Ορισμένες δουλειές που πρέπει να γίνουν – όπως το να πλύνετε τα πιάτα ή να οργανώσετε την καρέκλα με τα ρούχα, που δεν είναι βρώμικα αλλά ούτε και καθαρά – είναι δουλειές που πολλοί από εμάς θα προτιμούσαν να μην κάνουν. Το να βρείτε κίνητρα για να τις κάνετε μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά μετά από μια κουραστική δύσκολη ημέρα.

Εξίσου δύσκολο μπορεί να είναι και για άτομα που αντιμετωπίζουν Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), που δυσκολεύονται να ξεκινήσουν εργασίες, να παραμείνουν συγκεντρωμένοι και να μην καταπονούνται.

Διαβάστε επίσης: Χρόνος: Γιατί «κυλά» πιο γρήγορα όσο μεγαλώνουμε;

Τα καλά νέα είναι όμως, ότι η μέθοδος «Body Doubling», δουλεύοντας ή κάνοντας δουλειές δηλαδή παρέα με κάποιον, μπορείτε να βρείτε το χαμένο σας κίνητρο.

Πώς σας βοηθά το «Body Doubling»;

Εάν εργάζεστε από το σπίτι ή πρέπει να ολοκληρώσετε ένα project στον υπολογιστή σας, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να εργαστείτε σε μια καφετέρια ή σε μια βιβλιοθήκη.

Ή αν χρειάζεται να διπλώσετε ρούχα, θα μπορούσατε να το κάνετε δίπλα στα παιδιά σας ενώ διαβάζουν ή δίπλα στον σύντροφό σας ενώ παρακολουθεί τηλεόραση. Βασικά, χρειάζεστε απλώς ένα άλλο άτομο στο ίδιο χώρο με εσάς, είτε σωματικά είτε εικονικά.

Όπως πιθανότατα μαντέψατε, το «Body Doubling» λειτουργεί ως κίνητρο και το άλλο άτομο σας υπενθυμίζει την ευθύνη σας να ολοκληρώσετε μια δραστηριότητα.

«Βλέποντας άλλα άτομα να κάνουν δραστηριότητα και να ανταμείβονται, παρακινεί τα άτομα να μιμούνται αυτήν την συμπεριφορά» εξηγεί η δρ Danielle Dellaquila, θεραπεύτρια.

«Επιπλέον, τα άτομα με ΔΕΠΥ συχνά πασχίζουν να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους και να αισθάνονται ήρεμοι. Έχοντας ένα άτομο δίπλα τους για υποστήριξη μπορεί να είναι χρήσιμο και καταπραϋντικό» συμπληρώνει.

Επιπλέον, μπορεί να σας βοηθήσει να μην βλέπετε οποιαδήποτε εργασία σαν αγγαρεία, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανότατα δεν θα την αναβάλετε για αργότερα.

Πώς θα το κάνετε

Εκτός από ένα ακόμη άτομο, θα πρέπει να σκεφτείτε αν χρειάζεστε να κάνει την ίδια εργασία με εσάς ή απλώς να υπάρχει στον χώρο μαζί σας. «Για μερικούς ανθρώπους, είναι πολύ χρήσιμο όταν το άλλο άτομο κάνει μια παρόμοια εργασία. Για παράδειγμα, ένα άτομο γράφει μια εργασία ενώ ένα άλλο μελετά για κάτι», αναφέρει η δρ Danielle Dellaquila.

«Για άλλους, το κύριο κίνητρο είναι το άλλο άτομο στο ίδιο δωμάτιο, ανεξάρτητα από το τι κάνει».

Επιπλέον, λάβετε υπόψη τον τρόπο που δουλεύετε. Μόλις αρχίσετε να κάνετε κάτι, εστιάζετε αμέσως ή αποσπάτε εύκολα η προσοχή σας; Αυτό μπορεί να σχετίζεται και με το άτομο που βρίσκεται κοντά σας ή γύρω σας.

Επίσης, εκτός και αν βρίσκεστε σε καφετέρια με αγνώστους, συζητήστε για το πότε θα κάνετε διαλείμματα και τι σας αποσπά την προσοχή, όπως τηλεφωνήματα ή άλλες ειδοποιήσεις.