Αν σας αρέσουν τα καυτερά, τότε τα νέα θα είναι πολύ ευχάριστα για εσάς. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία. Τώρα, νέα έρευνα από την American Heart Association και την Cleveland Clinic αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση πιπεριάς τσίλι δεν απογειώνει απλώς τα γεύματά σας, αλλά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η κατανάλωση πιπεριών τσίλι φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο κατά 26% ενώ οι πιθανότητες θανάτου από καρκίνο μειώθηκαν κατά 23%, συγκριτικά με άτομα που δεν κατανάλωναν συχνά πιπεριές τσίλι.

Πώς προστατεύουν από καρκίνο και καρδιακές παθήσεις

Ένα από τα βασικά ευρήματα είναι ότι οι πιπεριές τσίλι δρουν ως φυσικό αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό, αντικαρκινικό αλλά και ως ρυθμιστής της γλυκόζης στο αίμα.

Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην απελευθέρωση μιας ένωσης που ονομάζεται καψαϊκίνη στον οργανισμό, αφού τις καταναλώσουμε.

Αυτή η ουσία δίνει στην πιπεριά την χαρακτηριστική της ήπια έως έντονη πικάντικη γεύση.

“Τα άτομα που κατανάλωναν τακτικά πιπεριά τσίλι, ιδιαίτερα την καυτερή πιπεριά τσίλι, είχαν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από όλες τις αιτίες, καθώς και από καρδιαγγειακά ζητήματα και καρκίνο” δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης από την Κλινική του Κλίβελαντ.

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερες από 4.700 μελέτες από πέντε μεγάλες βάσεις δεδομένων υγείας για να συγκεντρώσουν τα δεδομένα τους.

Η τελική έκθεσή τους περιελάμβανε τέσσερις μεγάλες μελέτες για την υγεία ατόμων που είτε έτρωγαν είτε δεν έτρωγαν πιπεριές τσίλι.

Τι έδειξε η έρευνα

Τα δεδομένα εξέτασαν περισσότερα από 570.000 άτομα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιταλία, την Κίνα και το Ιράν.

Συνολικά, οι ερευνητές αναφέρουν μείωση του κινδύνου του θανάτου κατά 25% από όλες τις αιτίες μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν τακτικά πιπεριές τσίλι.

“Οι ακριβείς λόγοι και μηχανισμοί που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα ευρήματά μας, ωστόσο, είναι προς το παρόν άγνωστοι.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα, ειδικά στοιχεία από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες, για να επιβεβαιωθούν αυτά τα προκαταρκτικά ευρήματα” αναφέρουν οι ερευνητές.

Ο επικεφαλής της έρευνας προσθέτει ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα έχουν κάποιους περιορισμούς, επειδή οι ερωτηθέντες έτρωγαν διαφορετικές ποσότητες και διάφορη είδη πιπεριών τσίλι.

Έτσι ο προσδιορισμός της ωφέλιμης μερίδας ή της πιο ωφέλιμης ποικιλίας είναι δύσκολος.

“Εάν είστε κάποιος που απολαμβάνει το καυτερό φαγητό, συνεχίστε να το επιλέγετε μιας και τα οφέλη για την υγεία είναι πολλά.

Εάν είστε κάποιος που δεν το έχει δοκιμάσει, αυτή η μελέτη μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για να το κάνετε” καταλήγουν οι ερευνητές.