Παρότι η αγαπημένη σας στιγμή της ημέρας μπορεί να είναι όταν πίνετε τον καφέ σας για μια απογευματινή αναζωογόνηση, η καφεΐνη δεν πρέπει να είναι το μόνο πράγμα στο οποίο βασιζόμαστε για μια τόνωση της ενέργειας ή της διάθεσης. Ειδικά μετά από έναν κακό ύπνο ή κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής ημέρας.

Η διαιτολόγος Carolyn Williams, PhD, λέει ότι η χρήση του καφέ για να σας φτιάξει τη διάθεση σίγουρα δεν είναι κάτι κακό. Όμως συχνά ξεχνάμε ότι η καφεΐνη είναι διεγερτικό. Αυτό σημαίνει ότι έχει ψυχικές και σωματικές επιδράσεις που μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

«Η καφεΐνη έχει άμεση επίδραση στον εγκέφαλο, γι’ αυτό και την πίνουμε το πρωί. Αλλά αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε νευρικοί, ανήσυχοι και ανήσυχοι αν πιείτε πολύ», εξηγεί.

Διαβάστε επίσης: Καφές με γάλα κατά της φλεγμονής

Η αδενοσίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του οποίου τα επίπεδα αυξάνονται αργά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στη συνέχεια αρχίζουν να πέφτουν το βράδυ για να σας βοηθήσουν να είστε έτοιμοι για ύπνο. Αυτό γίνεται δεσμεύοντας υποδοχείς στον εγκέφαλο που επιβραδύνουν τη δραστηριότητά της και προκαλούν υπνηλία

Η καφεΐνη μπορεί επίσης να δεσμευτεί σε αυτούς τους υποδοχείς και να προκαλέσει το αντίθετο αποτέλεσμα, προκαλώντας εγρήγορση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συνήθεια του απογευματινού καφέ μπορεί να διαταράσσει τον ύπνο σας. Παράλληλα διαιωνίζει έναν φαύλο κύκλο χαμηλών επιπέδων ενέργειας και ασταθούς διάθεσης.

Η Williams έχει πέντε απλές συμβουλές για την ενίσχυση της ενέργειας και της διάθεσής σας με φυσικό τρόπο, που θα σας βοηθήσουν να ξαναβρείτε τον ενθουσιασμό χωρίς να διακινδυνεύσετε άλλη μια άυπνη ή ανήσυχη νύχτα.

Πώς να ενισχύσετε την ενέργεια σας χωρίς να καταναλώνετε καφεΐνη

1. Βελτιώστε την ενυδάτωσή σας

Η ενυδάτωση είναι ένας από τους ταχύτερους τρόπους για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας, να νικήσετε την ενοχλητική απογευματινή ατονία και να ανακτήσετε τη συγκέντρωσή σας. «Οι ηλεκτρολύτες βοηθούν στη δημιουργία ισορροπίας στο σώμα και μας βοηθούν να απορροφήσουμε σωστά όλο το νερό που πίνουμε», λέει η Williams.

2. Βγείτε έξω – έστω και για 10 λεπτά

Η εύρεση λίγων λεπτών για να πάρετε φως του ήλιου είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της διάθεσης και της ενέργειάς σας. Το να βγείτε σε κάποιο είδος πράσινου χώρου θα είναι ακόμα καλύτερο για την ψυχική σας υγεία.

3. Βρείτε ένα είδος άσκησης που σας αρέσει

Η ενσωμάτωση κάποιου είδους κίνησης στην ημέρα, ακόμη και όταν είστε εξαντλημένοι το απόγευμα, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, υποστηρίζει η Williams. «Το να κινείστε απλώς για 10 λεπτά και μια αλλαγή σκηνικού όταν ψάχνετε για μια ψυχική και σωματική ώθηση μπορεί να είναι δύσκολο να αναγκάσετε τον εαυτό σας να το κάνει, αλλά τα αποτελέσματα αξίζουν», λέει.

4. Προτιμήστε υγιεινά σνακ

Το τι τρώτε γίνεται ακόμα πιο σημαντικό όταν στερείστε τον ύπνο σας ή έχετε μια δύσκολη μέρα ψυχολογικά. Μερικά από τα αγαπημένα υγιεινά σνακ της Williams που θα κρατήσουν το σάκχαρο στο αίμα σας σταθερό και την κοιλιά σας ικανοποιημένη είναι: ξηροί καρποί, τυρί, αυγά, μήλα ή αχλάδια με βούτυρο ξηρών καρπών και γιαούρτι με μούρα.

5. Δημιουργήστε και τηρήστε μια υγιεινή πρωινή ρουτίνα

Αν δεν έχετε ήδη μια πρωινή ρουτίνα ή εβδομαδιαίους στόχους κίνησης, μπορεί να είναι χρήσιμο να δημιουργήσετε κάποια χαλαρή δομή για να βάλετε το μυαλό και το σώμα σας σε υγιείς ρυθμούς. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να ξεκινάτε τη μέρα σας με έναν 10λεπτο πρωινό περίπατο αντί να ετοιμάζεστε μανιωδώς και να βγαίνετε τρέχοντας από την πόρτα.