Η κατανόηση και η επικοινωνία των αναγκών σας στην σχέση είναι κομβικής σημασίας, ανεξάρτητα από το στάδιο που βρίσκεται.

Αλλά όσον αφορά την πλοήγηση στα μοναδικά σκαμπανεβάσματα μιας μακροχρόνιας δέσμευσης ή ακόμα και μιας χρονικά μικρότερης, προϋποθέτει να είστε εξοπλισμένοι με δημιουργικές στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να την διατηρήσετε υγιή και λειτουργική.

1. Εστιάστε στο σεβασμό στην σχέση σας

Ενώ είναι φυσικό να θέλετε να είστε αρεστοί, ειδικά στον σύντροφό σας, μην ξεχνάτε τον σεβασμό, που πρέπει να δείχνετε και να λαμβάνετε.

Διαβάστε επίσης: Relationship detox: 5 tips για να «αναθερμάνετε» την σχέση σας

Μην αφήνετε την επιθυμία σας να είστε αρεστοί να υπαγορεύει την συμπεριφορά σας ή τις ενέργειές σας, καθώς είναι πιθανό να αισθανθείτε τόσο προσωπικά ανεκπλήρωτοι όσο και αγανακτισμένοι με τους άλλους.

Για να το αποφύγετε αυτό, μην επιδιώκετε τόσο την επιβεβαίωση των άλλων όσο τον σεβασμό τους, που προέρχεται από το να ζείτε σύμφωνα με τις αξίες σας και από το να είστε άτομο με ακεραιότητα.

Ενεργώντας σε αρμονία με τις προσωπικές σας αξίες – αντί να ενεργείτε απλώς για να ευχαριστήσετε τους άλλους – θα θέσετε πραγματικά τα θεμέλια για όσο το δυνατόν πιο αυθεντικές σχέσεις.

2. Εάν προκύψει σύγκρουση, αγκαλιάστε την

Εάν είστε κάποιος που τείνει να αποφεύγει τη σύγκρουση με κάθε κόστος, μπορεί τελικά να είστε η πηγή της σύγκρουσης.

Εάν έχετε παθητικούς-επιθετικούς ανθρώπους στη ζωή σας, πιθανότατα γνωρίζετε ήδη τον λόγο: Το να μην είστε άμεσοι για τα συναισθήματά σας σε μια προσπάθεια να διατηρήσετε την ειρήνη απλώς δημιουργεί χώρο για σύγχυση.

Το άτομο απέναντί σας δεν θα μπορεί να ξέρει τι σας ενοχλεί ή πώς νιώθετε πραγματικά, κάτι που «σαμποτάρει» κάθε ευκαιρία για πραγματική σύνδεση.

Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να λέτε πώς νιώθετε (και να καλωσορίζετε την ευκαιρία για διαφωνία και συζήτηση) παρά να κρατάτε τις ανησυχίες σας για τον εαυτό σας, πρακτική που θα σας δημιουργήσει μόνο ένταση και στρες.

3. Πηγαίνετε για ύπνο θυμωμένοι αν μαλώνετε ως αργά

Ήρθε η ώρα να απομυθοποιήσουμε το παλιό ρητό που μας προτείνει να «μην πέφτουμε ποτέ για ύπνο τσακωμένοι».

Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί προτείνουν να πάτε για ύπνο αναστατωμένοι και να συζητήσετε κάποια άλλη στιγμή, αντί να συνεχίσετε να μαλώνετε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, θυσιάζοντας τον ύπνο για να λύσετε κάτι που ούτως ή άλλως είστε πολύ εξαντλημένοι για να επιλύσετε αποτελεσματικά.

Η προσπάθεια να παρακολουθείτε τι λέει ο σύντροφός σας και να προσφέρετε απαντήσεις αργά το βράδυ θα μπορούσε να σας οδηγήσει στο να πείτε απλώς «ναι» ή να συμφωνήσετε σε κάτι σε μια προσπάθεια να τον κατευνάσετε ή να τερματίσετε τη συζήτηση.

Ενώ, αν απλώς πάτε για ύπνο και ορίσετε μια αμοιβαία συμφωνημένη ώρα (κατά τη διάρκεια της ημέρας) για να ολοκληρώσετε τη συζήτηση, θα έχετε το win-win ενός καλού ύπνου και μια καλύτερη ευκαιρία για επίλυση συγκρούσεων.