Προς ευχαρίστηση κανενός, οι ώρες μετά τη δουλειά κυλούν γρήγορα. Πριν το καταλάβετε, επιστρέφετε στο γραφείο σας και ετοιμάζεστε για άλλο ένα οκτάωρο. Με άλλα λόγια, ο χρόνος μεταξύ εργασίας και ύπνου είναι σύντομος και συχνά είναι γεμάτος ευθύνες και εκκρεμότητες που δεν είναι ιδιαίτερα συναρπαστικές.

«Είναι ένα ιερό τμήμα της ημέρας και για οποιονδήποτε λόγο μοιάζει επίσης με το πιο αγχωτικό», λέει η Joy Kiesch, κλινική διευθύντρια και ιδιοκτήτρια του συμβουλευτικού κέντρου Miami Vibes.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα. Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αξιοποιήσετε τη ρουτίνα μετά τη δουλειά και να ενσωματώσετε περισσότερη διασκέδαση και χαλάρωση στις νύχτες σας.

Διαβάστε επίσης: Κόπωση απόφασης: Η αιτία που είστε μονίμως κουρασμένοι

Δείτε πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις ώρες που περνάτε μετά τη δουλειά:

Βγάλτε τα ρούχα της δουλειάς

Φορέστε τις πιτζάμες σας ή κάποια φόρμα μόλις τελειώσει η εργάσιμη μέρα σας. «Αυτό που συνιστώ είναι να αλλάζετε σε κάτι που να αισθάνεστε πραγματικά καλά στο σώμα σας», υπογραμμίζει η Kiesch.

Αυτός είναι ένας τρόπος για να δώσετε σήμα στο σώμα σας ότι έχετε τελειώσει με τη δουλειά. Τώρα μπορείτε να χαλαρώσετε για το βράδυ. Η Kiesch πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να γίνεται αμέσως μόλις γυρίσετε σπίτι. Ακόμη και το να μείνετε με τα ρούχα της δουλειάς σας για μία ή δύο ώρες μπορεί να κρατήσει το σώμα σας σε κατάσταση εργασίας.

Δημιουργήστε μια ρουτίνα για την οποία θα ανυπομονείτε

«Το να έχετε μια βραδινή ρουτίνα είναι πολύ σημαντικό. Σας δίνει κάτι για να ανυπομονείτε μετά από μια εργάσιμη ημέρα. Σας βοηθά να χαλαρώσετε ώστε το σώμα και το μυαλό σας να ξεκουραστούν», αναφέρει η Noreen Iqbal, ιδρύτρια και ψυχοθεραπεύτρια στο Olive Branch Therapy Group στο Νιου Τζέρσεϊ.

Αυτή η ρουτίνα θα διαφέρει από άτομο σε άτομο. Θα πρέπει να αντικατοπτρίζει αυτό που χρειάζεστε στο τέλος μιας εργάσιμης ημέρας. Αν είστε κάποιος που αποζητά την κοινωνική αλληλεπίδραση, προσθέστε την στη ρουτίνα σας. Αν χρειάζεστε ησυχία μετά τη δουλειά, τηρήστε το. Ακούστε το σώμα σας.

Προσθέστε λίγη κίνηση στο πρόγραμμα

«Έκανα μια έρευνα σε μερικούς φίλους μου και όλοι είπαν ότι αυτό που τους βοηθάει περισσότερο είναι κάποιο είδος κίνησης», λέει η Meredith Van Ness, ψυχοθεραπεύτρια και ιδιοκτήτρια του Meredith Van Ness Therapy στο Κολοράντο.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ένα μάθημα γυμναστικής, γιόγκα ή ακόμη και μια βόλτα στη γειτονιά σας. Οποιο είδος κίνησης προτιμάτε είναι καλύτερο για τη ρουτίνα σας μετά τη δουλειά. Αν είναι δυνατόν, ξεκινήστε αμέσως μετά το τέλος της εργάσιμης ημέρας.

Όσο περνάει η ώρα, τόσο λιγότερο πιθανό θα είναι να πάτε όντως εκείνο τον περίπατο ή να κάνετε εκείνο το μάθημα.

«Μου αρέσει να λέω σε όλους τους πελάτες μου, ότι μια 60λεπτη προπόνηση είναι υπέροχη. Αλλά δεν είναι ρεαλιστική αν έχετε παιδιά ή αν προσπαθείτε να στριμώξετε πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα», σημειώνει η Van Ness.

Αν δεν μπορείτε να χωρέσετε μια μεγάλη προπόνηση, αφιερωθείτε σε έναν 10λεπτο. Αυτό θα βοηθήσει τη μετάβαση από τη δουλειά στον προσωπικό χρόνο, εξήγησε η Van Ness.

Ακούσετε το αγαπημένο σας τραγούδι

Σύμφωνα με την Kiesch, το να βάλετε το αγαπημένο σας τραγούδι μόλις τελειώσει η εργάσιμη ημέρα είναι ένας καλός τρόπος να πείτε στο μυαλό σας ότι βγήκατε από τη λειτουργία της εργασίας. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι ξεχνούν πόσο σημαντική μπορεί να είναι η μουσική και πώς μπορεί να μας βγάλει από κάθε είδους φόρτιση», σχολιάζει η Kiesch.

Η Van Ness πρόσθεσε ότι αν αισθάνεστε αγχωμένοι μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, μπορείτε επίσης να βάλετε μια λίστα αναπαραγωγής με ηρεμιστική κλασική μουσική ή χαλαρωτικούς ήχους.

Αποσυνδεθείτε

«Αν έχετε μια δουλειά όπου είστε απορροφημένοι με το να είστε στον υπολογιστή σας όλη μέρα, προσπαθήστε να αποσυνδεθείτε. Βάλτε το κινητό σας τηλέφωνο σε διαφορετικό δωμάτιο. Ίσως κρύψτε σκόπιμα το τηλεχειριστήριο ώστε να μην σας τραβάει αμέσως η τηλεόραση», προτείνει η Kiesch.

Αυτό θα σας επιτρέψει να είστε περισσότερο παρόντες με τον εαυτό σας, τον σύντροφό σας και την οικογένειά σας. Αν δεν αισθάνεστε έτοιμοι να αποσυνδεθείτε εντελώς, μπορείτε να θέσετε όρια στο πόσο χρόνο θα περνάτε στις οθόνες τα βράδια, συμβουλεύει η Kiesch.

Βγάλτε τις δουλειές του σπιτιού από τη μέση

Η Van Ness είπε ότι είναι σημαντικό να κάνετε τις δουλειές σας όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Όπως το να πλένετε τα πιάτα καθώς μαγειρεύετε ή να κρεμάτε το παλτό σας μόλις φτάσετε στο σπίτι. Αφήνοντας αυτές τις ενοχλητικές εργασίες για το τέλος της νύχτας μπορεί να δημιουργήσετε ένα βάρος στον εαυτό σας, ενώ θα έπρεπε να εκμεταλλευτείτε τον χρόνο ηρεμίας σας.

Κάντε κάτι διαφορετικό

Ένα σημαντικό μέρος του να έχετε μια ρουτίνα για μετά τη δουλειά είναι να σχεδιάζετε δραστηριότητες που σας κάνουν να αισθάνεστε ξεχωριστοί.

«Είμαστε πλάσματα της συνήθειας – συχνά τρώμε τα ίδια πράγματα, έχουμε τις ίδιες ρουτίνες όταν επιστρέφουμε στο σπίτι από τη δουλειά. Πολλά από αυτά που κάνουμε πιθανότατα δεν πρόκειται να μας προσφέρουν έναν τόνο ικανοποίησης ή να μας επαναφορτίσουν», λέει η Kiesch.

Ενσωματώστε κάτι καινούργιο στα βράδια της εβδομάδας σας. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι μεγάλο. Μπορείτε να αφιερώσετε μια βραδιά στο να φτιάξετε πίτσα μόνοι σας με τον σύντροφό σας ή να καλέσετε έναν φίλο.