

«Η γλυκερίνη είναι ένας σούπερ σταρ και το προσωπικό μου αγαπημένο ενυδατικό στοιχείο που διατηρεί τα λιπίδια του δέρματος μεταξύ των κυττάρων του δέρματος μας σε υγιή κατάσταση, κάτι που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση του φραγμού του δέρματός σας», εξηγεί.

«Επιπλέον, σε σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις, έχει την ικανότητα να μειώνει την πυκνότητα των βακτηρίων στα τραύματα, μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης λοίμωξης».

Αξιοποιείστε τα patches

Εάν συνηθίζετε να πειράζετε τα σπυράκια σας και δεν μπορείτε να αντισταθείτε, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να τα καλύψετε με μικρά patches που θα σας εμποδίσουν.

Αυτά τα patches δεν σας αποτρέπουν απλώς αλλά βοηθά και την επιδερμίδα σας να επουλωθεί, καθιστώντας τα πολύτιμο εργαλείο για να σταματήσετε αυτήν την βλαβερή συνήθεια. Λειτουργούν προστατεύοντας το ευαίσθητο δέρμα  από μικρόβια για να ελαχιστοποιήσουν την πληγή ή και τις ουλές που προκαλούνται από το σκάσιμο.