Εάν αντιμετωπίζετε πεπτικά προβλήματα αυτή τη περίοδο, δεν είστε οι μόνοι. Ο χειμωνιάτικος καιρός συμβάλλει σε αυτά μα ευτυχώς η διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος δεν είναι τόσο δύσκολη όσο ενδεχομένως ακούγεται.

Γιατί όμως το πεπτικό μας σύστημα υποφέρει ιδιαιτέρως το χειμώνα;

4+1 πιθανές αιτίες που ο χειμώνας εντείνει τα πεπτικά προβλήματα

Διαβάστε επίσης: Προβιοτικά και πρεβιοτικά: Ποια να προτιμήσουμε;

#1 «Υποτονικός» Μεταβολισμός

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συνεχής έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες στέλνει σήμα στο σώμα μας να εξοικονομήσει ενέργεια και θερμότητα και τελικά ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται. Σαν αποτέλεσμα, σε πολλούς ανθρώπους προκύπτουν δυσκολίες στη λειτουργία του εντέρου τους και στο να ενεργηθούν.

#2 Κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας junk food

To junk food έχει συνήθως την τιμητική του το χειμώνα. Δυστυχώς, τα εν λόγω τρόφιμα επιβραδύνουν την πέψη, προκαλούν φούσκωμα και είναι βλαβερά για την υγεία του πεπτικού μας συστήματος.

Η έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών στο junk food μπορεί να προκαλέσει ακόμη και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μια λειτουργική διαταραχή του εντέρου που χαρακτηρίζεται από χρόνιο κοιλιακό άλγος, κοιλιακή δυσφορία και κοιλιακή διάταση (φούσκωμα).

#3 Κατανάλωση μικρότερης ποσότητας νερού

Το χειμώνα, λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, τείνουμε να πίνουμε λιγότερο νερό.

Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων νερού σε καθημερινή βάση είναι σημαντική για την αποβολή των τοξινών από το σώμα. Ελλείψει επαρκούς νερού επομένως, η κυκλοφορία του φαγητού στο έντερό μας παρεμποδίζεται και καταλήγουμε στη δυσκοιλιότητα.

#4 Άγχος

Ο παγωμένος αέρας του χειμώνα μπορεί να είναι αγχωτικός (και) για το σώμα μας, ειδικά για το πεπτικό μας σύστημα. Μπορεί να προκαλέσει κράμπες, φούσκωμα, φλεγμονή και απώλεια όρεξης.

Αποβάλλετε το στρες του χειμώνα μέσω δραστηριοτήτων όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός, το περπάτημα. Μπορείτε επίσης να ανακουφίσετε το άγχος σας συμμετέχοντας σε άλλες δραστηριότητες όπως η μουσική, το μαγείρεμα, η φωτογραφία, ο χορός.

+1  Έλλειψη ύπνου

Ένας ποιοτικός και επαρκής ύπνος τη νύχτα λειτουργεί ως φάρμακο χειμώνα- καλοκαίρι αφού επιτρέπει στο σώμα μας να «αποκατασταθεί». Η στέρησή του μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα στρες, γεγονός που βλάπτει την υγεία του εντέρου.

Καλύτερος ύπνος σημαίνει λιγότερο άγχος, μικρότερη επιθυμία για ανθυγιεινό φαγητό και, τελικά, λιγότερα πεπτικά προβλήματα.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα πεπτικά προβλήματα

Για να προλάβετε ή και να ανακουφίσετε τυχόν συμπτώματά σας:

  • Καταναλώστε λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια όπως φακές, φρέσκα φρούτα και σπόρους. Επίσης, αποφύγετε τα πικάντικα φαγητά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν καούρα και πόνο στο στομάχι.
  • Τα προβιοτικά περιέχουν ευεργετικά βακτήρια που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής και στη θεραπεία του εντέρου. Για να διατηρήσετε το πεπτικό σας σύστημα υγιές, καταναλώστε γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση.
  • Αποφύγετε την υπερκατανάλωση καθώς αποτελεί άλλη μια αιτία πεπτικών προβλημάτων. Η κατανάλωση πολλών μικρών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι η καλύτερη επιλογή για την εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος.
  • Περιορίστε την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών. Καθώς η θερμοκρασία πέφτει, καλό θα ήταν να τα αντικαταστήσετε με καφέ, τσάι, χυμό φρούτων και νερό. Οι φυσαλίδες στα αναψυκτικά είναι γνωστό ότι ερεθίζουν τα τοιχώματα του στομάχου, προκαλώντας περισσότερο πόνο, εάν ήδη έχουμε ενοχλήσεις στο στομάχι.
  • Η ζέστη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κοιλιακού πόνου που προκαλείται από τη δυσπεψία και τις κράμπες στο στομάχι. Φορέστε ζεστά ρούχα και σκεπαστείτε καλά τη νύχτα για να ανακουφιστείτε από το στομαχόπονο.
  • Αθληθείτε. Η άσκηση είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η άσκηση και η χλωρίδα του εντέρου συνδέονται άμεσα αφού η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στην αύξηση του βουτυρικού, ενός βακτηρίου που είναι γνωστό ότι βοηθά, μεταξύ άλλων, στην πρόληψη του φουσκώματος.