Το να βρίσκουμε χαρά στα μικρά πράγματα της καθημερινότητας συνεπάγεται τη σκόπιμη αναζήτηση των θετικών στοιχείων του περιβάλλοντος και των εκάστοτε καταστάσεων, ανεξάρτητα από το πόσο φαινομενικά ασήμαντες είναι. Γιατί έχει σημασία να μπούμε στη διαδικασία να χαιρόμαστε με τα απλά;

Αρχικά, είμαστε καλύτερα «εξοπλισμένοι» για να χειριστούμε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αναπόφευκτα έχει η ζωή. Επιπλέον, η «τέχνη» αυτή μειώνει το άγχος και αυξάνει την ευχαρίστηση, την ευεξία και τη συνολική μας υγεία.

Πώς θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε;

Για να απολαμβάνετε τις μικρές χαρές της ζωής…

Η ικανότητα του να βρίσκουμε χαρά στα απλά μπορεί να καλλιεργηθεί με τον καιρό. Για να την εξασκήσετε:

Φέρτε την προσοχή σας στο «εδώ και τώρα»

Η ενσυνειδητότητα είναι η επίγνωση που προκύπτει μέσω της εξεπιτούτου προσοχής στην παρούσα στιγμή χωρίς καμιά κριτική.

Η ανάπτυξη της ενσυνειδητότητας μπορεί να υποβοηθηθεί από μια ποικιλία τεχνικών, όπως ο διαλογισμός, η σωματική άσκηση ή απλώς από μια βόλτα στη φύση.

Δώστε προσοχή σε αυτό που σας συμβαίνει κάθε στιγμή απλώς παρατηρώντας σκέψεις, συναισθήματα και αισθήσεις καθώς προκύπτουν, χωρίς καμιά επικριτική στάση.

Κάντε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης

Το «journaling» είναι πραγματικά μια καλή συνήθεια που αξίζει να εξασκήσετε. Πέραν των καθημερινών σας εμπειριών μπορείτε να γράφετε κάθε μέρα 3 πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες.

Όποτε σας παίρνει από κάτω, διαβάστε αυτό το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης για να θυμηθείτε όλα εκείνα για τα οποία αξίζει να συνεχίζετε να χαμογελάτε.

Κάντε παύση και εκτιμήστε την ομορφιά γύρω σας

Στην καθημερινή μας ζωή, ξεχνάμε να βλέπουμε την ομορφιά γύρω μας. Αφιερώστε χρόνο για να μυρίσετε ένα λουλούδι, να χαϊδέψετε ένα ζώο, να δείτε το ηλιοβασίλεμα, να κάνετε μια πράξη καλοσύνης.

Μοιραστείτε χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα

Σε αυτή την… υπερκινητική εποχή απομακρυνόμαστε σιγά σιγά ακόμη και από τους ανθρώπους που αγαπάμε πραγματικά. Εστιάστε στους ανθρώπους σας. Η δημιουργία και η διατήρηση ισχυρών δεσμών με τους φίλους και την οικογένειά μας, μας γεμίζει και μας ισορροπεί.

Επιλέξτε την ευγένεια και την καλοσύνη

Το να προσφέρετε και να δέχεστε ευγένεια και καλοσύνη, έχει σημαντική επίδραση στη διάθεσή σας.

Οι πράξεις και τα λόγια καλοσύνης πραγματικά μπορούν να μας χαρίσουν μια ευτυχισμένη καθημερινότητα και εν κατακλείδι μια ευτυχισμένη ζωή.

Βγείτε «έξω» για νέες εμπειρίες

Το να κάνετε αυτό που πραγματικά αγαπάτε και να ακολουθείτε την καρδιά σας μπορεί να σας κάνει ευτυχισμένους. Δοκιμάζοντας νέα πράγματα, αλλάζει ο τρόπος που βλέπετε τον κόσμο και είναι κάτι που ανανεώνει και προκαλεί ενθουσιασμό.

Επισκεφθείτε ένα μουσείο, ένα μέρος που δεν έχετε ξαναπάει, πηγαίνετε για πεζοπορία, ξεκινήστε μαθήματα μαγειρικής και γενικά τολμήστε ό,τι σας ευχαριστεί χωρίς αναβολή. Η ζωή άλλωστε είναι όπως λένε «μία και μικρή». Ας τη χαρούμε…