Ο καλός και ποιοτικός ύπνος είναι δυσεύρετος στις μέρες μας. Παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί συνιστούν οι ενήλικες να κοιμούνται από επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ, το 35% των ενηλίκων αναφέρουν αρκετά λιγότερο ύπνο, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Το στρες της καθημερινότητας μπορεί να σας κρατά ξάγρυπνους τις περισσότερες νύχτες ενώ είναι το πρώτο πράγμα που «θυσιάζουμε» μόλις οι υποχρεώσεις και οι δεσμεύσεις «γεμίσουν» ασφυχτικά το πρόγραμμά μας.

Διαβάστε επίσης: Ύπνος στη δεξιά ή στην αριστερή πλευρά; Τι λέει η επιστήμη

Τα καλά νέα είναι όμως, ότι υπάρχουν συνήθειες που μπορείτε να ενσωματώσετε στην ρουτίνα σας πριν τον ύπνο για να σας βοηθήσουν να κοιμάστε όχι μόνο παραπάνω αλλά και καλύτερα.

1. Παραλείψτε το scroll στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ενώ η πρόθεσή σας μπορεί να είναι να ελέγξετε γρήγορα τα μηνύματά σας πριν να κοιμηθείτε, τελικά μπορεί να έχει περάσει μία ώρα από την στιγμή που πιάσατε το κινητό στα χέρια σας.

Για αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγετε το scrolling στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμα και αν έτσι πιστεύετε πως θα χαλαρώσετε και θα προετοιμαστείτε καλύτερα για τον ύπνο σας. Αντ’αυτού δοκιμάστε να διαβάσετε μερικές σελίδες από το βιβλίο σας και θα διαπιστώσετε ότι θα χαλαρώσετε και ότι θα αποκοιμηθείτε πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

2. Αφήνετε τις σκέψεις σας… «ανεξέλεγκτες»

Οι ανησυχίες και οι στρεσογόνοι παράγοντες «κολλάνε» στον εγκέφαλό σας και λειτουργούν ως εμπόδιο όταν προσπαθείτε να αποκοιμηθείτε.

Αν διαρκώς σκέφτεστε μια νοητή λίστα με όλα όσα έχετε να κάνετε την επόμενη ημέρα ή διάφορες ανησυχίες περνούν από το μυαλό σας, είναι πολύ πιθανό να στριφογυρίζετε στο κρεβάτι σας, μέχρι επιτέλους να καταφέρετε να κοιμηθείτε.

Γι’αυτό, οι ειδικοί συνιστούν μία ώρα περίπου πριν κοιμηθείτε, να κάνετε την λίστα με τις αυριανές σας υποχρεώσεις, τα πράγματα που πρέπει να θυμάστε ή ακόμα και τις ανησυχίες σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για αυτά μέσα στην νύχτα, γεγονός που συμβάλλει στην μείωση του άγχους.

3. Δεν βάζετε ξυπνητήρι για… τον ύπνο

Ενώ όλοι είμαστε αφοσιωμένοι στο πρωινό ξυπνητήρι (ή τα ξυπνητήρια), αμελούμε ότι εξίσου σημαντική είναι η υπενθύμιση για να χαλαρώνουμε και να προετοιμαζόμαστε για τον ύπνο μας. Για αυτό λοιπόν, ορίστε μια ώρα ύπνου και βάλτε το ξυπνητήρι σας.

Αν πρέπει να σηκωθείτε στις 7 π.μ., για παράδειγμα, μετρήστε αντίστροφα επτά ή οκτώ ώρες. Στις 11 μ.μ. θα πρέπει να ηχήσει το ξυπνητήρι σας για να κοιμηθείτε.

Θα χρειαστείτε περίπου μισή ώρα για την ρουτίνα χαλάρωσής σας (μπάνιο, βούρτσισμα δοντιών, to-do-list), οπότε ξεκινήστε να χαλαρώνετε στις 10:30 μ.μ.

Για να τα καταφέρετε, οι ειδικοί προτείνουν να ρυθμίσετε το ξυπνητήρι για εκείνη την ώρα, κάτι που θα σας βοηθήσει να απομακρυνθείτε από οτιδήποτε κάνετε και θα σας επιτρέψει να πάρετε μια συνειδητή απόφαση να πάτε για ύπνο.