Πολλοί από εμάς, μάλλον παίρνουμε τους εαυτούς μας πολύ στα σοβαρά… Ατέλειωτες λίστες υποχρεώσεων, μια «άκαμπτη» ρουτίνα και ο φόβος μήπως κάνουμε κάτι που ίσως φανεί στους γύρω «ανόητο». Οι πράξεις ανεμελιάς στη σύγχρονη καθημερινότητα φαντάζουν συχνά «ξένες» έως και απαγορευτικές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να αφηνόμαστε στη διασκέδαση και τις χαρές της ζωής. Όταν ακολουθούμε μια πιο ελαφριά προσέγγιση σε ό,τι μας συμβαίνει, είμαστε περισσότερο δημιουργικοί, λιγότερο αγχωμένοι και με μεγαλύτερη διαύγεια σκέψης.

Διαβάστε επίσης: Πόνοι; Αυπνίες; Στρες; Δοκιμάστε να γελάσετε δυνατά

Ζώντας τη ζωή που μας αξίζει

Όταν είμαστε σε θέση να προσεγγίσουμε τη ζωή με πιο ανάλαφρο τρόπο, η ενέργεια γύρω μας αλλάζει. Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στη θετική μας στάση και είναι πιο ζεστοί απέναντί μας. Αντίστοιχα, αυτό συμβαίνει σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Βλέποντας την ομορφιά της χαράς, εκείνη μεγεθύνεται και οι απλές απολαύσεις αποκτούν ξαφνικά νόημα.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως η ζωή είναι ένα ταξίδι χωρίς φουρτούνες. Υπάρχουν σημαντικά πράγματα που δε γίνεται να μην πάρουμε στα σοβαρά. Όμως, υπάρχουν και τόσα άλλα μικρά που άνευ λόγου διογκώνουμε στο μυαλό μας και αδίκως τους επιτρέπουμε να μας ταλαιπωρούν.

Τα οφέλη της χαράς και της διασκέδασης

Τα οφέλη του να είμαστε χαλαροί και χαρούμενοι είναι, σύμφωνα με μελέτες, πολλαπλά. Η απόλαυση της ζωής έχει σημαντικό αντίκτυπο στη σωματική αλλά και στην ψυχική μας υγεία.

Το γέλιο για παράδειγμα μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να μειώσει τη μυϊκή ένταση και την αρτηριακή πίεση και να… κάψει θερμίδες.

Όταν δεν παίρνουμε τον εαυτό μας τόσο στα σοβαρά, οι μύες μας χαλαρώνουν, το πρόσωπό μας είναι πιο ήρεμο και τα μάτια μας είναι πιο «καθαρά». Ομοίως, οι ορμόνες του στρες βρίσκονται σε πολύ καλύτερη ισορροπία που σημαίνει ότι νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι και επομένως δείχνουμε και πιο ευτυχισμένοι.

5+1 τρόποι για να δείτε την πιο ανάλαφρη πλευρά της ζωής

Σύμφωνα με τις συμβουλές των ειδικών, δοκιμάστε να:

#1 Είστε αυθόρμητοι

Όταν έχετε πολλά στο μυαλό σας, μπορεί να είναι δύσκολο να σκεφτείτε εκτός της δομημένης ρουτίνας σας. Αξίζει ωστόσο να κάνετε μια εξαίρεση κάθε τόσο.

Πείτε «ναι» σε μια ξαφνική πρόσκληση για δείπνο με φίλους ή σε μια χαλαρή βόλτα μετά τη δουλειά.

#2 Μην ανακυκλώνετε τις κακές σκέψεις

Κι αν όλα πήγαν στραβά, προχωρήστε παρακάτω. Μην αναλώνεστε για το πώς θα μπορούσαν τα πράγματα να είχαν πάει εάν είχατε κάνει μια διαφορετική επιλογή. Ό,τι έγινε, έγινε.

Αντιμετωπίστε με χιούμορ τις αρνητικές σκέψεις, μάθετε από τα τυχόν λάθη σας και μην μένετε προσκολλημένοι στο παρελθόν όταν όλο το μέλλον είναι πραγματικά μπροστά σας.

#3 Κάνετε κάτι διαφορετικό

Καθώς μεγαλώνουμε, συχνά γινόμαστε λιγότερο περιπετειώδεις. Το να δοκιμάσουμε κάτι νέο μπορεί να είναι ο τέλειος τρόπος για να «επανασυνδεθούμε» με την αίσθηση της διασκέδασης.

#4 Νιώστε ευγνώμονες

Συχνά γίνεται λόγος για τη σπουδαιότητα της ευγνωμοσύνης. Κατά πόσο όμως πρακτικά εστιάζουμε σε ό,τι μας φέρνει ευτυχία;

Καταγράψτε τουλάχιστον δύο πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες κάθε μέρα και που σας κάνουν να χαμογελάτε.

#5 Γίνετε ξανά… παιδιά

Η ξέγνοιαστη χαρά των μικρών παιδιών είναι πραγματικά ζηλευτή. Γελούν και παίζουν χωρίς ενδοιασμούς και χωρίς δεύτερες σκέψεις. Δοκιμάστε να χορέψετε σα να μη σας βλέπει κανείς και να ζήσετε τη στιγμή.

+1 Γελάστε από καρδιάς

Το γέλιο όπως είπαμε, είναι ένα θαυμάσιο φυσικό αντίδοτο κατά του άγχους που μας ωφελεί ποικιλοτρόπως.

Περιβάλλετε τον εαυτό σας από ανθρώπους με τους οποίους διασκεδάζετε και που σας κάνουν να γελάτε και κάντε αντίστοιχα κι εσείς το ίδιο για εκείνους.