Μπορεί μερικές φορές να αισθάνεστε ότι το επίπεδο άγχους σας δεν μειώνεται με τίποτα και ο φόρτος εργασίας δεν θα τελειώσει ποτέ. Συχνά η καθημερινότητα είναι δύσκολη και αγχωτική. Η εργασιακή ή ακαδημαϊκή πίεση μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και σωματική μας υγεία.

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η διατροφή πλούσια σε καρύδια μπορεί να βελτιώσει τη συνολική μας ευημερία. Μόλις 56 γραμμάρια καρυδιών ημερησίως είναι αρκετά για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των βλαβερών επιπτώσεων του στρες.

Τα καρύδια είναι απίστευτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά από όλους τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια και τα δημητριακά. Περιέχουν νευροπροστατευτικές ενώσεις, όπως βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, μελατονίνη, διάφορες πολυφαινόλες και μαγνήσιο.

Δεν είναι τυχαίο που αυτό το θαύμα της φύσης μοιάζει με τον ανθρώπινο εγκέφαλο; Το σχήμα του καρυδιού αντιπροσωπεύει το αριστερό και το δεξί ημισφαίριο. Οι πτυχές στο καρύδι είναι παρόμοιες με εκείνες του νεοφλοιού. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα καρύδια είναι «τροφή για το μυαλό».

Αποτελούν εκπληκτική πηγή καλών λιπαρών που χρειάζονται ο εγκέφαλος και το νευρικό μας σύστημα για να μειώσουν το άγχος. Στην πραγματικότητα, τα καρύδια είναι ο μόνος ξηρός καρπός πλούσιος σε ALA, του φυτικού ωμέγα-3 λιπαρού οξέος που είναι απαραίτητο για την υγιή μας ύπαρξη.

Τα καρύδια βελτιώνουν την ψυχική υγεία και την ποιότητα του ύπνου

Από τα πειράματά τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών απέτρεψε ανησυχητικές μεταβολές στην ψυχική υγεία. Φάνηκε επίσης να βελτιώνει τον μεταβολισμό αυξάνοντας τα επίπεδα ολικής πρωτεΐνης και αλβουμίνης. Αυτά μπορούν  να λειτουργήσουν προστατευτικά έναντι του άγχους. Η κατανάλωση καρυδιών βοήθησε και στη βελτίωση του ύπνου.

«Γνωρίζαμε πάντα ότι τα καρύδια είναι μια τροφή που προάγει την υγεία. Λόγω του σχεδιασμού και της διάρκειας αυτής της μελέτης, τα ευρήματα δίνουν πραγματικά μια εικόνα για το πώς μια απλή τροφή όπως τα καρύδια μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του στρες», εξηγεί ο εξηγεί ο διδακτορικός ερευνητής Mauritz F. Herselman.

Τα ευρήματα αυτά συνάδουν με άλλες κλινικές μελέτες που συνδέουν τα καρύδια με τη μείωση της συχνότητας των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, τη βελτίωση της διάθεσης και την επίτευξη καλύτερης συνολικής υγείας σε μεγαλύτερη ηλικία.

«Είναι σαφές ότι η κατανάλωση καρυδιών ως υγιεινό διατροφικό πρότυπο μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στη νόηση και την ψυχική υγεία, ενδεχομένως λόγω της άφθονης περιεκτικότητάς τους σε ωμέγα-3», προσθέτει η Larisa Bobrovskaya, PhD,  Καθηγήτρια Κλινικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.