Κατά μέσο όρο, το 39% του χρόνου που δαπανάται επί του παρόντος για δουλειές του σπιτιού θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί εντός της επόμενης δεκαετίας, προτείνουν ειδικοί τεχνητής νοημοσύνης από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS ONE από ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την Ekaterina Hertog στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συνεργάτες στην Ιαπωνία.

Διαβάστε επίσης: ChatGPT: Ποια νόσο μπορεί να ανιχνεύσει ακόμα και σε πρώιμο στάδιο;

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο ηλικίας 15 έως 64 ετών ξοδεύουν περίπου το 43% του χρόνου τους σε οικιακές εργασίες, όπως μαγείρεμα και καθαρισμός, καθώς και φροντίδα παιδιών ή ηλικιωμένων.

Ωστόσο, λίγες μελέτες μέχρι σήμερα έχουν εξετάσει την αυτοματοποίηση σε σχέση με την οικιακή εργασία.

Οι ερευνητές της παρούσας μελέτης ζήτησαν από 29 ειδικούς τεχνητής νοημοσύνης από το Ηνωμένο Βασίλειο και 36 ειδικούς από την Ιαπωνία να εκτιμήσουν πόσο αυτοματοποιήσιμες μπορεί να είναι 17 οικιακές εργασίες και φροντίδας την επόμενη δεκαετία.

Ποιες δουλειές του σπιτιού θα αυτοματοποιήσει η τεχνητή νοημοσύνη;

Οι ειδικοί προέβλεψαν ότι κατά μέσο όρο το 39% του χρόνου που αφιερώνουν οι άνθρωποι επί του παρόντος σε οποιαδήποτε εργασία στο σπίτι θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Οι εκτιμήσεις τους διέφεραν σημαντικά μεταξύ των εργασιών, με την πιο αυτοματοποιήσιμη εργασία να είναι τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ (59%). Η λιγότερο αυτοματοποιήσιμη εργασία ήταν η φυσική φροντίδα των παιδιών (21%).

Αν και το ποικιλόμορφο δείγμα της μελέτης δεν είναι στατιστικά αντιπροσωπευτικό του πεδίου και είναι πολύ μικρό για να γενικεύσει τα ευρήματα, οι ερευνητές σημειώνουν: «Η μελέτη μας με ειδικούς της τεχνητής νοημοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία διαπιστώνει ότι σε 10 χρόνια ο οικιακός αυτοματισμός θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο που αφιερώνεται σε τρέχουσες οικιακές εργασίες και εργασίες φροντίδας κατά 39%».