Μέχρι τώρα, πιθανότατα έχετε ακούσει ότι οι υδατάνθρακες δεν είναι ο «εχθρός» όταν θέλετε να επικεντρωθείτε στην διαχείριση του βάρους σας, στα πιο σταθερά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ή εάν γενικά θέλετε να στραφείτε σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Η επιλογή των σωστών υδατανθράκων είναι το εισιτήριο για μια ολοκληρωμένη διατροφή, που δεν στερείται γεύσης και θρεπτικών συστατικών για να επιτύχετε τους στόχους σας και να καλύψετε τις βασικές ανάγκες του σώματός σας.

Γιατί χρειαζόμαστε υδατάνθρακες;

Οι υδατάνθρακες είναι η προτιμώμενη «πηγή καυσίμου» του σώματος. Η έλλειψη τους μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε νωθροί, να αυξήσει τα πεπτικά προβλήματα και ακόμη και να έχετε κακοσμία στόματος.

Διαβάστε επίσης: Buddha Bowls: Η μόνη φόρμουλα που χρειάζεστε για να γίνουν ακαταμάχητα

Επιπλέον, η αποφυγή των υδατανθράκων μπορεί να σας αφήσει με συγκεκριμένα διατροφικά κενά, καθώς τα δεδομένα επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι με διατροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να μην καταναλώνουν αρκετή θειαμίνη, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά.

Οι φυτικές ίνες είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που είναι γνωστός για τα οφέλη του για την υγεία και αυτό εν μέρει οφείλεται στο ότι δεν είναι πλήρως εύπεπτες.

Αντίθετα, οι φυτικές ίνες διέρχονται από το πεπτικό σύστημα και βοηθούν στη διατήρηση της κανονικής κίνησης του εντέρου, προάγουν τον κορεσμό και υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου όπως και την καρδιά.

Ποιους πρέπει να τρώμε κάθε εβδομάδα

Μεταξύ της μεγάλης ποικιλίας επιλογών, παρακάτω συγκεντρώσαμε τους υδατάνθρακες που θα πρέπει να βάζετε στο πιάτο σας κάθε εβδομάδα για να «θωρακίσετε» την υγεία σας, να καλύψετε τις διατροφικές σας ανάγκες αλλά και να «γεμίσετε» με ενέργεια:

1. Γλυκοπατάτες

Αρκεί μια μετρίου μεγέθους γλυκοπατάτα για να καλύψει το 150% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη Α, μια θρεπτική ουσία που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος, του ανοσοποιητικού και των ματιών μας.

Η κατανάλωση της φλούδας της γλυκοπατάτας σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών.

2. Μαύρα φασόλια

Τα μαύρα φασόλια, ή οποιαδήποτε φασόλια έχουν ένα εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ. Ως πηγή φυτικής πρωτεΐνης, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών, αυτά τα νόστιμα όσπρια μπορούν να είναι ένας φανταστικός υδατάνθρακας για να προσθέσετε στο πιάτο σας.

Μπορείτε να τα δοκιμάσετε σε σαλάτες ή με κινόα.

3. Βρώμη

Τα πρεβιοτικά είναι ένα είδος διαιτητικών ινών που δεν μπορούν να αφομοιωθούν από τον οργανισμό μας αλλά αντίθετα λειτουργούν ως «τροφή» για τα ευεργετικά βακτήρια που ζουν στο έντερο μας.

Η βρώμη είναι μια φυσική πηγή πρεβιοτικών ινών, καθιστώντας τη μια φανταστική πηγή υδατανθράκων για όσους θέλουν να υποστηρίξουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου.\

4. Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα στον κόσμο, χάρη στην ευκολία και νόστιμη γεύση τους. Όπως τα περισσότερα φρούτα, οι μπανάνες είναι μια υγιής πηγή υδατανθράκων και η κατανάλωση τους μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ενέργειά σας όλη την ημέρα.

Η επιλογή μιας μπανάνας λίγο πριν να ωριμάσει μπορεί να σας δώσει ένα πλεονέκτημα στον τομέα της υγείας του εντέρου. Οι μπανάνες με ελαφρώς πράσινη φλούδα σημαίνει ότι θα έχουν πιο ανθεκτικό άμυλο, το οποίο είναι ένας τύπος πρεβιοτικής ίνας που βοηθά στην υποστήριξη ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου.