Το να κάνετε ένα διάλειμμα φροντίδας του εαυτού σας και να βρείτε πράγματα που σας διασκεδάζουν μπορεί να σας φαίνεται σαν πολυτέλεια, αλλά για χάρη της υγείας σας, είναι απαραίτητο. Οι επιστήμονες έχουν περάσει χρόνια μελετώντας το γέλιο και τα ευρήματά τους εξακολουθούν να δείχνουν ότι μια καλή δόση γέλιου έχει μεγάλα οφέλη για την υγεία σας. Έρευνες δείχνουν, συγκεκριμένα, ότι ακόμη και 15 λεπτά γέλιου την ημέρα θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να ζήσετε μέχρι τη σύνταξη. Κι αν τίποτα δεν σας φαίνεται αστείο, απλά ζορίστε ένα ψεύτικο γέλιο και δείτε τι θα συμβεί…

Ακολουθούν μερικοί από τους πιο σημαντικούς τρόπους με τους οποίους το γέλιο μπορεί να σας ωφελήσει:

Ανακουφίζει από τον πόνο

Το αληθινό γέλιο απελευθερώνει ενδορφίνες, αυξάνοντας έτσι την ανοχή σας στον πόνο. Μια μελέτη έβαλε τους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν 15 λεπτά μιας κωμικής εκπομπής. Η ανοχή τους στον πόνο αυξήθηκε 10% περισσότερο απ’ ό,τι πριν το γέλιο. Για όσους παρακολούθησαν μια κωμική εκπομπή μόνοι τους παρά με παρέα, η ανοχή τους στον πόνο αυξήθηκε επίσης, αλλά ήταν ελαφρώς μικρότερη από 10%.

Αυξάνει τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος

Μια μελέτη του 2011 έδειξε ότι οι γυναίκες που υποβάλλονταν σε εξωσωματική γονιμοποίηση είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες όταν τις διασκέδαζε ένας κλόουν, από εκείνες που δεν είχαν την επαφή με τον κλόουν.

Βοηθάει την καρδιά σας

Ένα δυνατό γέλιο είναι καλό για την καρδιά σας, καθώς αυξάνει την ποσότητα οξυγόνου στο αίμα σας και τον καρδιακό σας ρυθμό. Μειώνει επίσης την ακαμψία του αρτηριακού τοιχώματος – μία κατάσταση η οποία συνδέεται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Το γέλιο μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε ασφαλείς από ιούς βελτιώνοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Το γέλιο απελευθερώνει περισσότερα αντισώματα κατά των λοιμώξεων για να προστατεύσει το σώμα σας από μόλυνση.

Σας κάνει πιο ευτυχισμένους

Το γέλιο βελτιώνει άμεσα τη διάθεσή σας. Έχει βρεθεί ότι μπορεί να μειώσει τη χρόνια κατάθλιψη και το άγχος, καθώς και να διευκολύνει την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων.

Μειώνει το στρες

Το γέλιο αυξάνει την πρόσληψη οξυγόνου, η οποία διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και με τον τρόπο αυτό μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης – της ορμόνης του στρες. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι και μόνο η πράξη του γέλιου -χωρίς να έχει χιούμορ μέσα της- μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα ανακούφισης από το στρες.

Χαλαρώνει το σώμα σας

Το στρες τεντώνει τους μύες σας, προκαλώντας ένταση και δυσφορία. Αλλά ένα καλό γέλιο, διεγείροντας την κυκλοφορία του αόματος μπορεί να ανακουφίσει τους μύες σας, χαλαρώνοντάς τους για έως και 45 λεπτά.

Βοηθάει στον ύπνο

Η ένταση της ημέρας είναι συχνά αιτία αυπνίας. Αλλά όπως διαπίστωσαν Ιάπωνες ερευνητές, παρακολουθώντας κωμωδίες για δύο ώρες πριν τον ύπνο, το σώμα παράγει  περισσότερη μελατονίνη (την ορμόνη που απελευθερώνει ο εγκέφαλος κατά την έναρξη του ύπνου), κάτι που επιταχύνει τον ύπνο.