Όσο σημαντική κι αν είναι η γυμναστική για τη σωματική και ψυχική μας υγεία, δεν ωφελεί πάντα το τριχωτό της κεφαλής μας και ως εκ τούτου, τα μαλλιά μας. Σύμφωνα με την γιατρό, δρ Mary Wendel, εάν δεν λούζεστε αφού ιδρώσετε, τότε ρύποι και έλαια θα αρχίσουν να συσσωρεύονται.

«Η συσσώρευση ρύπων, λιπαρότητας και ιδρώτα για αρκετές ημέρες φράζει τους πόρους και μπορεί να αυξήσει την φλεγμονή στο τριχωτό της κεφαλής», εξηγεί, σημειώνοντας ότι μπορεί ακόμη και να αρχίσετε να αισθάνεστε το δέρμα σας ξηρό, ξεφλουδισμένο με ερεθισμούς ή φαγούρα.

Διαβάστε επίσης: Πόσο υγιή είναι τα μαλλιά σας;

Το πόσο συχνά πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας ποικίλλει ανάλογα με το πόσο ιδρώνετε (σκεφτείτε την επανορθωτική γιόγκα έναντι του μαθήματος HIIT) και τη φυσική υφή των μαλλιών σας.

«Δεν χρειάζεται όλοι να λούζονται καθημερινά, αλλά το να περιμένετε για πολλές ημέρες δεν είναι υγιές για το τριχωτό της κεφαλής σας» προσθέτει η δρ Mary Wendel. «Εάν το τριχωτό της κεφαλής σας δεν είναι υγιές, ούτε και τα μαλλιά σας θα είναι».

Μερικοί από τους μύθους αναφορικά με την περιποίηση των μαλλιών μας μετά την γυμναστική, που δεν πρέπει να πιστεύετε, περιλαμβάνουν:

Μύθος #1: Το λούσιμο αρκεί για υγιή μαλλιά

Ναι, το συχνά πλύσιμο των μαλλιών σας είναι αδιαπραγμάτευτο, αλλά σύμφωνα με την δρ Mary Wendel το τριχωτό της κεφαλής σας πιθανότατα χρειάζεται επίσης πιο έντονο καθαρισμό.

«Δεν χρειάζεται να γίνεται μετά από κάθε προπόνηση ή καθημερινά, αλλά εξίσου σημαντική με το λούσιμο, είναι και η απολέπιση του τριχωτού της κεφαλής, ακόμη και μία φορά την εβδομάδα ή κάθε δύο εβδομάδες, ανάλογα με τις ανάγκες σας» αναφέρει.

Μύθος #2: Το να τα πιάνετε πάνω μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια

Το να πιάνετε τα μαλλιά σας πάνω σε μια σφιχτή κοτσίδα είναι μερικές φορές απαραίτητο για να τα κρατήσετε μακριά από το πρόσωπό σας κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης υψηλής έντασης. Μπορεί όμως πραγματικά να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών;

Ενώ η δρ Mary Wendel αναφέρει ότι μπορεί να τα βλάψει, επισημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα μόνο για τα άτομα που τα έχουν σφιχτά πιασμένα για αρκετές ώρες κάθε μέρα.

«Αν το κάνετε μέρα με τη μέρα, όντως επιβαρύνετε τον θύλακα της τρίχας και μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών, καθώς βλέπουμε τις γραμμές των μαλλιών να κινούνται προς τα πίσω. Αλλά αν το κάνετε μόνο για μια ώρα και μετά τα αφήνετε κάτω, δεν θα έχετε αυτήν την συνέπεια» αναφέρει.

Εάν εξακολουθείτε να ανησυχείτε, η δρ Mary Wendel προτείνει να φορμάρετε τα μαλλιά σας πιο χαλαρά με ένα πιο απαλό δέσιμο και να αφήνετε κάτω τα μαλλιά σας αμέσως μετά την άσκηση.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: