Η διαταραχή του ύπνου, ο χρόνια δηλαδή διαταραγμένος ύπνος και η συχνά μεταβαλλόμενη και διαφορετική διάρκεια ύπνου κάθε νύχτα, μπορεί να βλάψει την καρδιά σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, σύμφωνα με νέα έρευνα με επικεφαλής την δρ Kelsie Full του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Vanderbilt.

Στα πλαίσια της πολυκεντρικής μελέτης, που αναφέρθηκε στο Journal of the American Heart Association, οι ερευνητές παρακολούθησαν 2.032 μεγαλύτερους, φυλετικά και εθνοτικά διαφορετικούς συμμετέχοντες από έξι κοινότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όταν παρακολουθήθηκαν σε περίοδο επτά ημερών, οι συμμετέχοντες με μεγαλύτερη ανωμαλία στη διάρκεια του ύπνου τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλότερο ασβέστιο στη στεφανιαία αρτηρία.

Διαβάστε επίσης: Μουσική: Ποιο είδος προάγει τον ποιοτικό ύπνο;

Επίσης ήταν πιο πιθανό να έχουν περισσότερη πλάκα στις καρωτίδες τους και μεγαλύτερη συστηματική αθηροσκλήρωση και ακαμψία στα αιμοφόρα αγγεία τους, που συνήθως αναφέρονται ως «σκλήρυνση των αρτηριών».

Πώς επηρεάζει ο ύπνος την καρδιά;

«Αυτά τα ευρήματα μας υποδηλώνουν ότι η διατήρηση της τακτικής ή συνήθους διάρκειας ύπνου ή εναλλακτικά ο ύπνος κοντά στο ίδιο συνολικό χρονικό διάστημα κάθε βράδυ, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε η δρ Kelsie Full, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στον Τομέα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Vanderbilt.

Οι ερευνητές απέκλεισαν τους εργαζόμενους σε βάρδιες, που είναι πιθανό να έχουν ακανόνιστα πρότυπα ύπνου, και εκείνους με υπάρχουσα καρδιακή νόσο και αποφρακτική άπνοια ύπνου, γνωστό παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη, εκείνοι με πιο ακανόνιστη διάρκεια ύπνου είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αθηροσκλήρωση στις στεφανιαίες αρτηρίες και στις περιφερικές αρτηρίες.

Που οφείλεται η σύνδεση;

Η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού του σώματος μπορεί να είναι ο σύνδεσμος μεταξύ του διαταραγμένου ύπνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Σχεδόν όλες οι κύριες καρδιαγγειακές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παλμών, της αρτηριακής πίεσης, του αγγειακού τόνου και των λειτουργιών του ενδοθηλίου, ρυθμίζονται από γονίδια του κιρκάδιου ρολογιού», ανέφεραν οι ερευνητές.

«Η διαταραχή ή η κακή ευθυγράμμιση των κιρκάδιων ρυθμών», έγραψαν, «μπορεί να διακόψει αυτές τις σημαντικές καρδιαγγειακές λειτουργίες, με αποτέλεσμα την προώθηση της χρόνιας φλεγμονής, τις αλλαγές στο μεταβολισμό της γλυκόζης, την αυξημένη ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, όλα προδιαθέτοντας για τον κίνδυνο της εξέλιξης της αθηροσκλήρωσης».