Πόσα βήματα κάνετε καθημερινά; Μόλις 500 επιπλέον βήματα την ημέρα, που ισοδυναμούν περίπου με 0.381km, φάνηκε να προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που παρουσιάστηκε στο American Heart Association’s Epidemiology, Prevention, Lifestyle and Cardiometabolic Health Scientific Sessions 2023.

«Η γήρανση είναι μια δυναμική διαδικασία και θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να προσπαθήσουν να διατηρήσουν την φυσική τους δραστηριότητα σε υψηλά επίπεδα, επειδή υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη για την υγεία», λέει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Έριν Ντούλεϊ, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στο University of Alabama at Birmingham School of Public Health.

«Το περπάτημα πρόκειται για μια δραστηριότητα με χαμηλό αντίκτυπο στις αρθρώσεις και τα βήματα μπορούν εύκολα να καταμετρηθούν. Είδαμε ότι ακόμα και μικρές αυξήσεις στα βήματα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για την καρδιά μας» αναφέρει.

Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος για τις καρδιακές παθήσεις

Η επικεφαλής ερευνήτρια και η ομάδα της ανέλυσαν δεδομένα από 452 μεγαλύτερους ενήλικες, που φορούσαν μια συσκευή παρακολούθησης στο ισχίο που μετρούσε τα καθημερινά τους βήματα για τρεις ή περισσότερες ημέρες.

Διαβάστε επίσης: Καρδιά: Τα πράγματα που την βλάπτουν και δεν το περιμένατε

Ο μέσος αριθμός βημάτων μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν 3.500 βήματα την ημέρα. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα άτομα για 3,5 χρόνια και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το 7,5% από αυτούς που μελετήθηκαν παρουσίασαν ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως καρδιακή νόσο, καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της παρακολούθησης της φυσικής δραστηριότητας και της υγείας της καρδιάς.

Σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους ενήλικες που περπατούσαν λιγότερα από 2.000 βήματα την ημέρα, τα άτομα που έκαναν 4.500 ή περισσότερα βήματα είχαν 77% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Επίσης, κάθε επιπλέον 500 βήματα συνδέθηκαν σταδιακά με 14% μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ακόμα και 5500 βήματα αρκούν

«Αυτή η μελέτη φέρνει στο φως νέα στοιχεία που μας υποδεικνύουν ότι ακόμα και η μικρή αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων», λένε οι ερευνητές.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που μπορεί να μην είναι σε θέση να κάνουν 10.000 βήματα την ημέρα λόγω κινητικών αναπηριών ή άλλων χρόνιων παθήσεων» καταλήγουν.