Είτε το αντιλαμβάνεστε είτε όχι, κάθε μέρα παίρνουμε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες αποφάσεις. Από τη στιγμή που θα ξυπνήσετε, θα πρέπει να πάρετε μια απόφαση για το τι θα φάτε, τι θα φορέσετε, τι ώρα θα ξεκινήσετε από το σπίτι για να πάτε στην δουλειά… και αυτά είναι μόνο η αρχή.

Μερικές φορές αυτές οι αποφάσεις μπορεί να είναι ατελείωτες.

Και αν έχετε αισθανθεί ποτέ κουρασμένοι κάνοντας τόσες απλές αλλά ταυτόχρονα πολλές επιλογές, τότε έχετε βιώσει αυτό που ονομάζεται «κόπωση απόφασης».

Τι είναι η κόπωση απόφασης;

Σκεφτείτε την ως την « εγκεφαλική υπερφόρτωση που προκύπτει από τις πολλές αποφάσεις». Σύμφωνα με την Αμερικανική Ιατρική Ένωση (AMA), η κόπωση από αποφάσεις είναι μια κατάσταση ψυχικής υπερφόρτωσης που μπορεί να μειώσει την ικανότητα ενός ατόμου να συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις.

Όσο περισσότερες αποφάσεις πρέπει να πάρετε, τόσο περισσότερη ψυχική ενέργεια χρειάζεται για να συνεχίσετε, κάτι που συχνά οδηγεί σε ψυχική εξάντληση.

Διαβάστε επίσης: 3 τρόποι για να εργαζόμαστε πιο έξυπνα, όχι πιο σκληρά

«Καθώς παίρνουμε περισσότερες αποφάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της εβδομάδας, ιδιαίτερα πιο σημαντικές, γίνεται πιο δύσκολο να πάρουμε καλές αποφάσεις, επομένως μπορεί να «παγώσουμε» ή να πάρουμε παρορμητικές ή παράλογες αποφάσεις», λέει ο δρ Jeff Temple, ψυχολόγος.

«Μπορείτε επίσης να συγκρίνετε την κόπωση απόφασης με την κόπωση των μυών», εξηγεί ο ίδιος. «Μετά το τρέξιμο σε έναν μαραθώνιο, δεν θα έχουμε ενέργεια για να βγάλουμε βόλτα το σκύλο αργότερα την ίδια ημέρα».

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το να γνωρίζετε πότε έχετε φτάσει στο σημείο της ψυχικής εξάντλησης είναι σημαντικό, ώστε να μπορείτε να κατανοήσετε ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να προκύψει αλλά και πότε έχετε φτάσει στα όριά σας.

Τα σημάδια της κόπωσης απόφασης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Αποφυγή ή αναβολή στη λήψη αποφάσεων
  • Λήψη παρορμητικών ή «εύκολων» αποφάσεων
  • Κούραση
  • Αίσθημα καύσης
  • Εγκεφαλική ομίχλη

Πώς θα την αποφύγετε

Αν και δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγετε εντελώς τη λήψη αποφάσεων, υπάρχουν στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε καλύτερες επιλογές και να αποτρέψετε την εξάντληση.

Η Αμερικανική Ιατρική Ένωση προτείνει να παίρνετε μεγάλες αποφάσεις το πρωί, προκειμένου να πάρετε την πιο προσεκτική και ακριβή απόφαση στην αρχή της ημέρας. Η ανάθεση αποφάσεων είναι μια άλλη στρατηγική πρόληψης για να αφαιρέσετε ένα ψυχικό φορτίο από τον εαυτό σας και να επιτρέψετε σε κάποιον άλλο να πάρει μικρότερες αποφάσεις για εσάς.

Ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής μπορούν επίσης να βελτιώσουν τα επίπεδα της ψυχικής σας ενέργειας, όπως ο ποιοτικός ύπνος, η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή.

«Πέρα από αυτό, είναι να γνωρίζετε πότε ξεκινά η κόπωση και, αν είναι δυνατόν, να αναβάλετε την λήψη μιας απόφασης μέχρι την επόμενη ημέρα» λέει ο δρ Jeff Temple.

Πώς θα την ξεπεράσετε

Εάν ήδη την αντιμετωπίζετε, υπάρχουν τρόποι να τη διαχειριστείτε. Ο δρ Jeff Temple προτείνει να επιβραδύνετε και να σκεφτείτε πριν λάβετε την απόφασή σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει να παίρνετε μια βαθιά ανάσα, να συμβουλευτείτε συναδέλφους ή να χωρίσετε την απόφαση σε μικρότερα μέρη.

Μπορείτε επίσης να ξεπεράσετε την κόπωση απόφασης εξορθολογίζοντας τις επιλογές και δίνοντας στον εαυτό σας λιγότερες επιλογές. Και μόλις πάρετε μια απόφαση, προχωρήστε χωρίς να αμφισβητείτε τον εαυτό σας.