Όλοι έχουν μυστικά, ξεκινώντας από τις υποσχέσεις και τους όρκους που δίνουμε μέχρι ένα μικρό pinky promise. Ακόμη και όταν υπάρχουν στιγμές που πρέπει να κρατήσουμε τους άλλους στο σκοτάδι, τα μυστικά μπορεί να προκαλέσουν συναισθήματα λύπης, ντροπής και ενοχής.

Μπορεί να κρύβουμε λογαριασμούς για ψώνια από τον σύντροφό μας ή να κρατάμε κρυφή τη νέα μας προαγωγή επειδή η φίλη μας μόλις έχασε τη δουλειά της.

Διαβάστε επίσης: Διαρκής ανησυχία: Πώς να βάλετε «stop»

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, έρευνες έχουν δείξει ότι οι ψυχολογικές επιπτώσεις του να κρατάμε μυστικά περιλαμβάνουν μια σειρά από αρνητικά αποτελέσματα, από κατάθλιψη και άγχος μέχρι χαμηλότερη ικανοποίηση από τη σχέση και κακή σωματική υγεία.

Αλλά τι είναι αυτό που μας κάνει να νιώθουμε άσχημα όταν κρατάμε μυστικά;

Πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο η πράξη του να κρατάς ένα μυστικό. Αντίθετα, η αγωνία μας έγκειται στο ότι σκεφτόμαστε επανειλημμένα τις πληροφορίες που προσπαθούμε να αποκρύψουμε.

Οι ερευνητές του Κολούμπια διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που περνούσαν περισσότερο χρόνο αναπολώντας το μυστικό τους είχαν την τάση να βιώνουν χειρότερη σωματική και συναισθηματική ευεξία.

Καθώς το μυαλό μας περιπλανιέται, τα μυστικά αρχίζουν να καταναλώνουν τη νοητική και συναισθηματική μας ενέργεια. Η ενοχή και η ντροπή που νιώθουμε μπορεί να οδηγήσει σε μια βαθιά αίσθηση φόβου για το τι θα σκεφτούν οι άλλοι αν αποκαλυφθεί το μυστικό.

Φυσικά, το είδος του μυστικού κάνει τη διαφορά. Το να κρατάτε μυστικές λεπτομέρειες για ένα πάρτι έκπληξη είναι ένα πράγμα. Αλλά όταν προδίδουμε την εμπιστοσύνη κάποιου τείνουμε να νιώθουμε τύψεις επειδή ξέρουμε πώς αυτή η πληροφορία μπορεί να βλάψει αυτούς και εμάς.

Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τα μυστικά από το να επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία και τις σχέσεις μας;

Το να ζει κανείς με μυστικά μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και δυσφορία. Έτσι, αν κρύβετε κάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, σκεφτείτε πόσο σημαντικό είναι για το ποιος είστε σήμερα.

Όταν μετατοπιζόμαστε από το να πιστεύουμε ότι τα μυστικά είναι μια αντανάκλαση της ταυτότητάς μας, στο να τα κατανοούμε ως αντανάκλαση προηγούμενων επιλογών ή συμπεριφορών, μπορούν να επιβαρύνουν λιγότερο τις σχέσεις και την ψυχική μας υγεία.

Μερικές φορές, κρατάμε μυστικά από συνήθεια και όχι απαραίτητα επειδή μπορούν να καταστρέψουν τις σχέσεις μας.

Μπορεί να είναι απαραίτητο να θέσετε ένα όριο με τους ανθρώπους των οποίων τα μυστικά σας κάνουν να νιώθετε άβολα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να γράψετε ημερολόγιο για να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας.

Και εφόσον η πρόθεσή σας δεν είναι να νιώσετε καλύτερα εις βάρος κάποιου άλλου, το να μοιραστείτε ένα μυστικό με κάποιον που εμπιστεύεστε μπορεί να απαλύνει την αίσθηση της απομόνωσης. Δεν χρειάζεται να επωμιστείτε το βάρος μόνοι σας.