Με την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι εύκολο να ξεχάσουμε το μεγαλύτερο δώρο που έχει να σας προσφέρει η αγάπη. Δεν είναι τα σοκολατάκια, τα λουλούδια ούτε τα διαμάντια. Είναι η καλύτερη υγεία.

Τα οφέλη της αγάπης που ενισχύουν την υγεία και την ευεξία, σας επιτρέπουν να είστε η καλύτερη και πιο συναρπαστική εκδοχή του εαυτού σας. Ωστόσο, για να καρπωθείτε τα πολλά οφέλη της αγάπης την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, είναι απαραίτητο να καλλιεργείτε την αγάπη στη ζωή σας τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου.

Οι έρευνες δείχνουν ότι μπορούμε να μεταμορφώσουμε το σώμα, το μυαλό και την ποιότητα ζωής μας επενδύοντας κομμάτια του εαυτού μας για να αναπτύξουμε και να διατηρήσουμε την αγάπη στις σχέσεις μας.

Διαβάστε επίσης: Υγεία: Γιατί και πώς εξαρτάται από τους φίλους σας;

Και παρόλο που οι ευεργετικές επιδράσεις της αγάπης διαπερνούν τα στρώματα των γονιδίων, των κυττάρων και των ιστών μας, η εκτίμηση των πολλών σωματικών και συναισθηματικών αλλαγών στην υγεία που παράγει η αγάπη ξεκινά από την καρδιά.

Πώς η αγάπη θεραπεύει την καρδιά

Η ανθρώπινη καρδιά είναι τόσο εξαιρετικά ευαίσθητη στο συναίσθημα που ορισμένοι αρχαίοι πολιτισμοί πίστευαν ότι η καρδιά ήταν η πραγματική πηγή των συναισθημάτων.

Παρόλο που η επιστήμη θα αποκάλυπτε τελικά ότι ο εγκέφαλος δημιουργούσε τα συναισθήματα, ο Έρως προφανώς δεν πήρε ποτέ το μήνυμα. Εξακολουθεί να στοχεύει στην καρδιά.

Τόσο σταθερά εδραιωμένο στη γλώσσα μας, στα παραμύθια και στα πολιτιστικά μας έθιμα, δεν είναι τυχαίο ότι η καρδιά – όχι ο εγκέφαλος ή το συκώτι – παραμένει το παγκόσμιο σύμβολο της αγάπης.

Στην πραγματικότητα, η λειτουργία, η ροή και η απόδοση της καρδιάς μεταβάλλονται δραματικά όταν βιώνουμε την αγάπη, με σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Καθώς η αγάπη μεταδίδεται από τον εγκέφαλο στην καρδιά μέσω ενός καταρράκτη διεγερτικών νευροδιαβιβαστών και ορμονικών αγγελιοφόρων, η έξαρση της ενέργειας και της ευχαρίστησης που απολαμβάνουμε συνοδεύεται από βελτιώσεις στον καρδιακό ρυθμό, ενισχυμένη λειτουργία του νευρικού συστήματος, υψηλότερη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού και αυξημένο όγκο εγκεφαλικού επεισοδίου (δηλαδή, η καρδιά συστέλλεται με μεγαλύτερη δύναμη σε κάθε χτύπο, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος).

Οι μελέτες αποδεικνύουν ότι οι χημικές και λειτουργικές αλλαγές που συμβαίνουν με μια καρδιά που ενδυναμώνεται από την αγάπη κάνουν τους ανθρώπους πιο ανθεκτικούς στον πόνο και το στρες.

Ταυτόχρονα, μειώνουν τον κίνδυνο και προάγουν τη βελτιωμένη ανάρρωση από καρδιαγγειακά συμβάντα. Επίσης, μας βοηθούν ακόμη και να καταπολεμήσουμε τις λοιμώξεις. Ακόμα, η αγάπη ενισχύει την καρδιά και τη συνολική υγεία μας αλλάζοντας τη συμπεριφορά μας.

Πόσοι άνθρωποι παίρνουν ενέργεια για να κάνουν καθημερινά σημαντικές αλλαγές στις συνήθειες υγείας και στον τρόπο ζωής τους, μόνο και μόνο για να είναι ή να έχουν μερικά χρόνια ακόμα με τους ανθρώπους που αγαπούν;