Ένα από τα πιο δημοφιλή είδη ταινιών στο κινηματογράφο είναι οι ταινίες με ιστορίες Αποκάλυψης, αυτές που καθηλώνουν τον θεατή με την φανταστική γεμάτη δράση και ανατροπές πλοκή που συνήθως αναφέρονται στο τέλος του κόσμου ή τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα να εξαφανιστεί.

Ενώ κάποιες αναφορές επισημαίνουν ότι οι μετα-αποκαλυπτικές αφηγήσεις υπάρχουν ήδη από τον 19ο αιώνα, σήμερα φαίνονται πιο δημοφιλείς από ποτέ.

Το γεγονός αυτό «θα μπορούσε να αντανακλά την μεγαλύτερη ανησυχία που βιώνουμε συλλογικά από φαινόμενα όπως η κλιματική αλλαγή, το οικονομικό άγχος, οι πολιτικές μετατοπίσεις και εξελίξεις» αναφέρει ο αρχαιολόγος Κρις Μπέγκλεϊ.

Διαβάστε επίσης: Ghosting: Τι είναι και πόσο συχνά συμβαίνει στις σχέσεις;

«Δεν είναι πρόσφατο, αλλά σίγουρα ο αριθμός των αποκαλυπτικών αφηγήσεων φαίνεται να έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες». Κι όπως δείχνουν οι αξιολογήσεις των ταινιών, αυτή τους τάση ανταποκρίνεται στην υψηλή ζήτηση.

Αλλά γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν να παρακολουθούν το τέλος του κόσμου σε διαφορετικές βερσιόν;

Επικίνδυνες καταστάσεις από την ασφάλεια του καναπέ μας

«Η έρευνά μου δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι περίεργοι για επικίνδυνες και απειλητικές καταστάσεις», αναφέρει ο Κόλταν Σκρίβνερ, επιστήμονας συμπεριφοράς και ερευνητής στο Recreational Fear Lab στο Πανεπιστήμιο Aarhus στη Δανία.

«Οι μετα-αποκαλυπτικές εκπομπές είναι γεμάτες με κινδύνους και απειλές που οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε βιώσει ποτέ.

Αυτές οι μυθοπλασίες μας επιτρέπουν να εξερευνήσουμε γνωστικά άγνωστες περιοχές, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ένα αίσθημα απόλαυσης όταν γίνεται με ασφάλεια, όπως από τον καναπέ του σαλονιού σας».

Οι ήρωες είναι απλοί άνθρωποι

«Το κοινό έχει μια μακροχρόνια αγάπη για τις μετα-αποκαλυπτικές ιστορίες», αναφέρει η δρ Μανάκα Τσοκ, καθηγήτρια επικοινωνίας στο Syracuse University. «Ταινίες όπως οι «The Terminator» και «The Matrix» είχαν τεράστια επιτυχία.

Μέρος της επιτυχίας τους έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι ήρωες που σώζουν τελικά το κόσμο δεν είναι τίποτα άλλο παρά απλοί, καθημερινοί άνθρωποι που στην πορεία ανακαλύπτουν τις ηρωικές τους ιδιότητες.

Ταινίες που δίνουν ένα αίσθημα ελπίδας

«Αντιμετωπίζοντας την απειλή των παγκόσμιων πανδημιών και τον αντίκτυπο των κλιματικών καταστροφών, το κοινό μπορεί να βρει ελπίδα ότι με κάποιο τρόπο οι άνθρωποι θα καταφέρουν να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν ακόμα και όταν συμβεί το χειρότερο σενάριο» αναφέρει η δρ Μανάκα Τσοκ.

Πράγματι, παρά την απελπισία και το σκοτάδι, οι ήρωες εξακολουθούν να προσπαθούν μέχρι τελικά να καταφέρουν να νικήσουν και να σώσουν τον κόσμο.