Το άγχος είναι ένα πολύ φυσιολογικό μέρος της καθημερινής ζωής. Αλλά κάποιες μέρες είναι εγγενώς πιο αγχωτικές από άλλες. Μπορεί να έχετε μια συνέντευξη για δουλειά, ξέρετε ότι το πρόγραμμά σας θα είναι γεμάτο, το βράδυ στο σπίτι περιμένετε καλεσμένους και ένα σωρό μικρά πράγματα που όταν αθροιστούν σε μια μέρα μοιάζουν βουνό.

«Πολλοί από εμάς είμαστε απίστευτα στρεσαρισμένοι από τα αυξανόμενα καθήκοντα και τις ευθύνες της ζωής μας. Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε τον βαρύ φόρτο εργασίας, τα καθήκοντα του νοικοκυριού και τις ευθύνες φροντίδας των παιδιών», λέει η Monica Vermani, PsyD, κλινική ψυχολόγος στο Τορόντο.

«Συχνά αναλαμβάνουμε το άγχος των άλλων ανθρώπων και αφήνουμε το άγχος τους να μας κατακλύσει. Τότε αρχίζουμε να νιώθουμε εκτός ελέγχου», προσθέτει η Gail Saltz, MD, κλινική  καθηγήτρια ψυχιατρικής στο NY Presbyterian Hospital και Weill Cornell School of Medicine στη Νέα Υόρκη.

Διαβάστε επίσης: Βάλτε αυτό το αντικείμενο στο γραφείο και ανακουφιστείτε από το εργασιακό άγχος

Η Peta-Gaye Sandiford, σύμβουλος ψυχικής υγείας στο Empower Your Mind Therapy στη Νέα Υόρκη, συμπληρώνει ότι «υπάρχουν πολλά που πρέπει να διασφαλίσω ότι είμαι πάντα παρούσα και βάζω τον καλύτερό μου εαυτό μπροστά, ενώ παράλληλα ανταποκρίνομαι στις άλλες μου υποχρεώσεις».

Ακολουθούν 8 αγχολυτικές στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι ειδικοί ψυχικής υγείας για να προετοιμαστούν για τις μέρες που ξέρουν ότι ο κατάλογος των στρεσογόνων παραγόντων θα είναι μεγάλος.

1. Μην παραλείπετε την αυτοφροντίδα

Μπορεί να φαίνεται σαν το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε – ή που έχετε χρόνο να κάνετε – μια αγχωτική μέρα. Όμως, αρχίζετε να νιώθετε κουρασμένοι επειδή τα επίπεδα δραστηριότητάς σας, ξεπερνούν τα επίπεδα ενέργειάς σας. Και η αυτοφροντίδα είναι όλα τα πράγματα που κάνετε για να γεμίσετε τη μπαταρία σας, εξηγεί η Vermani.

2. Προγραμματίστε 15 λεπτά διασκέδασης

Συμπεριλάβετε ένα στοιχείο χαράς στις καθημερινές δραστηριότητες. Κάτι που σας προσφέρει ευχαρίστηση και ενδιαφέρον και σας κρατάει συνδεδεμένους με τον εαυτό σας. Είτε την κατηγοριοποιείτε ως «διασκέδαση» είτε ως «αυτοφροντίδα», η ενασχόληση με κάτι που αγαπάτε και θα σας ανακουφίσει από το άγχος, λέει η Sandiford.

3. Ορίστε υπενθυμίσεις για τον έλεγχο της αναπνοής

Όταν είναι αγχωμένη, η Vermani παρατηρεί ότι μπορεί να περάσει μια ολόκληρη μέρα παίρνοντας μόνο «ρηχές» αναπνοές. Έτσι, θέτει μια υπενθύμιση στο ημερολόγιό της μεταξύ των ραντεβού της για να κάνει μια παύση και να παίρνει βαθιές ανάσες. Είναι μια καλή καθημερινή συνήθεια, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική τις ημέρες που τα επίπεδα του στρες αυξάνονται.

4. Ξεκινήστε τη μέρα με μια επιβεβαίωση

Οι σκέψεις ότι δεν είστε ικανοί να διαχειριστείτε μια κατάσταση προκαλούν άγχος. Για να μειώσετε την αντίδραση του στρες, επαναλάβετε μια θετική επιβεβαίωση. Κάποιοι την αποκαλούν μάντρα. Ξεκινήστε τη μέρα σας με τις λέξεις «μπορώ» και «αξίζω».

5. Προγραμματίστε εκ των προτέρων για να αποφύγετε την υπερβολική δέσμευση

Μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες για συναισθηματική κατάρρευση είναι το αίσθημα υπερφόρτωσης ή εξάντλησης. Η Dr. Saltz λέει ότι μέρος της στρατηγικής της για να μην αφήνει αυτά τα συναισθήματα να την καταβάλλουν είναι να προγραμματίζει όσο το δυνατόν περισσότερο για να μην δεσμεύεται στα «πρέπει να το κάνω αυτό».

6. Καθιερώστε μια πρακτική χαλάρωσης

Οι τεχνικές χαλάρωσης του νου και του σώματος είναι από τα καλύτερα μέσα κατά του στρες, σύμφωνα με την ψυχολόγο αθλητισμού Haley Perlus, PhD. Και πολλές από αυτές μπορείτε να τις εξασκήσετε μέσα σε ένα λεπτό (ή λίγα λεπτά) όποτε και όπου κι αν νιώθετε καταβεβλημένοι.

7. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας τις δυνάμεις σας

Όταν φαντάζεται τα χειρότερα σενάρια, υπενθυμίστε στον εαυτό σας τα δυνατά σας σημεία. «Όταν ηγούμαι με ένα δυνατό μου σημείο, δίνω στον εαυτό μου την καλύτερη ευκαιρία να νιώσω αυτοπεποίθηση. Η αυτοπεποίθηση τείνει να μειώνει το άγχος και να με βοηθά να ηγηθώ με τον καλύτερο τρόπο», λέει η Perlus.

8. Ζητήστε βοήθεια

Η Saltz λέει ότι μεγάλο μέρος του άγχους της σχετίζεται με το «προκαταβολικό άγχος» και όχι με την ίδια την ημέρα ή το γεγονός. Έτσι, όταν παρατηρεί ότι το προκαταβολικό άγχος ανεβαίνει, ενημερώνει τον στενό της κύκλο ότι χρειάζεται επιπλέον υποστήριξη. Αυτό θα ανακουφίσει κυριολεκτικά από το βάρος των εργασιών που πρέπει να ολοκληρωθούν.