Ένα κινητό τηλέφωνο στο κομοδίνο σας την ώρα που κοιμάστε δεν είναι πολύ πιθανό να αποτελεί θανατηφόρο όπλο. Αλλά το να κοιμάστε δίπλα στη συσκευή σας μπορεί σίγουρα να διαταράξει τον ύπνο σας.

Αυτό με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της ενέργειάς σας και τη διάθεσή σας την επόμενη μέρα. Και μακροπρόθεσμα, όλα αυτά μπορούν να επιδεινώσουν την υγεία σας.

Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε με το κινητό δίπλα σας;

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι η χρήση του τηλεφώνου σας πριν από τον ύπνο μπορεί να σας δυσκολέψει να αποκοιμηθείτε, χάρη στο συνδυασμό του μπλε φωτός που καταστέλλει τη μελατονίνη και του περιεχομένου. Αλλά το να έχετε το τηλέφωνο κοντά σας μπορεί να δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα όταν τελικά αποκοιμηθείτε.

Διαβάστε επίσης: Κλείνουμε τα social αλλά παραμένουμε «συνδεδεμένοι»

«Ένα ξαφνικό μπιπ, βουητό ή άλλος ήχος που προέρχεται από το κινητό σας τηλέφωνο αρκεί για να σας ξυπνήσει από τον ύπνο», λέει ο Peter A. Fotinakes, MD, ιατρικός διευθυντής του Κέντρου Διαταραχών Ύπνου στο νοσοκομείο Providence St. Joseph στο Orange County της Καλιφόρνια.

«Με μια εισερχόμενη κλήση ή ένα μήνυμα, μπορεί να αναγκαστείτε να ξυπνήσετε πλήρως για να απαντήσετε. Εάν επιλέξετε να μην απαντήσετε, μπορεί στη συνέχεια να μείνετε ξύπνιοι στο κρεβάτι και να αναλογιστείτε ποιος σας καλεί ή σας στέλνει μήνυμα στις 2:00 π.μ.».

Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο χρόνος αναστολής του ύπνου σας έχει διαταραχθεί. Το γεγονός αυτό μειώνει την ποιότητα του ύπνου σας. Και πιθανότατα θα καταλήξετε να καταγράφετε λιγότερο ύπνο σε σύγκριση με το αν το τηλέφωνό σας δεν ήταν στο δωμάτιο – κατά μέσο όρο, περίπου 48 λεπτά λιγότερα, σύμφωνα με μια έρευνα του 2018.

Πόσο μακριά θα πρέπει να τοποθετήσετε το κινητό σας;

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι το τηλέφωνό σας θα πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον 3 μέτρα μακριά σας όταν κοιμάστε. Αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον αριθμό.

Από την άποψη της ποιότητας του ύπνου, ωστόσο, ίσως είναι καλύτερο να κρατάτε το τηλέφωνό σας μακριά από το υπνοδωμάτιό σας. Ο σκοπός είναι να μην διαταράσσεται ο ύπνος σας από τις ειδοποιήσεις και να μη μένετε ξύπνιοι κάνοντας σκρολ.