Μπορεί να είναι εύκολο να παρασυρθείτε από τα προβλήματα άλλων ανθρώπων. Ή ακόμα και από καταστάσεις που είναι σε μεγάλο βαθμό εκτός του ελέγχου σας. Είναι μια ανθρώπινη αντίδραση. Αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δικά σας προβλήματα όπως το παθητικό άγχος.

«Σε ένα θεμελιώδες επίπεδο, είμαστε κοινωνικά πλάσματα. Απορροφάμε τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων», λέει ο Τιμ Μπόνο, λέκτορας ψυχολογικών και εγκεφαλικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις.

«Τείνουμε σιωπηρά να υιοθετούμε αυτές τις συμπεριφορές. Γιατί αν οι άλλοι άνθρωποι αντιδρούν έτσι, αυτός πρέπει να είναι ο κατάλληλος τρόπος αντίδρασης», προσθέτει.

Διαβάστε επίσης: Άγχος: Τα σημάδια του σώματος που το μαρτυρούν

Το δευτερογενές άγχος είναι, δηλαδή, «η συνέπεια του να είσαι εξαντλημένος από το να αναλαμβάνεις τον πόνο των άλλων ή να τους βοηθάς να αντιμετωπίσουν». Με άλλα λόγια, είναι μια ακραία μορφή ενσυναίσθησης.

Ακολουθούν μερικά σημάδια ότι βιώνετε αυτού του είδους το στρες:

Είστε υπερβολικά προσεκτικοί με τους άλλους

Αν διαπιστώσετε ότι είστε υπερβολικά προσεκτικοί σε ενδείξεις σχετικά με την ασφάλεια ενός αγαπημένου σας προσώπου, μπορεί να αντιμετωπίζετε παθητικό άγχος. Αυτό δείχνει επαγρύπνηση, ακόμη και όταν αυτό το υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης δεν είναι απαραίτητο.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι φροντιστές – γενικά οι μητέρες – έχουν υψηλές αυξήσεις στην ορμόνη του στρες κορτιζόλη όταν το παιδί τους περνάει έναν στρεσογόνο παράγοντα. Και αυτές οι αιχμές κορτιζόλης που βιώνουν οι μητέρες είναι υψηλότερες από τις αιχμές στα παιδιά που περνούν την αγχωτική εμπειρία.

Έχετε δυσκολία στην επικοινωνία

Πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν παθητικό στρες δυσκολεύονται να μιλήσουν για την κατάστασή τους. Συνολικά, μπορεί απλώς να αισθάνεστε σαν ένα τεράστιο πρόβλημα χωρίς λύση. Για να μπορέσετε να το αντιμετωπίσετε, πρέπει να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τον στρεσογόνο παράγοντα ή το έναυσμα, μαζί με τα συναισθήματα που συνδέονται με αυτό.

Μπορεί να νιώθετε αδυναμία

Η απόσυρση από τα καθημερινά σας καθήκοντα ή από ορισμένες καταστάσεις λόγω του άγχους και της θλίψης που προκαλούνται από το στρες είναι επίσης σημάδι παθητικού στρες. Σας κυριεύει τόσο πολύ το στρες που δεν μπορείτε να εκτελέσετε τα καθημερινά σας καθήκοντα.

Έτσι, πράγματα όπως το να μην μπορείτε να συγκεντρωθείτε στη δουλειά σας ή να δυσκολεύεστε να κάνετε τις απαραίτητες δουλειές είναι απόδειξη αυτού του αυξημένου επιπέδου άγχους.

Μπορεί επίσης να αισθάνεστε σωματικά συμπτώματα

Τα σημάδια κατάθλιψης, η κόπωση και η εξουθένωση είναι επίσης κόκκινες σημαίες για το παθητικό στρες. Ψάξτε για προβλήματα όπως υπερβολική εξάντληση, μούδιασμα, πονοκεφάλους ή αίσθημα συναισθηματικού «βάρους».

Επιπλέον, μπορεί να διαπιστώσετε ότι το μυαλό σας τρέχει. Ίσως σκέφτεστε συνεχώς το αγαπημένο σας πρόσωπο, αλλά όχι με καλό τρόπο.