Πολύ συχνά, οι συνήθειες που συνιστούν οι ειδικοί για την ευτυχία μοιάζουν περισσότερο με σκηνές από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ποιος έχει χρόνο να εντάξει μια εκτεταμένη συνεδρία διαλογισμού στο καθημερινό του πρόγραμμα όταν ασχολείστε με 1.000 διαφορετικά πράγματα;

Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε την ευημερία σας επιτόπου τη στιγμή που νιώθετε ότι τη χρειάζεστε.

Διαβάστε επίσης: Μαθαίνοντας από την ηχώ μας – Πώς ό,τι δίνουμε επιστρέφει πίσω σε εμάς

Ακολουθούν πέντε ερευνητικά τεκμηριωμένα «hacks» ευτυχίας που διαρκούν πέντε λεπτά ή λιγότερο, αλλά αποδίδουν καρπούς όλη την ημέρα.

1. Πάρτε 10 βαθιές αναπνοές

Σε μια μελέτη του Κέντρου για την Υγεία του Νου του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison, οι ειδικοί ανέπτυξαν τους τέσσερις πυλώνες που πιστεύουν ότι είναι απαραίτητοι για την καλλιέργεια της ψυχικής ευεξίας: επίγνωση, σύνδεση, διορατικότητα και σκοπός.

Οι πυλώνες μπορούν να αναλυθούν σε μικρές καθημερινές συνήθειες που, με την πάροδο του χρόνου, εκπαιδεύουν τον εγκέφαλο. Όσον αφορά την επίγνωση, για παράδειγμα, μια από τις πιο απλές ασκήσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι απλώς η αναπνοή.

Κλείστε τα μάτια σας και επικεντρωθείτε στη λήψης 10 αναπνοών, πρότειναν οι ερευνητές. Αυτό είναι όλο. Απλά βρείτε μία ή δύο μεθόδους που σας κάνουν καλό, ώστε να τις τηρήσετε πραγματικά.

Τελικά, η έρευνα δείχνει πραγματικά πόσο ισχυρός είναι ο διαλογισμός της ενσυνειδητότητας που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συναισθημάτων άγχους και στρες τόσο στη στιγμή όσο και μακροπρόθεσμα. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να περνάτε ένα τεράστιο κομμάτι της ημέρας σας σε αυτόν.

2. Ακούστε ένα χαρούμενο τραγούδι (Μπόνους πόντοι για τον χορό!)

Όταν είστε εξαντλημένοι πατήστε το play σε ένα αισιόδοξο τραγούδι. Έρευνες δείχνουν ότι το άκουσμα χαρούμενης μουσικής είναι εφάμιλλο του mindfulness. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη του 2016 σε ηλικιωμένους ενήλικες με Αλτσχάιμερ, η ακρόαση μουσικής βελτίωσε την αίσθηση ευεξίας και τη διάθεσή τους και μείωσε το αίσθημα του στρες.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, μελέτες έχουν δείξει ότι το τραγούδι στα μωρά στη μονάδα νεογνών τα βοηθά να διατηρούνται σε «ήσυχη εγρήγορση». Παράλληλα η μουσική μείωνε σημαντικά και το άγχος των γονέων.

Παίρνετε μπόνους πόντους για το χορό ή την κίνηση του σώματός σας μαζί με τη μουσική. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε ακόμη περισσότερο τα επίπεδα ενέργειάς σας, ενώ ταυτόχρονα αποβάλλετε το άγχος.

3. Κάντε κάτι ευγενικό για κάποιον ή απλώς θετικές σκέψεις

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι καθημερινές πράξεις καλοσύνης είναι ένας απλός τρόπος για να ενισχύσετε την ευτυχία. Δεν είναι μεγάλες. Αυτό που έχει σημασία είναι να το κάνετε συνειδητά. Θέστε σκόπιμα έναν στόχο για να είστε πιο ευγενικοί με τους άλλους.

Οι ειδικοί διαπιστώνουν πλέον επίσης ότι μπορεί να είναι εξίσου ισχυρό να αφιερώσετε απλώς λίγο χρόνο για να καλλιεργήσετε την αίσθηση της καλοσύνης προς κάποιον μέσα στο κεφάλι σας. Δηλαδή είτε το ξέρει αυτό το άτομο είτε όχι. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να στείλετε θετικές σκέψεις σε κάποιον άλλο, θα φέρετε λίγη χαρά στη δική σας ζωή.

4. Επικεντρωθείτε για λίγα λεπτά στους ανθρώπους που σας στηρίζουν

Μια βασική «χημική ουσία ευτυχίας» είναι η . Πολλοί τείνουν να θεωρούν την ωκυτοκίνη ως την ορμόνη της αγάπης. Στην πραγματικότητα, συνδέεται στενότερα με τα συναισθήματα εμπιστοσύνης. Για να διεγείρετε γρήγορα την ωκυτοκίνη, σκεφτείτε τους ανθρώπους που εμπιστεύεστε.

Αναρωτηθείτε: «Αν χρειαστώ υποστήριξη, ποιος θα είναι εκεί για μένα;». Συνδεθείτε με αυτό το άτομο στέλνοντάς του ένα γρήγορο μήνυμα ή κάνοντάς του ένα τηλεφώνημα. Αν βρίσκετε μαζί δώστε του μια γρήγορη αγκαλιά. Αυτές οι απλές στιγμές κοινωνικής σύνδεσης με κάποιον που αγαπάτε και θαυμάζετε είναι ένα μεγάλο ενισχυτικό της ευτυχίας.

5. Αντιμετωπίστε το δυσκολότερο έργο της ημέρας

Διεγείρετε τη ντοπαμίνη και την αίσθηση της ολοκλήρωσης πηγαίνοντας κατευθείαν στην πιο δύσκολη εργασία της ημέρας. Ιδανικά αρκετά νωρίς. Έχετε μια προθεσμία που πρέπει να προλάβετε ή μια δύσκολη συζήτηση που συνεχώς αναβάλλετε;

Αν αυτό το έργο δεν είναι κάτι που μπορείτε να ολοκληρώσετε σε πέντε λεπτά ή λιγότερο, σπάστε το σε μικρότερα κομμάτια. Ο στόχος είναι απλά να επικεντρωθείτε σε έναν στόχο και το γιορτάσετε με τον εαυτό σας όταν τελειώσετε.